Hoppa till huvudinnehåll

STÖD TILL SJUKHUS I ÖSTRA UKRAINA

Publicerad 30 maj 2014

Efter tunga sammandrabbningar denna vecka i Donetsk-regionen i östra Ukraina har Läkare Utan Gränser tillhandahållit medicinsk utrustning såsom förband, sprutor, antibiotika och bårar, till tre offentliga sjukhus i Donetsk och ett offentligt sjukhus i Luhansk.

– Ett antal sjukhus i Donetsk har haft brist på förnödenheter efter en stor tillströmning av skadade, säger Stéphane Prévost, landansvarig i Ukraina. Dessa viktiga leveranser kommer att hjälpa till att fylla sjukhusens lager så att läkarna kan fortsätta att ge medicinsk vård till de människor som behöver det.

Som en del av vår beredskapsplan inför en upptrappning av våldet har vi sedan tidigare förberett akutvårdskit i Donetsk och Luhansk, för att vid behov snabbt kunna donera utrustning.

– Vårt team följer noga de potentiella medicinska behoven i östra Ukraina och är beredda att ge ytterligare hjälp, fortsätter Stéphane Prévost. Vi är i regelbunden kontakt med medicinsk personal på de viktigaste sjukhusen i området i fall de behöver vårt stöd.

Under de närmaste dagarna kommer vi att stärka vårt akutteam och undersöka behoven på vårdinrättningar i områden som påverkas av de pågående striderna. Ett specialistteam, som leds av en psykolog, kommer att utvärdera de psykiska behoven hos människor i Kiev och Odessa som har fördrivits eller drabbats av våldet under de senaste tre månaderna.

Sedan mars driver vi ett projekt för psykisk ohälsa med syftet att ge stöd till människor som drabbades av de våldsamma händelserna tidigare i år i Kiev. Vi har även stöttat personal som arbetar med att ge psykologisk vård. Från mars till maj har 450 professionella inom mental hälsa utbildats i psykologisk första-hjälpen, posttraumatiskt stressyndrom, samt sorg-, ångest- och stresshantering.

Läkare Utan Gränser har arbetat i Donetsk sedan 2011 med ett projekt för behandling av patienter med resistent tuberkulos inom det regionala kriminalvårdssystemet. 

Kvinna i Läkare Utan Gränser t-shirt öppnar ett paket

För att vara där vi behövs, behöver vi dig

Vi är på plats i krig, kriser och naturkatastrofer. Klädda i enkla t-shirts når vi fram med livräddande vård till människors som annars lämnas utan. Vi gör det för att det behövs, och vi gör det tillsammans. Välkommen att bli en av oss idag!
Bli månadsgivare