Hoppa till huvudinnehåll

STÖDMAMMOR HJÄLPER HIVPOSITIVA GRAVIDA

Publicerad 5 mars 2015
Om en kvinna får hivläkemedel under graviditeten sjunker sannolikheten att barnet smittas av hiv från 40 procent till 5 procent.
Foto: Sydelle WIllow Smith
Om en kvinna får hivläkemedel under graviditeten sjunker sannolikheten att barnet smittas av hiv från 40 procent till 5 procent.

När en gravid kvinna får reda på att hon är hivpositiv är det extra viktigt att hon snabbt får behandling, men även socialt och psykiskt stöd. I de länderna där vi jobbar överförs viruset fortfarande allt för ofta från mamman till barnet, trots att det går att förhindra idag. Med hjälp av så kallade stödmammor försöker vi få fler kvinnor att inse vikten av behandling. Stödmammorna vet själva vilka frågor som snurrar i huvudet efter hivbeskedet.

Kommer jag dö? Kommer jag kunna ta hand om mina barn? På Läkare Utan Gränsers hivprojekt i Nhlangano, Swaziland, sitter en kvinna med en tvååring i knät. Hon är gravid i sjätte månaden och har just fått reda på att hon är hivpositiv. Hon vet inte hur hon ska hantera nyheten. I Swaziland var 2012 runt 26 procent av befolkningen hivpositiva, men ändå är sjukdomen förknippad med stor skam och det saknas kunskap om viruset.

DET OFÖDDA BARNET KAN SKYDDAS MOT HIV

Medarbetaren Trinity sätter sig bredvid patienten. Hon arbetar som stödmamma och pratar lugnande och uppmuntrande med kvinnan. Hon ger mamman stöd och information om vilken hjälp hon kan få. Idag kan rätt medicinsk behandling förhindra att en gravid kvinna överför hiv till barnet. Och det är det som Trinity förklarar nu. Om en kvinna får hivläkemedel under graviditeten sjunker sannolikheten att barnet smittas av hiv från 40 procent till 5 procent.

Det har gjorts stora framsteg runtom i världen de senaste åren för att stoppa smittspridningen från mamma till barn. Denna typ av hivvård kallas Prevention of Mother to Child Transmission (PMTCT). Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) fick 900 000 kvinnor världen över tillgång till PMTCT under 2012. Trots framstegen finns det fortfarande allvarliga brister i hivvården för gravida. I de 21 mest drabbade afrikanska länderna har enligt WHO bara 64 procent av kvinnorna tillgång till behandlingen.

I Sydostasien är situationen ännu värre, där får bara 16 procent av de gravida kvinnorna med hiv PMTCT.  Därför smittades under 2013 ungefär 700 barn per dag med hiv – helt i onödan. Trinity lever själv med hiv och har barn. Hon har inte bara kämpat för ett bra liv för sig själv och sin familj, hon har även utbildat sig till stödmamma hos den sydafrikanska organisation Mothers 2 Mothers (Mödrar till Mödrar). Sedan 2013 arbetar hon i vårt projektet i Swaziland för hivpositiva gravida.

HELA FAMILJEN MÅSTE TAS HAND OM

Trinity lyckas att övertyga den skräckslagna mamman att följa med henne till den närliggande vårdcentralen för att få en omfattande undersökning och recept för hivläkemedel. Stödmamman hjälper till att göra en plan för hur kvinnan kan berätta om sin diagnos för sin svägerska och sedan för sin man. Många kvinnor är väldigt rädda för hur maken kommer att reagerar och att diagnosen blir slutet på äktenskapet.

Så blir det inte i det här fallet. Patientens partner går även med på att han och tvååringen ska testas.  Han visar sig också vara hivpositiv, men barnet är helt friskt. Tack vare stödet och goda råd från Trinity påbörja föräldrarna efter diagnosen en livslång behandling.

Läkare Utan Gränser jobbar inte bara I Swaziland med hivbehandling utan i runt 20 andra länder, många av de söder om Sahara där sjukdomen är vanligt förekommande. Under 2013 stötte vi runt 340 000 hivpatienter, många av dem kvinnor.Möt Edna från MalawiNär Edna testades positiv för hiv var hon otrolig rädd hur hennes man skulle reagera. Hon berättar hur hon lyckades tar sig genom den svåra tiden efter diagnosen.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare