
Syriska flyktingar strömmar över gränsen till irakiska Kurdistan. Sedan gränsövergången i Peshkabour öppnade igen den 15 augusti har fler än 42 300 människor passerat där. Vi har inrättat vårdmottagningar på båda sidor om gränsen och distribuerar rent vatten till flyktingarna.
– Flyktingarna har tagit sig från en mängd olika platser i Syrien efter att de hörde att gränsen hade öppnats igen. Den har varit stängd i flera månader, säger Paul Yon, vår landansvarige i Dohuk, Irak.
– Men de senaste dagarna har de flesta kommit från staden Al-Malikiyah (även känd som Derek) efter sporadiska flygbombningar för några dagar sedan.
På den irakiska sidan av gränsen har våra team genomfört mer än 200 konsultationer av flyktingar som väntar på att flytta över till något av fem transitläger i provinserna Erbil och Sulaymaniya.
– Vi har inte identifierat några kritiska hälsoproblem hittills, säger Paul. Majoriteten av patienterna är barn, gravida och mödrar som lider av måttlig uttorkning på grund av att de har varit på väg till fots så länge eller den långa väntetiden innan de fick passera gränsen. Vi ser också en hel del fall av astma.
Antalet patienter ökar dagligen
Våra team ger även medicinsk rådgivning till patienter som behöver remitteras till sjukhus. Igår kom två sårade över gränsen och överfördes till Dohuks sjukhus i ambulanser som tillhandahålls av lokala hälsomyndigheter.
På den syriska sidan av gränsen har vi varit på plats sedan den 18 augusti och distribuerat vatten till 6200 personer som väntat på att få gå över gränsen. Nu förstärker vi våra team och fortsätter förse nyanlända med vatten, samt övervakar flyktingarnas behov.
– Vi följer situationen och är redo att vid behov omlokalisera våra vårdtjänster för att möta behoven, säger Paul.
Under de kommande dagarna kommer vi även att börja erbjuda vård till de flyktingar som är bosatta i olika läger i provinsen Erbil.
Sedan i maj 2012 har Läkare Utan Gränser arbetat med allmän hälsovård och mental hälsovård i Domeez flyktingläger i Dohuk, Irak, där 42 000 syriska flyktingarna befinner sig. Vi planerar också att göra en bedömning av behoven hos cirka 70 000 flyktingar som är bosatta i staden Dohuk.
