Hoppa till huvudinnehåll

Stora flyktingströmmar från Syrien till Irak

Publicerad 23 augusti 2013

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Över 42 300 syrier har flytt över gränsen till irakiska Kurdistan de senaste dagarna.

Över 42 300 syrier har flytt över gränsen till irakiska Kurdistan de senaste dagarna.

Syriska flyktingar strömmar över gränsen till irakiska Kurdistan. Sedan gränsövergången i Peshkabour öppnade igen den 15 augusti har fler än 42 300 människor passerat där. Vi har inrättat vårdmottagningar på båda sidor om gränsen och distribuerar rent vatten till flyktingarna.

– Flyktingarna har tagit sig från en mängd olika platser i Syrien efter att de hörde att gränsen hade öppnats igen. Den har varit stängd i flera månader, säger Paul Yon, vår landansvarige i Dohuk, Irak.
– Men de senaste dagarna har de flesta kommit från staden Al-Malikiyah (även känd som Derek) efter sporadiska flygbombningar för några dagar sedan.
På den irakiska sidan av gränsen har våra team genomfört mer än 200 konsultationer av flyktingar som väntar på att flytta över till något av fem transitläger i provinserna Erbil och Sulaymaniya.
– Vi har inte identifierat några kritiska hälsoproblem hittills, säger Paul. Majoriteten av patienterna är barn, gravida och mödrar som lider av måttlig uttorkning på grund av att de har varit på väg till fots så länge eller den långa väntetiden innan de fick passera gränsen. Vi ser också en hel del fall av astma.

Antalet patienter ökar dagligen

Våra team ger även medicinsk rådgivning till patienter som behöver remitteras till sjukhus. Igår kom två sårade över gränsen och överfördes till Dohuks sjukhus i ambulanser som tillhandahålls av lokala hälsomyndigheter.
På den syriska sidan av gränsen har vi varit på plats sedan den 18 augusti och distribuerat vatten till 6200 personer som väntat på att få gå över gränsen. Nu förstärker vi våra team och fortsätter förse nyanlända med vatten, samt övervakar flyktingarnas behov.
– Vi följer situationen och är redo att vid behov omlokalisera våra vårdtjänster för att möta behoven, säger Paul.
Under de kommande dagarna kommer vi även att börja erbjuda vård till de flyktingar som är bosatta i olika läger i provinsen Erbil.

Sedan i maj 2012 har Läkare Utan Gränser arbetat med allmän hälsovård och mental hälsovård i Domeez flyktingläger i Dohuk, Irak, där 42 000 syriska flyktingarna befinner sig. Vi planerar också att göra en bedömning av behoven hos cirka 70 000 flyktingar som är bosatta i staden Dohuk.

Aktuellt om Irak

Al-Daqaq-sjukhuset i östra Aleppo drabbades av bombningar i juli.
Nyheter från fältet

"Vi attackeras nästan varje dag"

I tisdags kväll skadades Al Zahraa-sjukhuset i Aleppo i ett flyganfall. Personalen tvingades avbryta all verksamhet. Lyckligtvis dödades inga människor i attacken. 

Haqqi Bahram, 29, var vår tolk i Syrien innan han själv tvingades fly.
Nyheter från fältet

"Det blev bara värre för varje dag som gick"

Haqqi Bahram, 29, var vår tolk i Syrien innan han själv tvingades fly. I augusti förra året tvingades han själv fly sitt hemland, och i september kom han till Sverige.

 En barn sitter bredvid sin mormor utanför ett tält på en informell bosättning nära den syriska gränsen i utkanten av Mafraq, Jordanien. Båda är flyktingar från Syrien.
Nyheter från fältet

Syriska flyktingar fångade mellan liv och död

Människor på flykt från kriget i Syrien är fast mellan två åsar vid gränsen till Jordanien – en plats känd som ”the Berm”. Läkaren Natalie Thurtle berättar om ansträngningarna att nå dessa människor fångade mellan liv och död.

Ett av de sjukhus som vi stödjer i Aleppo, Syrien, som förstörts i ett bombanfall.
Nyheter från fältet

"Folk vågar inte gå till sjukhuset"

"De få sjukhusen som finns kvar i staden är avgörande för människor ska överleva. Utan dem skulle människor långsamt dö." 
Hussein, barnläkare och ansvarig för ett sjukhus som vi stödjer i östra Aleppo. 

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Kriget i Syrien har drivit miljontals människor på flykt. Krisen orsakar ett desperat behov av livräddande humanitära insatser.

Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.