Hoppa till huvudinnehåll

Stort behov av humanitärt stöd i Kongo-Kinshasa

Publicerad 28 juni 2019
Mama Evaleti från Tali som har förlorat fem av sina sex barn. Bunia, Kongo-Kinshasa.
Foto: Pablo Garrigos
Mama Evaleti från Tali som har förlorat fem av sina sex barn. Bunia, Kongo-Kinshasa.

Flera humanitära kriser pågår just nu i Ituri-provinsen, nordöstra Kongo-Kinshasa, och hundratusentals människor är i stort behov av humanitärt stöd. Läkare Utan Gränser uppmanar till ökat stöd för att förhindra att fler liv går till spillo.

Den senaste tidens våldsvåg i regionerna Djugu, Mahagi och Irumu har tvingat tusentals människor på flykt. Trots att vi vid upprepade tillfällen har uppmanat internationella hjälporganisationer att förstärka och utvidga det humanitära stödet till regionen har majoriteten av de som flytt fortfarande inte fått sina mest grundläggande behov tillgodosedda.

– Tyvärr är det inte första gången det finns stora humanitära behov i landet, förklarar läkaren Moussa Ousman, landansvarig för Läkare Utan Gränser i Kongo-Kinshasa.

– Men den här gången handlar det inte bara om att många människor tvingats fly på grund av våld, utan att det pågår ett mässlingsutbrott som sprids snabbt och en ebolaepidemi som inte visar några tecken på att avta. Den rådande situationen här liknar inte något vi tidigare skådat.

Våldsamheterna i Ituri har ökat sedan december 2017 och majoriteten av människor som flytt har varit i akut behov av humanitärt stöd, vissa i mer än ett års tid. Sedan oktober 2018 har vi genomfört tre undersökningar på platserna Drodro, Nizi och Angumu. Samtliga visade att dödligheten i dessa samhällen var långt över akuta nivåer.

– Våra undersökningar visar att människor i huvudsak dör av sjukdomar som går att förebygga, som malaria, mässling och diarré, säger Moussa Ousman. Det är mycket oroande. Speciellt eftersom det ännu inte varit möjligt att vaccinera mot mässling på grund av det pågående ebolautbrottet, och rädslan för att ebola sprider sig vidare. Tillsammans med hälso- och sjukvårdsmyndigheterna tittar vi på vilka innovativa strategier vi kan genomföra med tanke på omständigheterna, men det behövs mer hjälp här för att förhindra fler dödsfall.

Vi stöttar de lokala hälso- och sjukvårdsmyndigheterna med att ge vård och svara på de mest akuta behoven hos de som flytt i Drodro, Nizi och Bunia. Våra team tillhandahåller också rent dricksvatten, delar ut förnödenheter samt bygger duschar och latriner. Trots det är de mest akuta behoven hos tusentals familjer inte tillgodosedda.

Vi uppmanar till ett ökat långsiktigt humanitärt stöd för att förhindra att fler liv går till spillo, och att för att säkerställa anständiga levnadsvillkor för alla människor som har tvingats fly.