Hoppa till huvudinnehåll

Strider gör det svårt att nå sjukhus

Publicerad 31 augusti 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Barn på akuten på Boost Hospitals, i Lashkar Gah, Afghanistan.

Barnen på akuten på Boost Hospitals, i Lashkar Gah, Afghanistan, hålls under uppsikt.

Den senaste tidens uppblossade strider i Afghanistan gör att människor inte kan ta sig till sjukhus för att få vård. På Boost-sjukhuset i Lashkar Gah står många sängar tomma i väntan på patienter.

I början av augusti utbröt häftiga strider mellan regeringsstyrkor och oppositionen i området runt Lashkar Gah. Striderna gör att det är svårt för behövande att ta sig till sjukhuset för att få vård, och många av Boost-sjukhusets 300 sängar står tomma.

­– Det är frustrerande att se hur kriget påverkar människors möjlighet att få vård, säger Erland Grønningen, vår norske läkare på plats.

Trots att situationen nu har lugnat sig något är det fortfarande svårt för människor att ta sig till sjukhus.

– Våra patienter har berättat att vägar är blockerade och att de stoppas vid vägspärrar längs vägen, säger Guilhem Molinie, vår landansvarige i Afghanistan.

Både barnavdelningen och näringskliniken – som vanligtvis är fulla av barn – ekar tomma. De fylls sakta på i takt med att stridigheterna lugnar ner sig, men på akuten skiftar antalet patienter fortfarande från dag till dag.

Erland Grønningen, vår läkare på sjukhuset i Lashkar Gah i Afghanistan.Erland Grønningen, vår läkare på sjukhuset i Lashkar Gah i Afghanistan. Foto: Kate Stegeman

Erland Grønningen berättar om en 15-årig flicka med hjärnhinneinflammation som kom till sjukhuset. Hennes föräldrar hade förstått att hon var allvarligt sjuk och behövde omedelbar vård, men striderna i området gjorde att de inte kunde ta sig till sjukhuset tidigare.
När flickan väl kom in hade hon redan varit sjuk i minst en vecka.
–Hon blev inlagd, men vi visste att det troligtvis var för sent för att rädda henne, säger Erland Grønningen.

Bara ett dygn efter att 15-åringen börjat få behandling hamnade hon i koma och avled.

– Det är viktigt att kunna ta sig till sjukhus i tid. Förseningar sätter fler liv på spel; människor måste ha möjligheten att ta sig till sjukhus tidigare.

Erland Grønningen berättar om en sjuårig pojke kom till sjukhuset. Han hade svårt att andas, och hans familj berättade att han varit sjuk i tolv dagar. En undersökning visade att pojken hade en livshotande skada på sin ena lunga. En lungröntgen visade att pojken dessutom hade tuberkulos, en vanlig sjukdom i området.

Med behandling blev pojken bättre, och ganska snart kunde han gå runt på sjukhusets barnavdelning som vilken sjuåring som helst.

– Då såg vi att han hade ont när han rörde sig, berättar Grønningen.

En ny undersökning visar att pojkens höft var ur led; något hans föräldrar inte hunnit berätta när de kom till sjukhuset med honom, eftersom hans allmäntillstånd var så allvarligt då.
Nu förklarar de att pojken varit med i en bilolycka tolv dagar tidigare. Det är den som orsakat både skadorna på hans lunga och höft.
Efter behandling fick pojken återhämta sig på sjukhusets barnavdelning.

– Det är till akuten de flesta kommer, och upp- och nedgångarna i antalet patienter som kommer dit följer konflikten och människors möjlighet att ta sig till sjukhus, säger Guilhem Molinie.

Relaterade nyheter

Barnmorskan Mimansa Madheden på sjukhuset där hon jobbar i Afghanistan.
Afghanistan

Som en bro med många vägar

"Jag får ofta frågan om hur en vanlig dag ser ut för mig här? Det är en fråga som är väldigt svår att svara på – för alla ”vanliga” dagar här är så ovanliga."
- Barnmorskan Mimansa Madheden, Afghanistan.

Välkomstlunch med gamla kollegor i Afghanistan och barnmorskan Mimansa Madheden.
Afghanistan

Kära återseenden!

"Jag kliver ur bilen, med packning och allt. Sen kommer den ena efter den andra, jag vet inte vem som är gladast – de eller jag!"
- Mimansa Madheden är äntligen framme. 

Mimansa Madheden äntligen på plats i Afghanistan.
Afghanistan

Nu åker jag igen!

"Den här gången är det längtan och viljan att åka tillbaka till de jag lämnade för två år sedan, denna längtan som jag känt sedan jag reste härifrån."
- Mimansa Madheden, barnmorska i Afghanistan.

De tre pojkarna som föddes på sjukhuset i Khost, Afghanistan.
Afghanistan

Stora barn, små barn, så många barn!

"Förlossningsavdelningen var full av patienter och i korridoren utanför trängdes anhöriga. Idag verkade det bli en mer genomsnittlig dag, med bara 60 - 70 förlossningar."
- Heather Gottlieb, gynekolog i Afghanistan.