Hoppa till huvudinnehåll

Strider i Tripoli förvärrar situationen för inlåsta

Publicerad 31 augusti 2018
Foto: Guillaume Binet/Läkare Utan Gränser
Fånglägret Trig Al Matar i Libyen. Bilden är från 2017.

Under de senaste dagarna har strider i Tripoli skapat stort lidande för invånarna och de runt 8 000 flyktingar och migranter som hålls fångna i staden. En del av dessa var utan mat i två dygn efter att konflikten bröt ut i söndags. Andra släpptes ut från fånglägren och försökte att fly till närliggande stadsdelar med risk att skadas i korselden.

Våldet startade när en konflikt mellan väpnade grupper blossade upp i söndags. Intensiva granatattacker i bostadsområden har lett till ett okänt antal skadade och döda.

– Striderna visar att Libyen inte är en säker plats för flyktingar och migranter, säger Ibrahim Younis, landansvarig för Läkare Utan Gränser i Libyen.

– Många har flytt från länder i krig. De har först hållits fångna av människosmugglare och sedan godtyckligt låsts in i fångläger. Dessa människor är väldigt utsatta och är nu mitt i en konflikt de inte kan fly ifrån. De borde inte överhuvudtaget hållas fångna enbart av den anledningen att de försöker att fly till säkerhet eller ett bättre liv. De borde genast evakueras och föras till ett säkert land.

Sedan våldet bröt ut har de humanitära behoven i de drabbade stadsdelarna och framför allt i fånglägren ökat dramatiskt. Vårt team ger sjukvård, vatten och mat till de som fortfarande befinner sig i lägren. Vi och alla andra humanitära organisationer har dock väldigt begränsat tillträde till andra människor i behov av hjälp.  

Nästan hälften har flytt från konfliktzoner

Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR har nästan hälften att de som sitter i fångläger flytt från konfliktområden som Eritrea, Etiopien, Somalia och Sudan. Dessa människor har ett skyddsbehov enligt internationell rätt. Men de libyska myndigheterna, andra berörda länder och FN har inte lyckats att tillgodose detta behov och etablera en effektiv process för asylansökan. Tvärtom har EU-länderna skapat regler som hindrar asylsökande från att lämna Libyen.

I enlighet med dessa regler stoppas nu människor och förs tillbaka i land av den libyska kustbevakningen som finansieras av EU. De flesta som befinner sig i fånglägren nu har tidigare försökt att lämna Libyen via Medelhavet och sedan skickats tillbaka. Därmed ökar antalet fångna i lägren hela tiden och det förvärrar de redan hemska förhållandena där. Situationen har blivit värre och värre de senaste månaderna då brist på rent vatten och god hygien samt sjukvård har påverkat människorna både fysiskt och psykiskt.

Vi uppmanar europeiska regeringar att erkänna att Libyen inte är en säker plats. Mer måste göras för att hjälpa människor som fastnat inom Libyens gränser att lämna landet.

Läkare Utan Gränser finns i Libyen sedan 2011 och har arbetat i fångläger i Tripoli sedan 2016. Vi ger grundläggande sjukvård, psykosocialt stöd, samt vatten och sanitet i fångläger. Vi är den enda organisationen i Libyen som kan remittera patienter från fångläger till sjukhus. Läkare Utan Gränser arbetar även i fångläger i Khoms, Zliten, och Misrata, samt driver ett sjukvårdsprojekt i Bani Walid.

 

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare