Hoppa till huvudinnehåll

Strider i Tripoli förvärrar situationen för inlåsta

Publicerad 31 augusti 2018

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Fånglägret Trig Al Matar i Libyen.

Fånglägret Trig Al Matar i Libyen. Bilden är från 2017.

Under de senaste dagarna har strider i Tripoli skapat stort lidande för invånarna och de runt 8 000 flyktingar och migranter som hålls fångna i staden. En del av dessa var utan mat i två dygn efter att konflikten bröt ut i söndags. Andra släpptes ut från fånglägren och försökte att fly till närliggande stadsdelar med risk att skadas i korselden.

Våldet startade när en konflikt mellan väpnade grupper blossade upp i söndags. Intensiva granatattacker i bostadsområden har lett till ett okänt antal skadade och döda.

– Striderna visar att Libyen inte är en säker plats för flyktingar och migranter, säger Ibrahim Younis, landansvarig för Läkare Utan Gränser i Libyen.

– Många har flytt från länder i krig. De har först hållits fångna av människosmugglare och sedan godtyckligt låsts in i fångläger. Dessa människor är väldigt utsatta och är nu mitt i en konflikt de inte kan fly ifrån. De borde inte överhuvudtaget hållas fångna enbart av den anledningen att de försöker att fly till säkerhet eller ett bättre liv. De borde genast evakueras och föras till ett säkert land.

Sedan våldet bröt ut har de humanitära behoven i de drabbade stadsdelarna och framför allt i fånglägren ökat dramatiskt. Vårt team ger sjukvård, vatten och mat till de som fortfarande befinner sig i lägren. Vi och alla andra humanitära organisationer har dock väldigt begränsat tillträde till andra människor i behov av hjälp.  

Nästan hälften har flytt från konfliktzoner

Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR har nästan hälften att de som sitter i fångläger flytt från konfliktområden som Eritrea, Etiopien, Somalia och Sudan. Dessa människor har ett skyddsbehov enligt internationell rätt. Men de libyska myndigheterna, andra berörda länder och FN har inte lyckats att tillgodose detta behov och etablera en effektiv process för asylansökan. Tvärtom har EU-länderna skapat regler som hindrar asylsökande från att lämna Libyen.

I enlighet med dessa regler stoppas nu människor och förs tillbaka i land av den libyska kustbevakningen som finansieras av EU. De flesta som befinner sig i fånglägren nu har tidigare försökt att lämna Libyen via Medelhavet och sedan skickats tillbaka. Därmed ökar antalet fångna i lägren hela tiden och det förvärrar de redan hemska förhållandena där. Situationen har blivit värre och värre de senaste månaderna då brist på rent vatten och god hygien samt sjukvård har påverkat människorna både fysiskt och psykiskt.

Vi uppmanar europeiska regeringar att erkänna att Libyen inte är en säker plats. Mer måste göras för att hjälpa människor som fastnat inom Libyens gränser att lämna landet.

Läkare Utan Gränser finns i Libyen sedan 2011 och har arbetat i fångläger i Tripoli sedan 2016. Vi ger grundläggande sjukvård, psykosocialt stöd, samt vatten och sanitet i fångläger. Vi är den enda organisationen i Libyen som kan remittera patienter från fångläger till sjukhus. Läkare Utan Gränser arbetar även i fångläger i Khoms, Zliten, och Misrata, samt driver ett sjukvårdsprojekt i Bani Walid.

Relaterade nyheter

En kvinna från Elfenbenskusten har nyss räddats från en båt på Medelhavet. Hon var en av 435 personer som vårt räddningsfartyg Dignity I räddade från tre båtar under samma dag i maj.
Libyen

Vad ska hända med de som försöker fly från Libyen?

DEBATT | På Medelhavet mötte vi kvinnor, män och barn som hade flytt våld, utpressning och tvångsarbete i Libyen. Nu finns knappt några räddningsinsatser kvar på Medelhavet – vad kommer då att hända med dessa människor?

Sök- och räddningsfartyget Aquarius, som drivs av Läkare Utan Gränser och SOS Méditerranée, är tillsvidare blockerat från att utföra livräddande insatser på Medelhavet.
Medelhavet

Ska vi låta människor drunkna på Medelhavet?

DEBATT | Sök- och räddningsfartyget Aquarius tvingas efter politiskt fulspel att avbryta sitt arbete på Medelhavet. Samtidigt har rutten över Medelhavet aldrig varit så dödlig som nu. Hur kan vi låta människor drunkna utanför Libyens kust? 

De människor som räddats på Medelhavet togs till ett fångläger som kontrolleras av libyska myndigheter.
Libyen

Vi vårdar överlevande i Libyen efter förlist båt

Över 100 människor har rapporterats drunknade efter att deras båt sjunkit utanför Libyens kust för över en vecka sedan. De som överlevde fördes tillbaka till Libyen. Där arbetade vårt medicinska team i flera timmar med att vårda  allvarliga skador.

Medelhavet

​141 räddade på Medelhavet behöver komma i land

Räddningsfartyget Aquarius räddade 141 människor på Medelhavet i fredags. Fartyget färdas nu norrut och måste så fort som möjligt få tillträde till närmaste säkra hamn.