Hoppa till huvudinnehåll

STUDIE: MÅNGA MUSLIMER DÖDADE I CENTRALAFRIKANSKA REPUBLIKEN

Publicerad 17 juli 2014
Patienter och Läkare Utan Gränsers personal i M'poko-lägret i Centralafrikanska republiken. FOTO: Yann Libessart
Patienter och Läkare Utan Gränsers personal i M'poko-lägret i Centralafrikanska republiken. FOTO: Yann Libessart

Flera tusen muslimer är fortfarande fångade i enklaver i Centralafrikanska republiken, gränsen till Tchad är stängd och hjälpen till alla på flykt är bristfällig. Krisen i Centralafrikanska republiken är långt ifrån över.

En retrospektiv studie av dödligheten bland centralafrikanska flyktingar i Sido, Tchad, som Läkare Utan Gränser har utfört visar att 2 599 människor dog mellan november 2013 och april 2014 under de våldsamma attackerna mot den muslimska befolkningen. Undersökningen berättar att av dessa dödades 2 100 personer medan de fortfarande befann sig i Centralafrikanska republiken och 95 procent av dem dog av skottskador, sår från machete, granater eller andra explosionsskador. Fler än 250 dog under flykten från landet.

Mellan december 2013 och januari 2014 flydde flera hundra tusen människor undan övergrepp och våld i Centralafrikanska republiken och tog sin tillflykt till Tchad och Kamerun, enligt FN: s flyktingkommissariat.

Det värsta är inte över

Epicenter, Läkare Utan Gränsers epidemiologiska forskningscenter intervjuade 3 499 flyktingfamiljer i Sido för att få en bild av hur omfattande våldet var mellan november 2013 och april 2014. Studien visar att 33 procent av familjerna i undersökningen hade förlorat en familjemedlem och 28 procent hade förlorat minst två. Mer än hälften av familjerna som intervjuades i Sido var från Bangui, staden de flesta flyktingkonvojerna utgick ifrån.

 – De chockerande våldsnivåerna som dokumenterats i vår undersökning ska inte tolkas som att det värsta är över. Läkare Utan Gränsers team fortsätter att arbeta i de muslimska enklaverna i Centralafrikanska republiken där tusentals människor fortfarande är fångade, skyddade av internationella styrkor, men utan möjlighet att fly, säger Mego Terzian, Läkare Utan Gränsers ordförande i Paris.

Närmare 87 procent av offren var män mellan 33 och 44 år. Men våldet skonade inte kvinnor, barn och äldre. Inte mindre än 209 barn under 15 år och 227 personer över 60 dog till följd av våldet.

Nästan hela den muslimska befolkningen i den västra delen av Centralafrikanska republiken har flytt under bara några månader. Några tusen muslimer lever i enklaver under beskydd av internationella styrkor i Bangui, Carnot, Boda och Berberati. Deras levnadsförhållanden är dåliga och de saknar framtidsutsikter. De bor instängda i små getton och lever med dagliga hot.

Stängd gräns och bristande hjälp

I maj beslutade sig Tchads regering för att stänga sin gräns. Detta, och den otillräckliga humanitära hjälpen i Kamerun hindrar denna grupp att söka asyl i grannländerna. I juni noterade Läkare Utan Gränser fler än 1 700 nya ankomster till Sido, inklusive människor som kom från centralafrikanska republiken eller andra transitläger i Tchad, som kommit för att återförenas med familjemedlemmar som de separerats ifrån. En del hade tvingats att betala för att passera gränsen eller gå flera timmar för att hitta en plats där det gick att gå över gränsen. Andra besköts.

Den 13 juni dödades fyra människor när de försökte korsa floden för att ta sig till Sido. Den 3 juli förhindrades 100 överlevande efter en attack mot deras by att ta sig över gränsen i Sido. Minst fem av dem hade skottskadats i attacken, bland dem en kvinna och tre barn. De tvingades gå i ett dygn innan de nådde Bethel, en gränsstad i Tchad där Läkare Utan Gränser behandlade dem och transporterade dem till Goré-sjukhuset. Efter förhandlingar med myndigheterna fick de tillstånd att ta sig över gränsen.

Efter flera månader på flykt kom de centralafrikanska flyktingarna fram till Kamerun, i utmattade och traumatiserade. Deras hälsa är mycket dålig och undernäring är särskilt vanligt - nästan hälften av barnen lider av det.

 – Det finns fortfarande alldeles för lite hjälp för de hundratusentals som lyckats fly våldet och ta sig till Tchad eller Kamerun. Det minsta vi kan göra för dessa människor, som har tvingats genomleva ett ofattbart våld, förlorat familjemedlemmar, och ryckts upp från sina hem, är att förse dem med humanitärt bistånd, säger Mego Terzian.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare