Hoppa till huvudinnehåll

SVÅR BEHANDLING MOT TBC

Publicerad 16 april 2012
Avdelningen för tbc-smittade på sjukhuset i Nukus.
Foto: Misha Friedman
Avdelningen för tbc-smittade på sjukhuset i Nukus.

I Uzbekistan är andelen människor som smittats av multiresistent tuberkulos bland den högsta i världen. Ändå har mindre än tio procent av befolkningen tillgång till läkemedel mot denna form av sjukdomen.

I regionen Karakalpakstan arbetar Läkare Utan Gränser med att bekämpa multirestistent tuberkulos i flera projekt, som bland annat finansieras av Svenska PostkodLotteriet. Läkaren Johanna Kuhlin från Göteborg är på plats och berättar att hon aldrig förr sett så många tuberkulospatienter samtidigt.
En behandling mot multiresistent tuberkulos tar två år och är ”ingenting jag önskar någon”, berättar Johanna på sin blogg. De mediciner som patienterna behandlas med ger ofta svåra, och ibland till och med farliga, biverkningar, vilket gör att behandlingen är jobbig att fullfölja för många. De flesta läkemedel mot sjukdomen är fyrtio år gamla och inga nya har kommit på marknaden sedan dess.
På sjukhuset där Johanna arbetar får för närvarande 196 tuberkulospatienter behandling varav 122 har drabbats av den multiresistenta formen av sjukdomen. ”Ibland undrar jag över hur vi ska få stopp på denna epidemi”, skriver hon.
Många patienter är unga och det inte är svårt att föreställa sig hur de smittats. Ofta sover hela familjer i samma rum, där de utsätts för en redan smittads utandning och hosta. På vintern täcks ofta fönstren med plast för att stänga ute kylan och då finns ingen ventilation alls. Tuberkulosbakterierna stannar då länge i luften vilket ökar smittorisken.
Johanna har precis återvänt till Uzbekistan för andra gången på sitt andra uppdrag för Läkare Utan Gränser. Så mycket lockade arbetet mot multiresistent tuberkulos i Uzbekistan att hon genast ville återvända dit, även om det egentligen var meningen att hon skulle bege sig åt något annat håll i världen. Fler berättelser från Johannas vardag i Uzbekistan finns att läsa på hennes blogg http://johannaiuzbekistan.wordpress.com/
Läkare Utan Gränser har i över 30 år arbetat med tuberkulosprojekt, sjukdomsbehandling, diagnos och prevention. Idag behandlar vi patienter i över 30 länder. Eftersom tuberkulosbehandling är mycket lång och krävande fokuserar vi på rådgivning för att öka sjukdomsinsikten och förebygga vidare smitta.
Tack vare stöd från Svenska PostkodLotteriet kan personalen under 2012 ge hundratals patienter i Uzbekistan vård för tbc varje månad. Läs mer om samarbetet med Svenska Postkodlotteriet här.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Via På plats får du våra senaste nyheter och de viktigaste berättelserna direkt till din inkorg.

Nyhetsbrevet skickas ut ungefär en gång i månaden och är självklart helt kostnadsfritt.

En skadad patient flyttas från ambulansbår till en säng ombord på Läkare Utan Gränsers medicinska tåg

Genom att prenumerera på detta nyhetsbrev godkänner du Läkare Utan Gränsers integritetspolicy.

 

Bekräfta att du är en mänsklig besökare