Hoppa till huvudinnehåll

SVÅRA FÖRHÅLLANDEN FÖR SYRISKA FLYKTINGAR I LIBANON

Publicerad 28 januari 2015

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Kraftiga snöfall tynger ner och förstör tälten. Syriska flyktingar brottas med svåra väderförhållanden och bedrövliga levnadsvillkor i lägren i Libanon.

Kraftiga snöfall tynger ner och förstör tälten. Syriska flyktingar brottas med svåra väderförhållanden och bedrövliga levnadsvillkor i lägren i Libanon.

En hård vinter har just passerat, men för de syriska flyktingarna som lever i Bekaa-dalen i Libanon, spelar årstiden mindre roll. De har brottas med svåra väderförhållanden och bedrövliga levnadsvillkor i flera år nu.

På vintern är nätterna iskalla och kraftiga snöfall tynger ner deras tunna tält och får dem att kollapsa. På sommaren är hettan extrem och torr. Regn för med sig översvämningar och lera. Och oavsett årstid, har de knappt tillgång till den sjukvård som så många är i akut behov av.
 
– Det är nästan fyra år sedan konflikten i Syrien började, säger Thierry Coppens som är ansvarig för våra aktiviteter i Libanon.
 
– Familjer lever under hemska förhållanden i tältläger spridda över hela landet. Lägren har satts upp hastigt på obebyggd tomtmark, i övergivna byggnader, garage och i skjul på jordbruksmarker. Denna utsatta befolkning borde kontinuerligt få stöd och hjälp. Vi får inte glömma bort den här krisen, tillägger Thierry.
 
Särskilt oroande är bristen på tillgången till gratis, kvalitativ sjukvård. Behoven är uppenbara, i december 2014 tog vi emot 5 000 patienter och den siffran kommer att stiga i januari. Dessutom ökar alltid antalet patienter på våra fyra kliniker i Bekaa-dalen när väderförhållandena förvärras.
 
– Luftvägsinfektioner ökar nu till följd av den stränga vintern i kombination med dåliga levnadsförhållanden. Människorna lider av den begränsade tillgången till vatten och hygien, vilket ökar risken för sjukdomar sprids. Dessutom är det svårt att få tag på mat, vilket också leder till hälsoproblem, säger Dr Bilal Kassem, en av våra läkare i Baalbek.
 
Vi tar inte bara emot patienter på våra kliniker utan vi har även uppsökande verksamhet där våra team åker ut i lägren för att hitta människor som behöver hjälp. En av våra sociala arbetare, Khaled Osman, besökte nyligen Khoder Hawash där åtta syriska familjer trängs tillsammans i ett av de minsta och mest otillgängliga lägren i Beeka.
 
– Såg du hur mycket det snöade förra veckan? frågade en åttaårig flicka vid namn Asma.
 
– Nu när snön börjar smälta lever vi i lera. Jag fryser.
 
Hon delade en filt med sin kusin Sara och de stod så nära spisen som möjligt för att hålla sig varma i alla fall en timme.
 
– Det är värst på natten. Ibland känner jag inte mina fötter och då jag blir rädd. Filtarna är fuktiga och vi har ingen ved till att göra en brasa, fortsatte Asma.
 
Sara och Asma som båda har haft problem med sina luftvägar och återkommande feber behandlades på vår klinik i Baalbek. Även om temperaturen nu stiger i dalen, så riskerar människorna fortfarande att smittas av de sjukdomar som är vanligt förekommande i flyktingläger. Dessutom är risken för brännskador stor i och med att man har kaminerna i trånga utrymmen.
 
– Jag förstår inte hur de klarar denna misär, sa Khaled senare.
 
Hans jobb innebär att kontinuerligt besöka de mest utsatta familjerna och rapportera om behoven och hänvisa patienter till våra kliniker.
 
– Folk kokar snö för att göra dricksvatten och de använder kartonger eller plast för att värma sig. De flesta har en spis men ingen ved eller bränsle. De fryser inne i sina tält och har knappt tillräckligt med filtar till hela familjen. Situationen är outhärdlig och mest utsatta är barnen och de äldre. De utgör också ett stort antal av dem som kommer till våra kliniker.
 
Längre norrut har vårt team också distribuerat nödvändig vinterutrustning till flyktingarna i distriktet Akkar där få hjälporganisationer är på plats och rädslan för att utvisas tillbaka till Syrien är stor. Omkring 900 familjer, cirka 4 700 personer, har fått spisar, bränsle och filtar.
 
 
I Libanon bistår Läkare Utan Gränser flyktingar från Syrien och Palestina samt andra utsatta grupper med bland annat primärhälsovård, behandling av akuta och kroniska sjukdomar, reproduktiv hälsa och psykologiskt stöd. Vi distribuerar även förnödenheter. Under 2014 utförde våra team fler än 260 000 patientbesök relaterade primärhälsovård.
 

Relaterade nyheter

En ambulans som förstörts i bombattacken mot sjukhuset Hama Central/Sham, Syrien.
Syrien

Stridande parter måste sluta bomba sjukhus i Syrien

Sjukhuset Hama Central/Sham, som vi stödjer, utsattes i tisdags för ett bombanfall och tvingades ur drift. Nu står människor utan alternativ till livräddande sjukvård när de behöver den som mest. Vi kräver att alla stridande parter slutar bomba sjukhus. 

En operationssal på Tal Abyad-sjukhuset i Syrien strax söder om den turkiska gränsen.
Syrien

Det tysta kriget

"I vissa delar av Syrien kan du se och höra kriget. Andra områden är tysta, det finns inga ljud som vittnar om det pågående kriget. Men lidandet är fortfarande stort och traumatiska händelser sker dagligen."
– Diala Ghassan, som besökt Tal Abyad-sjukhuset i Syrien.

Ambulans utanför sjukhuset i Tal Abyad, Syrien.
Syrien

Skadade syrier får inte sjukvård i Raqqa

Striderna kring den syriska staden Raqqa leder till att sjuka och skadade har mycket svårt att få akut livräddande sjukvård. Det är nästan omöjligt för människor att fly ut ur staden. Många krigsskador blir allvarligt infekterade och människor dör innan de får vård.

Våra team finns på plats i Menbij-lägret för att bistå syriska internflyktingar.
Syrien

Flygattacker eller minfält – det enda Raqqas invånare har att välja på

Striderna fortsätter i den syriska staden Raqqa. Befolkningen måste nu ta ställning till om de ska stanna kvar trots bomberna som faller eller om de ska försöka fly genom aktiva frontlinjer och minfält.