Hoppa till huvudinnehåll

Sydafrika: ​Dörrknackning kan rädda många hivsmittade

Publicerad 18 juli 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
En hälsoarbetare genomför ett hivtest hemma hos en kvinna i KwaZulu-Natal, Sydafrika.

En hälsoarbetare genomför ett hivtest hemma hos en kvinna i KwaZulu-Natal, Sydafrika.

Att hivtesta människor i deras hem är ett effektivt sätt att förebygga hiv. Det visar vårt pilotprojekt som gett mycket goda resultat i Sydafrika.

Istället för att hivtesta patienter bara på vårdcentraler har våra team i KwaZulu-Natal prövat nya sätt att upptäcka om en person är smittad av hiv. En sätt är att låta hälsoarbetare och lekmän gå från hus till hus för att testa så många som möjligt i ett samhälle. På det sättet når man människor i alla åldrar och alla samhällsgrupper, även dem som vanligtvis inte uppsöker vård. Dessutom kan tester på plats vara billigare än på en vårdcentral.

Vårt pilotprojekt visar också att patienter som testas i hemmet och visar sig vara hivsmittade i genomsnitt har en högre virusmängd i blodet än de som kommer till vårdcentralen. Därmed är det extra viktigt att de snabbt påbörjar behandlingen.

Lekmän avgörande för resultat

– Hivvård fungerar som domino. Först ser man till att människor testas där de bor eller jobbar, sedan erbjuder man behandling. Nästa steg är att stödja patienterna för att de ska kunna ta medicinerna livet ut, säger Musa Ndloyu, vår projektkoordinator i KwaZulu-Natal.

För att skapa acceptans för hivvården och nå människorna i ett samhälle är det också avgörande att integrera lekmän i arbetet. Lekmän kan hjälpa till att sprida kunskap och stötta patienterna som rådgivare.

– Lekmännen är limmet som håller ihop allting inom hivvården. De gör vården mer tillgänglig och förbättrar kvaliteten på behandlingen. Därför uppmanar vi regeringar i hivdrabbade länder att satsa mer på lekmän i kampen mot hiv och aids, säger Musa Ndloyu.

18 000 hivexperter på plats

konferensen i Durban i Sydafrika möts 18 000 forskare, politiker och aktivister. Mötet pågår fram tills på fredag och handlar om hur man tillsammans kan nå UNAIDS globala mål.

Enligt målet ska man fram till år 2020 se till att 90 procent av alla människor i världen som lever med hiv vet om sin sjukdom, 90 procent av dem ska ha påbörjat behandling och 90 procent av dem ska ha en virusmängd i blodet som är så låg att den är omätbar.

Videoserie om kampen mot hiv 

Bending the Curves är en videoserie i sex delar som tar med dig på en resa till KwaZulu-Natal på den Sydafrikanska landsbygden. I varje avsnitt får du lära känna ett nytt sätt bekämpa sjukdomen på – totalt sex behandlingsmodeller som vi har tagit fram tillsammans med hiv-patienter, traditionella ledare och lokala civilsamhällesorganisationer. 

Läkare Utan Gränser har behandlat människor med hiv/aids sedan 2000. I nuläget behandlar vi runt 250 000 hivpatienter i 19 länder.

Aktuellt om Hiv/Aids

Florence och Tanya är två av de första patienterna som skrevs in på vår klinik i Epworth, Zimbabwe.
Nyheter från fältet

Tio år senare växer livet i Epworth

Möt Florence och Tanya – två av de första patienterna som skrevs in på vår klinik i Epworth, Zimbabwe. De är också det bästa beviset på varför det är så viktigt att människor som lever med hiv får behandling, en möjlighet att leva ett långt liv.

Hivtester på hiv-avdelningen på sjukhuset i Arua, Uganda.
Nyheter från fältet

Kraftsamling nödvändig för att stoppa aids, tuberkulos och malaria

DEBATT | Svenska regeringens stöd till Globala fonden är av stor vikt om aids, tuberkulos och malaria ska stoppas till 2030.Vi som arbetar med att bekämpa dessa sjukdomar vill att Sverige skickar en tydlig signal om att vi kommer att fullfölja våra åtaganden för att stoppa dessa epidemier.

Två kvinnor som lever med hiv i Kongo-Kinshasa. För dem är hivmediciner livsviktiga, men de har inte råd att köpa dem.
Nyheter från fältet

Hutlöst dyra läkemedel för resistenta hivpatienter

Priset för nya hivmediciner är så högt att det hotar kampen mot hiv. Det är ett stort hälsoproblem för patienter som är resistenta mot äldre läkemedel.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.