Hoppa till huvudinnehåll

SYDSUDAN: ALARMERANDE DÖDSSIFFROR I FLYKTINGLÄGRET I BENTIU

Publicerad 23 juni 2014
De häftiga skyfallen gör många skydd obeboeliga och det råder brist på rent vatten och latriner i skyddsområdet för civila på FN-basen i Bentiu, Sydsudan. Bilden är tagen i april. Situationen har förvärrats ytterligare efter den senaste tidens regn.
De häftiga skyfallen gör många skydd obeboeliga och det råder brist på rent vatten och latriner i skyddsområdet för civila på FN-basen i Bentiu, Sydsudan. Bilden är tagen i april. Situationen har förvärrats ytterligare efter den senaste tidens regn. FOTO: Hosanna Fox

Sjukdomar som går att förebygga och akut undernäring orsakar oroande många dödsfall bland de cirka 45 000 människor som tagit sin tillflykt till en FN-bas i Bentiu i Sydsudan. Läkare Utan Gränser uppmanar till en snabb insats för att förse flyktingarna med rent vatten, hygienartiklar och latriner.

De hårda striderna i Unity State har lett till en tiofaldig ökning av antalet människor som söker skydd på basen de senaste två månaderna. Samtidigt har den senaste tidens översvämningar gjort att det inte finns tillräckligt med rent vatten eller sanitetsmöjligheter i området.

Hög barnadödlighet

Medicinska rapporter från lägret visar att minst tre barn under fem år dör varje dag inom på skyddsområdet för civila på FN-basen De flesta dödsfall orsakas av akut diarré, lunginflammation och undernäring på grund av de hårda levnadsvillkoren.

 – Människor kommer hit för att få säkerhet, men de möts av livshotande villkor i lägret. Det närmar sig snabbt en katastrofsituation, säger Nora Echaibi, medicinsk teamledare på vårt sjukhus där.

Skyfallen trasar sönder

Den senaste tidens häftiga skyfall förvärrade en redan bister situation. Latriner svämmar över och vägarna blir obrukbara för tankbilarna som ska leverera rent vatten. Vårdcentraler och andra ställen där hjälporganisationer är verksamma har också svämmat över.

Sedan i mitten av juni får invånarna i lägret 4,4 liter rent vatten per person och dag, vilket är långt under den internationella standarden på 15 liter. Människor tvingas dricka ur pölar som ofta är nedsmutsade med avföring. Det finns i genomsnitt en fungerande latrin på 240 personer.

Flyktingströmmen fortsätter

Varje dag anländer fler människor på flykt från området omkring. De är ofta i mycket dåligt skick efter att ha gått långt eller efter att ha tillbringat lång tid i bushen utan hjälp.

Den spända situationen gör att det inte är säkert att använda vägarna, inte ens för att hämta den sand som behövs för att skydda området från översvämning. Men även vägarna är översvämmade och allt material måste fraktas dit med flyg vilket innebär höga kostnader.

Risk för fler sjukdomar

Våra team varnar för att risken är stor för utbrott i sjukdomar som kolera, hepatit och malaria.

 – Det är en väldigt påfrestande situation och mer hjälp behövs för att avvärja en katastrof. Läkare Utan Gränser utökar sitt sjukhus i lägret och skickar fler akutteam för att försöka hantera situationen. Vi uppmanar hjälporganisationer att göra allt de kan för att förbättra omständigheterna här, speciellt vatten och sanitet. Vi uppmanar även beväpnade grupper att tillåta humanitära aktörer att färdas fritt på vägarna, säger Raphael Gorgeu, Läkare Utan Gränsers landansvarige i Sydsudan.

 

I Bentius skyddszon för civila driver Läkare Utan Gränser för närvarande ett sjukhus med 90 vårdplatser. Mellan 17 maj och 9 juni tog våra team emot 202 patienter och utförde 70 större kirurgiska ingrepp.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare