Hoppa till huvudinnehåll

Sydsudan: Hotande medicinsk kris till följd av plundring

Publicerad 4 mars 2016
Foto: Läkare Utan Gränser
Den plundrade vårdcentralen i Pibor, Sydsudan. Det lilla som inte stals har förstörts.

Vi fördömer plundringen av vår vårdcentral i Pibor, Sydsudan, som inträffade under och efter intensiva strider den 23 till 25 februari. 

Det här är en grov och skamlig attack mot livräddande sjukvård. Corinne Benazech.

Under striderna förstördes stora delar av staden. Medicinskt material, näringsberikad mat för undernärda barn och patientsängar stals från Läkare Utan Gränsers anläggning. Patronhylsor återfanns över hela området och det lilla som inte stals, som infusionspåsar, livräddande mediciner och medicinska dokument, har förstörts utan hänsyn till akuta medicinska behov.

– Det här är en grov och skamlig attack mot livräddande sjukvård, säger Corinne Benazech, landansvarig i Sydsudan.

– Varje litet föremål av värde som inte var fastskruvat i marken blev stulet, till och med sjukhussängarna till de sjuka och undernärda barnen. Sorgligt nog är det de gravida kvinnorna, barnen och de mest utsatta som drabbas värst av plundringen. Det här var en av få sjukvårdsinrättningar där människor kunde söka livräddande vård.

Enda fungerande vårdcentralen

Läkare Utan Gränsers vårdcentral i Pibor var den enda som fungerade i regionen. Det var också därifrån organisationen drev två mindre vårdmottagningar i närliggande Gumuruk och Lekongole. Tillsammans bistod de tre projekten en befolkning på runt 170 000 människor med sjukvård. Som en effekt av denna hjärtlösa plundring har våra möjligheter att bistå med sjukvård kraftigt minskat på alla tre platser och människorna i området riskerar att insjukna och till och med dö av behandlingsbara sjukdomar.

– Den humanitära situationen i Pibor är kritisk just nu. Tusentals människor har flytt ut i bushen och har ingen tillgång till humanitär hjälp. Deras hem har bränts och tillgångar stulits så den kommande regnsäsongen kommer att bli hård Det behövs en omfattande humanitär insats nu. Men för en sådan ska kunna genomföras krävs att alla parter i konflikten intygar att hjälporganisationer har fritt tillträde till området och att deras tillgångar inte kommer att plundras, säger Corinne Benazech.

– Vårt team arbetar nu med att upprätta en tillfällig akutinsats i den plundrade vårdcentralen i Pibor men projekten i Gumuruk och Lekongole kommer säkerligen att påverkas negativt, fortsätter hon.

Teamet fick fly till FN-bas

Under striderna i Pibor den 23 februari pågick tung skottlossning nära Läkare Utan Gränsers anläggning. Teamet riskerade att hamna i skottlinjen och tog sig till FN-styrkans (UNMISS) bas där de hjälpte till att vårda 36 skadade patienter. En patient, ett barn med en skottskada i magen, avled. Det medicinska teamet driver nu en klinik på basen där över 2000 människor, främst barn, har sökt skydd. De har inte tillräckligt med mat, och tillgången på rent vatten och sanitet är redan långt under internationell standard vid humanitära kriser. För tillfället vårdar teamet 140 patienter om dagen på FN-basen. Nästan två tredjedelar är barn under fem år som lider av malaria, luftvägsinfektioner och diarré.

Läkare Utan Gränser ger medicinsk hjälp till över 800 000 patienter årligen i Sydsudan. 

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare