Hoppa till huvudinnehåll

SYDSUDAN: INTERNFLYKTINGAR I BEHOV AV HUMANITÄRT STÖD

Publicerad 5 februari 2015

Bildspel

Bildspel i fullskärm
I en vaccinationskampanj i Pour Akon-lägret i Sydsudan har 533 barn vaccinerats mot mässling.

I en vaccinationskampanj i Pour Akon-lägret i Sydsudan har 533 barn vaccinerats mot mässling.

Tusentals människor flyr våldet i det omtvistade gränsområdet mellan Sudan och Sydsudan och är i desperat behov av mat, vatten och sjukvård. Läkare Utan Gränser har inlett en akutinsats för att bistå dem när de anländer, mestadels tomhänta, till norra Bahr el Ghazal i Sydsudan där den humanitära situationen redan är mycket svår.

Enligt lokala myndigheter har 1 542 familjer anlänt till norra Bahr el Ghazal-området sedan oktober förra året. Nu ökar flyktingströmmarna och de flesta berättar för Läkare Utan Gränser att de flytt  undan våld och milisattacker i det omtvistade gränsområdet Abyei. En del kommer ända från delstaterna Unity och Upper Nile där strider mellan oppositionen och regeringsstyrkor pågått sedan i början av förra året. När de lämnade sina hem fick de inte med sig någonting och de har gått till fots i flera veckor för att nå denna del av Sydsudan där de kan bosätta sig i lägren för internflyktingar.
 
 – När milis attackerade flydde jag från min by. De attackerade på natten och jag tappade bort mina barn och min make i kaoset. Jag vet inte om de lever, säger Abok Mawein från Abiemnhom i Unity State, som för närvarande bor i ett av lägren.

VATTEN FRÅN HANDGRÄVDA BRUNNAR

Livsmedel, vatten och sjukvård är otroligt viktigt. Många nyanlända lever på vatten från handgrävda brunnar och nästan alla tvingas uträtta sina behov i det fria på grund av bristen på latriner. Vi har inlett en akutinsats och bistår med sjukvård och distribution av viktiga förnödenheter som dunkar för att bära vatten, kastruller, tvål och filtar. Familjer med barn mellan sex månader och fem år får också ett kosttillskott för att undvika undernäring. 1 041 familjer har redan dragit nytta av dessa akuta distributioner.
 
Utöver detta behandlar vi också malaria, luftvägsinfektioner, diarré och ger vaccinationer till barn under fem år. I en vaccinationskampanj i Pour Akon-lägret har 533 barn vaccinerats mot mässling. Men risken för vattenburna sjukdomar ökar på grund av bristen på ordentliga vatten- och sanitetsanläggningar. På en enda vecka har vi behandlat 42 barn med akut diarré. Vi ger också mödravård i lägret och hittills har våra team tagit emot 59 kvinnor. För många är detta den första undersökningen trots att de är i slutet av graviditeten.
 
 – Den humanitära situationen i Aweil North är redan förfärlig och tillgången till sjukvård är ett ständigt problem. Med tusentals nya flyktingar kommer situationen att försämras ännu mer”, säger Läkare Utan Gränsers projektkoordinator Andrew Zadel.

OVANLIGT DÅLIG SKÖRD I SYDSUDAN

De familjer som flytt bygger enkla hyddor av pinnar och gräs och delar de knappa vatten- och livsmedelsresurserna med den bofasta befolkningen, varav många själva har en bakgrund som flyktingar. 2014 års skörd var ovanligt dålig på grund av den ringa mängden nederbörd i området och de som bott i lägren en längre tid har inte tillräckligt med mat för att kunna dela med sig till dem som anlänt senare. För att överleva tvingas de nyanlända samla frukt och blad från träden, eller tillverka mattor av gräs som de kan sälja på marknaden.
 
–Hittills har vi påbörjat insatser i tio  av elva läger i Aweil North. Vi planerar att dela ut fler förnödenheter i de nybildade lägren, men den utsatta befolkningen behöver omgående ännu mer hjälp. Annars befarar vi att situationen kommer att försämras under de kommande månaderna. Andra organisationer måste också komma hit och bistå den försummade befolkningen”, säger Andrew.
 
Läkare Utan Gränser är den enda internationella humanitära organisationen som permanent arbetar  i norra Aweil. Vi driver en primärvårdsklinik och har uppsökande verksamhet i flera av lägren för internflyktingar.
 

Relaterade nyheter

Sjuksköterskan Michal Pospíšil med kollegor i Sudan.
Sudan

Fem myter om att arbeta för Läkare Utan Gränser

Michal Pospíšil är en sjuksköterska från Tjeckien som nyligen kom hem från sitt första uppdrag i Sudan. I detta blogginlägg utmanar han några av de mest populära myterna om att arbeta för Läkare Utan Gränser.

Supplychain ansvariga Johanna Linder pratar med Sonja Leister hur hon håller rädda-liv-maskineriet igång.
Sydsudan

Podd: Logistikern Johanna om åsnor och tårar

I Läkare Utan Gränsers podcast berättar supplyansvarig logistikern Johanna Linder hur hon håller rädda-liv-maskineriet igång. Hon fixar fram utrustningen till de mest otillgängliga platserna i regnskogen där inga vägar finns.

Vår team i Yambio, Sydsudan, arbetar med att återanpassa forna barnsoldater i sina lokalsamhällen.
Psykisk ohälsa

Att hjälpa forna barnsoldater

I Sydsudan pågår just nu en process för att återanpassa barnsoldater som tvingades slåss under landets långa inbördeskrig. Vi erbjuder psykosocialt stöd för att hjälpa dem att komma över sina upplevelser och kunna komma tillbaka in i samhället.

Flickan Lokoli, som blev attackerad av en krokodil i Sydsudan.
Sydsudan

Krokodilbett i Sydsudan

"Vi hörde på radion att en av våra bilar var på väg in med en patient som hade blivit attackerad av en krokodil. Jag föreställde mig någon med allvarliga skador. Täckt av blod."
- Heidi Strømsholt, sjuksköterska i Sydsudan.