Hoppa till huvudinnehåll

SYDSUDAN: INTERNFLYKTINGAR I BEHOV AV HUMANITÄRT STÖD

Publicerad 5 februari 2015

Bildspel

Bildspel i fullskärm
I en vaccinationskampanj i Pour Akon-lägret i Sydsudan har 533 barn vaccinerats mot mässling.

I en vaccinationskampanj i Pour Akon-lägret i Sydsudan har 533 barn vaccinerats mot mässling.

Tusentals människor flyr våldet i det omtvistade gränsområdet mellan Sudan och Sydsudan och är i desperat behov av mat, vatten och sjukvård. Läkare Utan Gränser har inlett en akutinsats för att bistå dem när de anländer, mestadels tomhänta, till norra Bahr el Ghazal i Sydsudan där den humanitära situationen redan är mycket svår.

Enligt lokala myndigheter har 1 542 familjer anlänt till norra Bahr el Ghazal-området sedan oktober förra året. Nu ökar flyktingströmmarna och de flesta berättar för Läkare Utan Gränser att de flytt  undan våld och milisattacker i det omtvistade gränsområdet Abyei. En del kommer ända från delstaterna Unity och Upper Nile där strider mellan oppositionen och regeringsstyrkor pågått sedan i början av förra året. När de lämnade sina hem fick de inte med sig någonting och de har gått till fots i flera veckor för att nå denna del av Sydsudan där de kan bosätta sig i lägren för internflyktingar.
 
 – När milis attackerade flydde jag från min by. De attackerade på natten och jag tappade bort mina barn och min make i kaoset. Jag vet inte om de lever, säger Abok Mawein från Abiemnhom i Unity State, som för närvarande bor i ett av lägren.

VATTEN FRÅN HANDGRÄVDA BRUNNAR

Livsmedel, vatten och sjukvård är otroligt viktigt. Många nyanlända lever på vatten från handgrävda brunnar och nästan alla tvingas uträtta sina behov i det fria på grund av bristen på latriner. Vi har inlett en akutinsats och bistår med sjukvård och distribution av viktiga förnödenheter som dunkar för att bära vatten, kastruller, tvål och filtar. Familjer med barn mellan sex månader och fem år får också ett kosttillskott för att undvika undernäring. 1 041 familjer har redan dragit nytta av dessa akuta distributioner.
 
Utöver detta behandlar vi också malaria, luftvägsinfektioner, diarré och ger vaccinationer till barn under fem år. I en vaccinationskampanj i Pour Akon-lägret har 533 barn vaccinerats mot mässling. Men risken för vattenburna sjukdomar ökar på grund av bristen på ordentliga vatten- och sanitetsanläggningar. På en enda vecka har vi behandlat 42 barn med akut diarré. Vi ger också mödravård i lägret och hittills har våra team tagit emot 59 kvinnor. För många är detta den första undersökningen trots att de är i slutet av graviditeten.
 
 – Den humanitära situationen i Aweil North är redan förfärlig och tillgången till sjukvård är ett ständigt problem. Med tusentals nya flyktingar kommer situationen att försämras ännu mer”, säger Läkare Utan Gränsers projektkoordinator Andrew Zadel.

OVANLIGT DÅLIG SKÖRD I SYDSUDAN

De familjer som flytt bygger enkla hyddor av pinnar och gräs och delar de knappa vatten- och livsmedelsresurserna med den bofasta befolkningen, varav många själva har en bakgrund som flyktingar. 2014 års skörd var ovanligt dålig på grund av den ringa mängden nederbörd i området och de som bott i lägren en längre tid har inte tillräckligt med mat för att kunna dela med sig till dem som anlänt senare. För att överleva tvingas de nyanlända samla frukt och blad från träden, eller tillverka mattor av gräs som de kan sälja på marknaden.
 
–Hittills har vi påbörjat insatser i tio  av elva läger i Aweil North. Vi planerar att dela ut fler förnödenheter i de nybildade lägren, men den utsatta befolkningen behöver omgående ännu mer hjälp. Annars befarar vi att situationen kommer att försämras under de kommande månaderna. Andra organisationer måste också komma hit och bistå den försummade befolkningen”, säger Andrew.
 
Läkare Utan Gränser är den enda internationella humanitära organisationen som permanent arbetar  i norra Aweil. Vi driver en primärvårdsklinik och har uppsökande verksamhet i flera av lägren för internflyktingar.
 

Relaterade nyheter

Sonja Leister pratar med läkaren Linn Fränngård om hennes uppdrag i Sydsudan.
Sydsudan

Podd: Läkaren Linn om oviljan att vänja sig vid döden

I Läkare Utan Gränsers podcast berättar läkaren Linn Fränngård om sitt arbete i ett flyktingläger i Sydsudan. Om svårt sjuka barn som inte överlever och vad hon gör för att hantera känslorna när jobbet blir för tufft.

Lastman Muthko, som var svårt sjuk i malaria, är ett av många barn som fått vård i Doro flyktingläger, Sydsudan.
Sydsudan

”Det slutar aldrig brinna här”

Läkaren Linn Fränngård kämpar mot statistiken under sitt uppdrag i Doro, Sydsudan. Här berättar hon om tre dagar som går från sorg och förtvivlan till en känsla av glädje och hopp.

Sjuksköterskan Michal Pospíšil med kollegor i Sudan.
Sudan

Fem myter om att arbeta för Läkare Utan Gränser

Michal Pospíšil är en sjuksköterska från Tjeckien som nyligen kom hem från sitt första uppdrag i Sudan. I detta blogginlägg utmanar han några av de mest populära myterna om att arbeta för Läkare Utan Gränser.