Hoppa till huvudinnehåll

SYDSUDAN: INTERNFLYKTINGAR I BEHOV AV HUMANITÄRT STÖD

Publicerad 5 februari 2015

Bildspel

Bildspel i fullskärm
I en vaccinationskampanj i Pour Akon-lägret i Sydsudan har 533 barn vaccinerats mot mässling.

I en vaccinationskampanj i Pour Akon-lägret i Sydsudan har 533 barn vaccinerats mot mässling.

Tusentals människor flyr våldet i det omtvistade gränsområdet mellan Sudan och Sydsudan och är i desperat behov av mat, vatten och sjukvård. Läkare Utan Gränser har inlett en akutinsats för att bistå dem när de anländer, mestadels tomhänta, till norra Bahr el Ghazal i Sydsudan där den humanitära situationen redan är mycket svår.

Enligt lokala myndigheter har 1 542 familjer anlänt till norra Bahr el Ghazal-området sedan oktober förra året. Nu ökar flyktingströmmarna och de flesta berättar för Läkare Utan Gränser att de flytt  undan våld och milisattacker i det omtvistade gränsområdet Abyei. En del kommer ända från delstaterna Unity och Upper Nile där strider mellan oppositionen och regeringsstyrkor pågått sedan i början av förra året. När de lämnade sina hem fick de inte med sig någonting och de har gått till fots i flera veckor för att nå denna del av Sydsudan där de kan bosätta sig i lägren för internflyktingar.
 
 – När milis attackerade flydde jag från min by. De attackerade på natten och jag tappade bort mina barn och min make i kaoset. Jag vet inte om de lever, säger Abok Mawein från Abiemnhom i Unity State, som för närvarande bor i ett av lägren.

VATTEN FRÅN HANDGRÄVDA BRUNNAR

Livsmedel, vatten och sjukvård är otroligt viktigt. Många nyanlända lever på vatten från handgrävda brunnar och nästan alla tvingas uträtta sina behov i det fria på grund av bristen på latriner. Vi har inlett en akutinsats och bistår med sjukvård och distribution av viktiga förnödenheter som dunkar för att bära vatten, kastruller, tvål och filtar. Familjer med barn mellan sex månader och fem år får också ett kosttillskott för att undvika undernäring. 1 041 familjer har redan dragit nytta av dessa akuta distributioner.
 
Utöver detta behandlar vi också malaria, luftvägsinfektioner, diarré och ger vaccinationer till barn under fem år. I en vaccinationskampanj i Pour Akon-lägret har 533 barn vaccinerats mot mässling. Men risken för vattenburna sjukdomar ökar på grund av bristen på ordentliga vatten- och sanitetsanläggningar. På en enda vecka har vi behandlat 42 barn med akut diarré. Vi ger också mödravård i lägret och hittills har våra team tagit emot 59 kvinnor. För många är detta den första undersökningen trots att de är i slutet av graviditeten.
 
 – Den humanitära situationen i Aweil North är redan förfärlig och tillgången till sjukvård är ett ständigt problem. Med tusentals nya flyktingar kommer situationen att försämras ännu mer”, säger Läkare Utan Gränsers projektkoordinator Andrew Zadel.

OVANLIGT DÅLIG SKÖRD I SYDSUDAN

De familjer som flytt bygger enkla hyddor av pinnar och gräs och delar de knappa vatten- och livsmedelsresurserna med den bofasta befolkningen, varav många själva har en bakgrund som flyktingar. 2014 års skörd var ovanligt dålig på grund av den ringa mängden nederbörd i området och de som bott i lägren en längre tid har inte tillräckligt med mat för att kunna dela med sig till dem som anlänt senare. För att överleva tvingas de nyanlända samla frukt och blad från träden, eller tillverka mattor av gräs som de kan sälja på marknaden.
 
–Hittills har vi påbörjat insatser i tio  av elva läger i Aweil North. Vi planerar att dela ut fler förnödenheter i de nybildade lägren, men den utsatta befolkningen behöver omgående ännu mer hjälp. Annars befarar vi att situationen kommer att försämras under de kommande månaderna. Andra organisationer måste också komma hit och bistå den försummade befolkningen”, säger Andrew.
 
Läkare Utan Gränser är den enda internationella humanitära organisationen som permanent arbetar  i norra Aweil. Vi driver en primärvårdsklinik och har uppsökande verksamhet i flera av lägren för internflyktingar.
 

Aktuellt om Sydsudan

Nantiek och hennes familj befinner sig i flyktinglägret i Bentiu i Sydsudan.
Nyheter från fältet

”Här kommer de i alla fall inte att döda oss”

Nantiek står med sitt barnbarn i famnen. I flera månader har de befunnit sig i flyktinglägret i Bentiu, Sydsudan. Helst av allt vill hon återvända hem, men kriget gör att det inte går.

Femåriga Nyajuba, i Sydsudan, fick amputera sin arm efter att ha träffats av en kula.
Nyheter från fältet

Skottet träffade mitt i leken

Nyajuba leker med sin syster i närheten av deras hem när de hör skotten. En kula träffar Nyajubas högra arm. Mitt i all panik blir hon ensam kvar, blödande, tills hon slutligen blir medvetslös.

Vår klinik i Leer, Sydsudan, efter plundringen.
Nyheter från fältet

Ökat våld stryper tillgången till sjukvård i Sydsudan

Vi är djupt oroade över den fortgående bristen på tillgång till sjukvård och humanitär hjälp för tiotusentals människor som befinner sig på flykt över hela Sydsudan. 

En man som kommit från Mayom, med misstänkt kolera, får hjälp på sjukhuset i Agok, Sydsudan.
Nyheter från fältet

Min första kyss

"Samtidigt som vi kör mot Mayom har två fordon lämnat Mayom för att köra åt vårt håll, och till slut möts vi någonstans i mitten."
- Mara Evans, barnmorska, Sydsudan. 

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Kriget i Syrien har drivit miljontals människor på flykt. Krisen orsakar ett desperat behov av livräddande humanitära insatser.

Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.