Hoppa till huvudinnehåll

SYDSUDAN: MASSVACCINATION MOT MÄSSLING I FLYKTINGLÄGER

Publicerad 17 februari 2015

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Det är ungefär 35 000 barn som ska vaccineras på fem dagar. För att utföra en sådan stor kampanj behövs ungefär 140 anställda så över 100 personer har rekryterats bland invånarna i lägret för att hjälpa till med kampanjen.

Det är ungefär 35 000 barn som ska vaccineras på fem dagar. För att utföra en sådan stor kampanj behövs ungefär 140 anställda så över 100 personer har rekryterats bland invånarna i lägret för att hjälpa till med kampanjen.

 Hälsoarbetare informerar om vaccinationskampanjen mot mässling.

 Hälsoarbetare informerar om vaccinationskampanjen mot mässling.

 Faisas dotter har mässling och blivit inlagd på vårt sjukhus i Yida.

 Faisas dotter har mässling och blivit inlagd på vårt sjukhus i Yida.

I slutet av november förra året ökade antalet mässlingsfall i flyktinglägret Yida, i Sydsudan. I ett flyktingläger räknas ett enda fall av mässling som ett utbrott och därför är det viktigt att snabbt vaccinera så många som möjligt.

Flyktinglägret i Yida är nu ”hem” till omkring 70 000 sudanesiska flyktingar från Nubabergen som flytt undan strider mellan rebeller och Sudans regeringsstyrkor. De dåliga levnadsförhållandena i lägret, där människor bor tätt inpå varandra, gör att de är mer mottagliga för mässlingsviruset som sprids när någon som är sjuk hostar eller nyser via droppar i utandningsluften. Barn under fem år och gravida kvinnor löper störst risk att smittas då deras immunförsvar är försvagat.
 
– I ett flyktingläger räknas ett enda fall av mässling som ett utbrott, säger Ahmed Mohama Mahat, en av våra vaccinationssamordnare i Yida. 
 
– Människorna som kommer hit från Nubabergen är i mycket dåligt skick och inte har vaccinerats på länge.
 
För att stävja utbrottet har vi tillsammans International Rescue Committee (IRC) och FN:s flyktingorgan (UNHCR), lanserat en massvaccinationskampanj. Målet är att vaccinera 90 % av barnen i åldern 6 månader till 15 år, i lägret och de närliggande värdsamhällena. Det är ungefär 35 000 barn som ska vaccineras på fem dagar, vilket skulle skydda mot både pågående och framtida utbrott. Vi har även tagit hand om 93 patienter med mässling på sjukhuset.
 
– Vaccinationskampanjer som utförs i akutsituationer i samband med utbrott måste ofta täcka ett stort antal människor, fortsätter Ahmed.
 
– Den stora utmaningen är att kunna utföra kampanjen snabbt för att kontrollera epidemin.
 
För att utföra en sådan här stor kampanj behövs ungefär 140 anställda så över 100 personer har rekryterats bland invånarna i lägret för att hjälpa till med kampanjen. Vi har satt upp nio vaccinationsställen runt om i Yida-lägret och på varje ställe arbetar ett team bestående av 12 personer – teamledare, vaccinatörer, de som förbereder sprutorna, vakter, några som kontrollerar folkmassan och de som ser till att människor kommer för att få sin spruta. De senare utgörs ofta av våra hälsovårdsarbetare som annars hjälper till med att informera om vårt arbete, upptäcka sjukdomsutbrott, hjälpa patienter att hitta till klinikerna eller med att leta upp människor som till exempel har avbrutit sin tuberkulosbehandling.
 
– Våra hälsoarbetare är väldigt viktiga för vårt arbete här och speciellt för att lyckas med en vaccinationskampanj som denna. De är våra öron och ögon och länken mellan sjukhuset och samhället, säger Ahmed.
 
– De är väl respekterade. Det är tack vare dem som människor känner till vad vi gör, som denna kampanj.
 
Faisa Said är en av de personer som vaccinationskampanjen är till för att hjälpa. Hon kom nyligen till vårt sjukhus i Yida med sin tvååriga dotter Nana Wii Said Kuku, som hade hög feber och en torr, väsande hosta som är typisk för mässling. Hon hade dessutom utvecklat lunginflammation och utslag hade börjat sprida sig över henne lilla kropp.
– Jag tog min dotter till sjukhuset när hon började få feber och hosta. Jag kände igen symptomen eftersom min syster var sjuk i mässling för några veckor sedan. Hon behandlades och blev frisk igen på detta sjukhus, säger Faisa.
 
Faisa hoppas att även hennes dotter kommer att bli frisk. Men hon är medveten om att mässling bara är en av de utmaningar som hennes familj måste brottas med. De flydde våldet i Nubabergen under 2012 men återvände ett år senare med hopp om att det skulle vara säkert. När striderna blev värre tvingades de tillbaka till Yida-lägret. Här kan Faisa Said se till att hennes dotter får behandling, vilket hon är tacksam för, men hon vet när eller om hon kan återvända hem.
 
 
Läkare Utan Gränser har arbetat i flyktinglägret Yida sedan 2011. Vi har en öppenvårdsmottagning samt en avdelning för de patienter som behövs läggas in. Hittills har vi haft mer än 100 000 patientbesök och nära 2 600 patienter har fått sjukhusvård.

Aktuellt om Sydsudan

Sjukhuset är det enda sjukhus som finns i skyddslägret. Där behandlar vi bland annat, utöver malaria, undernäring och ger akutvård dygnet runt.
Nyheter från fältet

"En timme senare öppnade hon ögonen"

"Det finns en kväll jag aldrig kommer att glömma. Runt nio-tiden kallades jag till akuten när en 11 månader gammal baby kom in medvetslös och mycket blek."
– Lucy Williams, sjuksköterska i Sydsudan.

Nantiek och hennes familj befinner sig i flyktinglägret i Bentiu i Sydsudan.
Nyheter från fältet

”Här kommer de i alla fall inte att döda oss”

Nantiek står med sitt barnbarn i famnen. I flera månader har de befunnit sig i flyktinglägret i Bentiu, Sydsudan. Helst av allt vill hon återvända hem, men kriget gör att det inte går.

Femåriga Nyajuba, i Sydsudan, fick amputera sin arm efter att ha träffats av en kula.
Nyheter från fältet

Skottet träffade mitt i leken

Nyajuba leker med sin syster i närheten av deras hem när de hör skotten. En kula träffar Nyajubas högra arm. Mitt i all panik blir hon ensam kvar, blödande, tills hon slutligen blir medvetslös.

Vår klinik i Leer, Sydsudan, efter plundringen.
Nyheter från fältet

Ökat våld stryper tillgången till sjukvård i Sydsudan

Vi är djupt oroade över den fortgående bristen på tillgång till sjukvård och humanitär hjälp för tiotusentals människor som befinner sig på flykt över hela Sydsudan. 

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.