Hoppa till huvudinnehåll

Sydsudan: nytt sjukhus bistår sårbar befolkning

Publicerad 16 maj 2019
Sjuksköteskan Barbara leker med Nyamach på Läkare Utan Gränsers sjukhus i Ulang, Sydsudan
Foto: Igor C. Barbero / Läkare Utan Gränser
Sjuksköterskan Barbara leker med Nyamach på Läkare Utan Gränsers sjukhus i Ulang, Sydsudan.

Åratal av konflikt och dålig infrastruktur har gjort att tillgången till sjukvård i delstaten Övre Nilen i Sydsudan är högst bristfällig. För att bistå befolkningen i det här svårtillgängliga området har Läkare Utan Gränser öppnat ett sjukhus.

Sjukhuset, som har 30 bäddar, är det enda som ger sekundärvård för de 100 000 personer som bor i staden Ulang och i byarna längs med Sobatfloden.

– Människorna som bor i området mellan frontlinjerna har tvingats flytta flera gånger på grund av konflikten och de återkommande våldsutbrotten mellan folkgrupper, säger Abdalla Hussein som ansvarar för Läkare Utan Gränsers arbete i Sydsudan. Många har drivits över gränsen till Etiopien och bor i flyktingläger, andra har återvänt bara för att inse att det varken finns grundläggande service, som sjukvård, eller några försörjningsmöjligheter.

I juli 2018 startade vi ett akutprojekt med mobila kliniker i regionen och i oktober öppnade vi sjukhuset. I april 2019 bestämde vi oss för att fortsätta driva sjukhuset som ett långsiktigt projekt.

– Vårt mål är att ge sekundärvård till de väldigt sårbara människorna i trakten som har liten tillgång till sjukvård och som påverkas av våldsutbrotten. Tidigare har folk tvingats gå i timmar eller till och med dagar för att nå närmaste vårdcentral eller sjukhus, säger Abdalla Hussein.

Utanför Läkare Utan Gränsers sjukhus i Ulang, Sydsudan
Foto: Igor G. Barbero
Utanför Läkare Utan Gränsers sjukhus i Ulang.

Mellan oktober 2018 och april 2019 hade Läkare Utan Gränser 3200 patientbesök. Vi assisterade även vid 81 förlossningar och skrev in 719 patienter, varav 287 barn på den pediatriska avdelningen.

Det kommer många mammor och barn till sjukhuset, säger Madeleine Walder, fältkoordinator i Ulang. De har ofta rest eller gått långt och kommer fram i mycket dåligt skick, eftersom de väntat så länge med att söka vård. Vi assisterar vid förlossningar och vårdar personer med malaria och skottskador. Dessutom behandlar vi tuberkulos och hiv. Patienter som kommer hit har inte sällan haft sjukdomssymptom i över ett år utan att diagnostiseras eller få behandling.

Läkare Utan Gränsers team fortsätter också med uppsökande verksamhet för att utbilda befolkningen i vilka sjukdomar som de bör vara uppmärksamma på och när de bör söka vård.

Vi har även börjat skjutsa patienter med motorbåt på Sobatfloden, från vårdcentraler på landsbygden till sjukhuset i Ulang. Patienter med svåra skador till följd av våld eller med problem som kräver operation eller annan specialistvård, transporteras till Malakal, som ligger åtta timmar bort med motorbåt, eller med flyg till huvudstaden Juba.

—De logistiska problemen i regionen är många, både för oss och för våra patienter, säger Madeleine Walder. Under regnsäsongen, som varar åtta månader om året, är marken sumpig och den enda transportmöjligheten är båt, eftersom flygplan oftast inte kan landa. Under den torra säsongen är tillgängligheten större och människor har lättare att röra sig mellan platser. Men det är fortfarande långt till vården.