Hoppa till huvudinnehåll

Sydsudan: Våld i Upper Nile hindrar hjälpen att nå fram

Publicerad 24 juli 2015

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Ett av våra team försöker räddalivet på ett svårt undernärt och uttorkat barn. En timme tog det för dem att vinna kampen och rädda barnet.

Ett av våra team försöker räddalivet på ett svårt undernärt och uttorkat barn. En timme tog det för dem att vinna kampen och rädda barnet. 

Ökade strider i delstaten Upper Nile i Sydsudan har lett till växande humanitära behov men striderna gör det svårt att nå ut med hjälpinsatser till de hårdast drabbade områdena.

Vi uppmanar nu alla parter i konflikten att tillåta obegränsad tillgång till Malakal och omgivande områden. Hjälporganisationer måste få ge akut humanitär hjälp till de tusentals människor som drabbats av våldet.

– Tiotusentals människor har varit utan tillgång till sjukvård i tre månader, säger William Robertson, Läkare Utan Gränsers programansvarig för Sydsudan. Detta mitt i en ny våldsvåg som utsätter många civila för livsfaror.

Livsavgörande leveranser hindras 

Staden Malakal i delstaten Upper Nile är tom då civilbefolkningen har flytt undan våldet. Under de senaste sex veckorna har vi endast kunnat genomföra en enda leverans av medicinskt material och mat till vår vårdcentral i Wau Shilluk, i utkanten av Malakal.

Där befinner sig 77 barn som lider av svår akut undernäring och är inskrivna som patienter i organisationens undernäringsprogram. Men under de rådande omständigheterna finns inget sätt att förse dem med den livsnödvändiga behandlingen i form av näringsrik terapeutisk mat.

En stor del av civilbefolkningen från Malakal stad har flytt till närliggande så kallad Protection of Civilians-område, det vill säga ett flyktingläger som finns på en FN-militärbas. Men platsen är inte säker och vi har behandlat nio skadade efter en attack mot lägret i början av juli.

Den 19 och 20 juli tog vårt sjukhus i Malakal emot 36 skadade civila, däribland 16 kvinnor och fem barn, som hade färdats i en lastbil när de attackerats av en väpnad grupp. Flera hade sprängskador orsakade av granater och andra hade skottskador. Fem var i behov av akut kirurgi. Detta är bara några exempel på det brutala våldet mot civila i delstaten Upper Nile.

Andra människor har flytt från Malakal till staden Melut, i norr. Där har vi tvingats avbryta sin medicinska verksamhet två gånger under de senaste sex veckorna. Konsekvensen är att 20 000 människor i Denthoma 1 flyktingläger står utan medicinsk vård. William Robertson avslutar;

Det fortsatta våldet i södra Sudan tvingar vanliga människor att leva under omänskliga förhållanden, säger Robertson. Vårt enda mål är att ge sjukvård till alla, oavsett politisk tillhörighet eller etnisk tillhörighet.

Relaterade nyheter

Det nya sjukhuset i Doro, Sydsudan.
Sydsudan

Att bygga ett sjukhus på tre månader

Vi arbetar ofta på avlägsna platser under extrema väderförhållanden där förutsättningarna är långt ifrån perfekta. Byggspecialisten Carlos Cortez berättar om ett nytt projekt som syftar till att förändra den saken till det bättre.

Läkaren Irena Novotna undersöker ett barn i flyktinglägret Yida i Sydsudan.
Sydsudan

"Vi bevittnar många mirakel här"

"Vi hade fått in en flicka med kramper, hon svarade enbart på smärta men hon hade i alla fall puls och andades. Strax efter att vi vänt henne på sidan började hon plötsligt att kräkas." 
– Läkaren Irena Novotna i Sydsudan.

En gravid kvinna på sjukhuset i Aweil, där Robert Crumb jobbade.
Sydsudan

”Både jag och mamman grät”

"Det mörka vätskefyllda huvudet skvallrade om diagnosen - hydrocefalus."

Läkaren Robert Crumb berättar om en svår förlossning under sitt uppdrag i Sydsudan. Och om ett beslut på liv och död.

Fram till februari i år bodde William Nyuon Kuolangi Yuai när han tvingades fly.
Sydsudan

”Han hette Nyadel och blev bara fem år”

"Livet i Yuai före striderna var bra. Men när de attackerade staden tog de all medicin och alla kläder. De brände ner husen, tog boskapen och förstörde till och med brunnarna."
- William Nyuon Kuolang.