Hoppa till huvudinnehåll

Sydsudan: Våld i Upper Nile hindrar hjälpen att nå fram

Publicerad 24 juli 2015
Foto: Matthias Steinbach
Ett av våra team försöker räddalivet på ett svårt undernärt och uttorkat barn. En timme tog det för dem att vinna kampen och rädda barnet.

Ökade strider i delstaten Upper Nile i Sydsudan har lett till växande humanitära behov men striderna gör det svårt att nå ut med hjälpinsatser till de hårdast drabbade områdena.

Vi uppmanar nu alla parter i konflikten att tillåta obegränsad tillgång till Malakal och omgivande områden. Hjälporganisationer måste få ge akut humanitär hjälp till de tusentals människor som drabbats av våldet.

– Tiotusentals människor har varit utan tillgång till sjukvård i tre månader, säger William Robertson, Läkare Utan Gränsers programansvarig för Sydsudan. Detta mitt i en ny våldsvåg som utsätter många civila för livsfaror.

Livsavgörande leveranser hindras 

Staden Malakal i delstaten Upper Nile är tom då civilbefolkningen har flytt undan våldet. Under de senaste sex veckorna har vi endast kunnat genomföra en enda leverans av medicinskt material och mat till vår vårdcentral i Wau Shilluk, i utkanten av Malakal.

Där befinner sig 77 barn som lider av svår akut undernäring och är inskrivna som patienter i organisationens undernäringsprogram. Men under de rådande omständigheterna finns inget sätt att förse dem med den livsnödvändiga behandlingen i form av näringsrik terapeutisk mat.

En stor del av civilbefolkningen från Malakal stad har flytt till närliggande så kallad Protection of Civilians-område, det vill säga ett flyktingläger som finns på en FN-militärbas. Men platsen är inte säker och vi har behandlat nio skadade efter en attack mot lägret i början av juli.

Den 19 och 20 juli tog vårt sjukhus i Malakal emot 36 skadade civila, däribland 16 kvinnor och fem barn, som hade färdats i en lastbil när de attackerats av en väpnad grupp. Flera hade sprängskador orsakade av granater och andra hade skottskador. Fem var i behov av akut kirurgi. Detta är bara några exempel på det brutala våldet mot civila i delstaten Upper Nile.

Andra människor har flytt från Malakal till staden Melut, i norr. Där har vi tvingats avbryta sin medicinska verksamhet två gånger under de senaste sex veckorna. Konsekvensen är att 20 000 människor i Denthoma 1 flyktingläger står utan medicinsk vård. William Robertson avslutar;

Det fortsatta våldet i södra Sudan tvingar vanliga människor att leva under omänskliga förhållanden, säger Robertson. Vårt enda mål är att ge sjukvård till alla, oavsett politisk tillhörighet eller etnisk tillhörighet.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare