Hoppa till huvudinnehåll

Sydsudan: Våldtäkt och mord i konfliktens spår

Publicerad 16 december 2015
Foto: Dominic Nahr
Peter Gatlek, 50, sitter på en sjukhussäng i Läkare Utan Gränsers sjukhus i Lankien. Han sköts i huvudet när han flydde från sin by nära Leer.

Konflikt utbröt i Sydsudan i december 2013 när president Salva Kiir anklagade vicepresident Riek Machar för att ha planerat en kupp.

Konflikten började i huvudstaden Juba, men spred sig snabbt över hela landet, och omfattar ett stort spektrum av väpnade grupper och milisgrupper. Det har förekommit flera försök till fredsavtal, som alla har blivit kortvariga. Trots det senaste fredsavtalet som undertecknades den 26 augusti 2015 fortsätter striderna.

Under de två åren av konflikt har delstaten Unity drabbats allra hårdast. I april 2015 tvingades tusentals civila fly ut i bushen efter en ny våg av våld i Unity. De som kunde flydde till FN:s bas i Bentiu där ett läger upprättats för internflyktingar.

I två år har vi fruktat för våra liv och har gömt oss i träsken. Vi lämnar vår by i gryningen och gömmer oss i träsken till solnedgången. Vi är i vattnet. Vattnet når oss till hakan. Vi måste sätta barnen på våra axlar, annars drunknar de. När solen går ned återvänder vi till vår by. När vi kommer tillbaka ser vi att våra hus bränts och plundrats. Det finns ingenting kvar. Vi försöker att hitta mat. Vi äter om vi har tur. Man i övre tjugoårsåldern, Leer, Unity.

Runtom i Sydsudan finns läger för internflyktingar, som detta i Malakal. Foto: Anna Surinyach

Tusentals har tvingats fly

Nästan 600 000 människor är på flykt i Unity. Befolkningen i lägret i Bentiu ökade från ca 45 000 i maj 2015 till cirka 106 000 i november samma år.

Civila har upprepade gånger utsatts för extrema nivåer av våld, såsom våldtäkter, kidnappningar, utpressning, plundringar och avrättningar.

Ingen har varit förskonad från våldet. Läkare Utan Gränsers team får kontinuerligt höra vittnesmål om våld mot människorna i Unity.

Berättelser om våldtäkt och mord

I Bentiu berättar en kvinna i femtioårsåldern som flytt från Leer:

– När konflikten började var det mellan beväpnade grupper, men nu riktas våldet mot civila. De beväpnade männen stjäl boskap och dödar människor.

– De kidnappar flickor och våldtar kvinnor och flickor. När de har våldtagit dödar de [...]. När de hittar någon i Leer, dödar de honom eller henne. De bränner husen. Men det verkliga problemet är att de dödar människor. Sedan i maj har de dödat människor och tagit korna.

– Det finns inga kor, ingen mat, inget kvar. Det är därför vi har kommit till lägret i Bentiu. Människor som fortfarande befinner sig i träsken kommer dö av hunger.

Dussintals brända hyddor i utkanten av Leer, Unity. Foto: Michael Godfarb

Våldets fångar

Det extrema våldet under de senaste veckorna och månaderna har bokstavligen gjort människor till fångar i Unity. FN-styrkan i Sydsudan (UNMISS) ger skydd för civila inne i lägret i Bentiu men har misslyckats med att ge ett effektivt skydd utanför sin egen bas.

UNMISS har nyligen etablerat en närvaro i Leer med det finns många platser i Unity där människor är helt oskyddade från våldet.

En ung man som flytt från Leer till Nyal berättade för Läkare Utan Gränser i början av november 2015:

– De människor som fördrivits till bushen har ingen mat. Alla livsmedelsreserver är borta. En kvinna vandrade till Leer i ren desperation för att få tag i mat. Hon blev våldtagen på vägen. Nu är hon förlamad av rädsla. Hon gömmer sig i bushen och är för rädd för att röra sig därifrån.

En ung soldat överhängd med AK-47 ammunition patrullerar i närheten av Läkare Utan Gränsers sjukhus i Leer. Foto: Nick Owen

Dödlig matbrist

Det humanitära läget har försämrats ytterligare. Behovet av mathjälp är stort i södra Unity och våra mobila kliniker i Leer och Mayendit (totalt befolkning ca 35 000) har bevittnat mycket undernäring i november och december.

Trots de stora humanitära behoven finns det inte tillräckligt med humanitära aktörer i de flesta av de utsatta områdena i södra Unity.

Det dåliga säkerhetsläget tvingade Läkare Utan Gränser och andra aktörer att evakuera Leer i maj 2015. Vi återupptog vårt arbete där i slutet av juli 2015, men måste evakuera på nytt den 3 oktober 2015 efter att vår anläggning plundrats.

På undernäringsmottagningen i Leer, april 2015. Foto: Karin Ekholm

Återgår till arbetet i Leer

Vi återvände till Leer i mitten av november 2015 och utökar som bäst våra aktiviteter i staden och i den omgivande byarna.

I början av december 2015 återvände även andra humanitära organisationer till södra Unity.

Behovet av långvarig humanitär närvaro är akut i södra Unity.

Läkare Utan Gränser i Sydsudan

Vi har arbetat i det som idag är Sydsudan sedan 1983. Vi har fler än 2 937 lokalt anställda och 329 internationella fältarbetare. De arbetar med olika medicinska nödlägen och tillhandahåller kostnadsfri sjukvård av hög kvalitet i 18 projekt i 7 av 10 delstater i Sydsudan.

Från 1 januari till 3 oktober 2015 utförde vi 532 305 konsultationer inom öppenvården, varav 197 670 för barn under 5 år. Vi gjorde 8 574 kirurgiska ingrepp, varav 4 776 var för krigsskadade patienter.

Vi har även vårdat 10 982 barn för undernäring, av vilka 4 043 togs in på sjukhus.

Kvinna i Läkare Utan Gränser t-shirt öppnar ett paket

För att vara där vi behövs, behöver vi dig

Vi är på plats i krig, kriser och naturkatastrofer. Klädda i enkla t-shirts når vi fram med livräddande vård till människors som annars lämnas utan. Vi gör det för att det behövs, och vi gör det tillsammans. Välkommen att bli en av oss idag!
Bli månadsgivare