Hoppa till huvudinnehåll

SYDSUDAN: VÅRDPERSONAL EVAKUERAS IGEN

Publicerad 11 maj 2015

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Under mars i år fick fler än 1100 undernärda barn från Leer och omgivande byar behandling av vår medicinska personal från sjukhuset i Leer. FOTO: Petterik Wiggers/MSF

Under mars i år fick fler än 1100 undernärda barn från Leer och omgivande byar behandling av vår medicinska personal från sjukhuset i Leer. FOTO: Petterik Wiggers/MSF

Den senaste tiden har striderna intensifierats i delstaten Unity i Sydsudan. Av rädsla för en nära förestående attack på staden Leer har vi tvingats evakuera den internationella personalen och avbryta det medicinska arbetet på sjukhuset i staden. Vi är mycket oroade över konsekvenserna av en attack för invånarna och uppmanar de stridande parterna att respektera sjukhuset och patienterna.

– Vi måste slå larm om den allvarliga situationen i södra delen av Unity. Vi kan inte stå och se på när civila och sjukhus attackeras igen. Alla stridande parter måste vidta omedelbara åtgärder för att försäkra att civila, humanitär personal och sjukhus samt sjukvårdsfordon inte blir måltavlor i striderna, säger Pete Buth, ansvarig vid Läkare Utan Gränsers huvudkontor i Bryssel.
 
Förra året brändes och plundrades sjukhuset  när staden attackerades, det sjukhus som bistått samhället med sjukvård under de senaste 27 åren. Den lokala personalen tvingades fly ut på landsbygden bärandes på de mest kritiskt sjuka patienterna, eftersom bilarna blivit stulna av soldater.  

FÖRÖDANDE KONSEKVENSER

– Vi hoppas att det som hände förra året i januari inte kommer att upprepas. Då tvingade de pågående striderna tusentals människor, inklusive vår lokala personal och kritiskt sjuka patienter, att fly från Leer och söka skydd i träskmarker. När vår personal återvände några månader senare var sjukhuset bränt, operationssalarna förstörda och allt material plundrat, säger Paul Critchley, landchef för Läkare Utan Gränser i Sydsudan.
 
Konsekvenserna av detta blev förödande. Patienter kunde inte längre få vård och pågående behandlingar för dem med hiv, tuberkulos och kala azar (visceral leishmaniasis) avbröts. Patienter och personal som tagit skydd i träskmarkerna tvingades leva på rötter och vilda frukter samt dricka det smutsiga vattnet. De dåliga förhållandena ökade risken för malaria och diarrésjukdomar. 

BEFOLKNINGENS LIVLINA

Under mars i år lades över 260 patienter in på sjukhuset i Leer och nära 6500 patienter togs emot i öppenvårdsmottagningen. Fler än 1100 undernärda barn från Leer och omgivande byar fick behandling. 
 
– Läkare Utan Gränsers sjukhus i Leer är en livlina för befolkningen i södra Unity. Det är med sorg i hjärtat som vi tvingas evakuera med vetskapen att tillgången till akut och livräddande sjukvård försvinner, säger Karin Ekholm, kommunikationsansvarig i Sydsudan.
 
Läkare Utan Gränser har arbetat i Sydsudan sedan 1983, har 3100 lokalt anställda och 340 internationellt anställda på plats samt driver 17 projekt i sex av de tio delstaterna. 

Aktuellt om Sydsudan

Nantiek och hennes familj befinner sig i flyktinglägret i Bentiu i Sydsudan.
Nyheter från fältet

”Här kommer de i alla fall inte att döda oss”

Nantiek står med sitt barnbarn i famnen. I flera månader har de befunnit sig i flyktinglägret i Bentiu, Sydsudan. Helst av allt vill hon återvända hem, men kriget gör att det inte går.

Femåriga Nyajuba, i Sydsudan, fick amputera sin arm efter att ha träffats av en kula.
Nyheter från fältet

Skottet träffade mitt i leken

Nyajuba leker med sin syster i närheten av deras hem när de hör skotten. En kula träffar Nyajubas högra arm. Mitt i all panik blir hon ensam kvar, blödande, tills hon slutligen blir medvetslös.

Vår klinik i Leer, Sydsudan, efter plundringen.
Nyheter från fältet

Ökat våld stryper tillgången till sjukvård i Sydsudan

Vi är djupt oroade över den fortgående bristen på tillgång till sjukvård och humanitär hjälp för tiotusentals människor som befinner sig på flykt över hela Sydsudan. 

En man som kommit från Mayom, med misstänkt kolera, får hjälp på sjukhuset i Agok, Sydsudan.
Nyheter från fältet

Min första kyss

"Samtidigt som vi kör mot Mayom har två fordon lämnat Mayom för att köra åt vårt håll, och till slut möts vi någonstans i mitten."
- Mara Evans, barnmorska, Sydsudan. 

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.