Hoppa till huvudinnehåll

SYDSUDAN: VERKSAMHET ÅTERUPPTAS I MELUT

Publicerad 30 juni 2015
En vecka efter evakueringen i Melut fann våra team sjukhuset, kontoret och apoteket vandaliserat och plundrat. FOTO: Paul Jawor/MSF
En vecka efter evakueringen i Melut fann våra team sjukhuset, kontoret och apoteket vandaliserat och plundrat. FOTO: Paul Jawor/MSF

Sexton dagar efter att vi tvingades avbryta våra aktiviteter och evakuera personal från Melut i delstaten Upper Nile i Sydsudan, har vi nu kunnat återuppta vår verksamhet. Men den pågående konflikten och återkommande stridigheter i Malakal och Melut gör det fortsatt svårt för våra team att nå ut till befolkningen med sjukvård.

Avbrottet i våra aktiviteter har inneburit att lokalbefolkningen, med 20 000 människor i flyktinglägret Denthoma 1, inte har haft tillgång till någon sjukvård. Även befolkningen på andra sidan Nilen, med omkring 44 000 människor, har dabbats. En del av patienterna behandlades för sjukdomar som hiv, tuberkulos och kala azar. För dem kan ett avbrott i behandlingen leda till resistensutveckling som på sikt kan vara dödligt. 
 
– Det enda Läkare Utan gränser vill är att se till att befolkningen får sjukvård, oavsett etnicitet, politisk tillhörighet eller religion, säger Miroslav Ilic, landansvarig för Sydsudan.
 
Våra team besökte lägret i Melut ungefär en vecka efter evakueringen och fann att sjukhuset, kontoret och apoteket hade vandaliserats och plundrats. Vattentankarna vara fulla av kulhål så människorna hade fått klara sig utan rent vatten i flera dagar. Vi utförde därför en akutdistribution av vattenreningstabletter till 4 000 familjer så att de kunde rena vattnet de hämtade från Nilen. Vi återställde även vattenreningssystemet som förser lägret med omkring 120 kubikmeter rent vatten om dagen.
 
I ett område i staden Malakal kallat PoC (Protection of Civilians) har antalet konsultationer för akutvård ökat från 301 i januari till 861 i maj. Trots att det förekommer tung beskjutning och strider mellan olika grupper i området, fortsätter vi att tillhandahålla sjukvård till över 30 000 människor som bor i området. Förutom våldsrelaterade skador behandlar vi även sjukdomar som malaria, luftvägsinfektioner och akuta diarréer.
 
Det osäkra läget de senaste veckorna har hindrat våra team att ta sig över Nilen för att ge sjukvård till människor i avlägsna områden som Wau Shilluk och Noon. Vi har endast kunnat utföra snabbbesök för att ta hand om de mest akuta fallen och se till att tuberkulospatienter får sina läkemedel. Vi kommer inte att kunna återgå till våra normala aktiviteter innan säkerhetsläget har förbättrats.
 
– Det är avgörande att människor har fortsatt tillgång till livräddande sjukvård. Därför måste alla stridande parter tillåta att humanitär hjälp och hälsovård når fram till befolkningen, säger Miroslav Ilic.
 
Läkare Utan Gränser är en av de största humanitära sjukvårdsgivarna i Sydsudan med över 3 500 anställda på plats i landet. Vi har även projekt för sydsudanesiska flyktingar i Etiopien, Uganda och Sudan. För närvarande har vi insatser i sex av tio delstater, bland annat i Unity, Upper Nile och Jonglei som har drabbats extra hårt av konflikten. Vi arbetar även i Abyei där våra team tillhandahåller kirurgi, obstetrik och behandlar malaria, kala azar, undernäring samt vaccinerar mot sjukdomar som går att förebygga.
 

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare