Hoppa till huvudinnehåll

SYDSUDAN: VERKSAMHET ÅTERUPPTAS I MELUT

Publicerad 30 juni 2015

Bildspel

Bildspel i fullskärm
En vecka efter evakueringen i Melut fann våra team sjukhuset, kontoret och apoteket vandaliserat och plundrat. FOTO: Paul Jawor/MSF

En vecka efter evakueringen i Melut fann våra team sjukhuset, kontoret och apoteket vandaliserat och plundrat. FOTO: Paul Jawor/MSF

Sexton dagar efter att vi tvingades avbryta våra aktiviteter och evakuera personal från Melut i delstaten Upper Nile i Sydsudan, har vi nu kunnat återuppta vår verksamhet. Men den pågående konflikten och återkommande stridigheter i Malakal och Melut gör det fortsatt svårt för våra team att nå ut till befolkningen med sjukvård.

Avbrottet i våra aktiviteter har inneburit att lokalbefolkningen, med 20 000 människor i flyktinglägret Denthoma 1, inte har haft tillgång till någon sjukvård. Även befolkningen på andra sidan Nilen, med omkring 44 000 människor, har dabbats. En del av patienterna behandlades för sjukdomar som hiv, tuberkulos och kala azar. För dem kan ett avbrott i behandlingen leda till resistensutveckling som på sikt kan vara dödligt. 
 
– Det enda Läkare Utan gränser vill är att se till att befolkningen får sjukvård, oavsett etnicitet, politisk tillhörighet eller religion, säger Miroslav Ilic, landansvarig för Sydsudan.
 
Våra team besökte lägret i Melut ungefär en vecka efter evakueringen och fann att sjukhuset, kontoret och apoteket hade vandaliserats och plundrats. Vattentankarna vara fulla av kulhål så människorna hade fått klara sig utan rent vatten i flera dagar. Vi utförde därför en akutdistribution av vattenreningstabletter till 4 000 familjer så att de kunde rena vattnet de hämtade från Nilen. Vi återställde även vattenreningssystemet som förser lägret med omkring 120 kubikmeter rent vatten om dagen.
 
I ett område i staden Malakal kallat PoC (Protection of Civilians) har antalet konsultationer för akutvård ökat från 301 i januari till 861 i maj. Trots att det förekommer tung beskjutning och strider mellan olika grupper i området, fortsätter vi att tillhandahålla sjukvård till över 30 000 människor som bor i området. Förutom våldsrelaterade skador behandlar vi även sjukdomar som malaria, luftvägsinfektioner och akuta diarréer.
 
Det osäkra läget de senaste veckorna har hindrat våra team att ta sig över Nilen för att ge sjukvård till människor i avlägsna områden som Wau Shilluk och Noon. Vi har endast kunnat utföra snabbbesök för att ta hand om de mest akuta fallen och se till att tuberkulospatienter får sina läkemedel. Vi kommer inte att kunna återgå till våra normala aktiviteter innan säkerhetsläget har förbättrats.
 
– Det är avgörande att människor har fortsatt tillgång till livräddande sjukvård. Därför måste alla stridande parter tillåta att humanitär hjälp och hälsovård når fram till befolkningen, säger Miroslav Ilic.
 
Läkare Utan Gränser är en av de största humanitära sjukvårdsgivarna i Sydsudan med över 3 500 anställda på plats i landet. Vi har även projekt för sydsudanesiska flyktingar i Etiopien, Uganda och Sudan. För närvarande har vi insatser i sex av tio delstater, bland annat i Unity, Upper Nile och Jonglei som har drabbats extra hårt av konflikten. Vi arbetar även i Abyei där våra team tillhandahåller kirurgi, obstetrik och behandlar malaria, kala azar, undernäring samt vaccinerar mot sjukdomar som går att förebygga.
 

Relaterade nyheter

Den lilla flickan som kom till kliniken i Sydsudan.
Sydsudan

Att hålla flickan vid liv

"En eftermiddag bärs en liten flicka på 1,8 kilo in på kliniken. Hon är en vecka gammal. Kvinnorna som kommer med barnet berättar att modern dött under hemförlossningen."
- Läkaren Marie Inhammar i Sydsudan.

Diabetessjuka Bagat Adshar testar sitt blodsocker på Agok-sjukhuset i Sydsudan.
Sydsudan

När insulinet tar slut tar livet slut

"För sjunde dagen i rad tvingas vi informera patienterna med diabetes som kommer för att hämta sitt insulin att det tyvärr inte kommit någon leverans än. Just nu är det krisläge för det finns inget insulin alls". Svenska läkaren Marie arbetar i Sydsudan.

Roslyn Brooks, läkare från Australien som arbetar på Läkare Utan Gränsers sjukhus i Lankien, Sydsudan
Sydsudan

Ett brev från Lankien

"Att undersöka halsen kan förvärra läget, så den första regeln är att aldrig försöka öppna barnets mun eller undersöka halsen."
- Roslyn Brooks, som arbetar som läkare i Sydsudan.

Lokalanställda Safari, Acheri, Pascal tillsammans med Marie i Sydsudan.
Sydsudan

Att göra skillnad på lång sikt

Det är tisdag eftermiddag och jag håller i en utbildning gällande återupplivnig av nyfödda. På britsen framför mig ligger en docka och all utrustning man behöver. Runt mig står fyra barnmorskeassistenter samlade.