Hoppa till huvudinnehåll

SYDSUDAN: VERKSAMHET ÅTERUPPTAS I MELUT

Publicerad 30 juni 2015

Bildspel

Bildspel i fullskärm
En vecka efter evakueringen i Melut fann våra team sjukhuset, kontoret och apoteket vandaliserat och plundrat. FOTO: Paul Jawor/MSF

En vecka efter evakueringen i Melut fann våra team sjukhuset, kontoret och apoteket vandaliserat och plundrat. FOTO: Paul Jawor/MSF

Sexton dagar efter att vi tvingades avbryta våra aktiviteter och evakuera personal från Melut i delstaten Upper Nile i Sydsudan, har vi nu kunnat återuppta vår verksamhet. Men den pågående konflikten och återkommande stridigheter i Malakal och Melut gör det fortsatt svårt för våra team att nå ut till befolkningen med sjukvård.

Avbrottet i våra aktiviteter har inneburit att lokalbefolkningen, med 20 000 människor i flyktinglägret Denthoma 1, inte har haft tillgång till någon sjukvård. Även befolkningen på andra sidan Nilen, med omkring 44 000 människor, har dabbats. En del av patienterna behandlades för sjukdomar som hiv, tuberkulos och kala azar. För dem kan ett avbrott i behandlingen leda till resistensutveckling som på sikt kan vara dödligt. 
 
– Det enda Läkare Utan gränser vill är att se till att befolkningen får sjukvård, oavsett etnicitet, politisk tillhörighet eller religion, säger Miroslav Ilic, landansvarig för Sydsudan.
 
Våra team besökte lägret i Melut ungefär en vecka efter evakueringen och fann att sjukhuset, kontoret och apoteket hade vandaliserats och plundrats. Vattentankarna vara fulla av kulhål så människorna hade fått klara sig utan rent vatten i flera dagar. Vi utförde därför en akutdistribution av vattenreningstabletter till 4 000 familjer så att de kunde rena vattnet de hämtade från Nilen. Vi återställde även vattenreningssystemet som förser lägret med omkring 120 kubikmeter rent vatten om dagen.
 
I ett område i staden Malakal kallat PoC (Protection of Civilians) har antalet konsultationer för akutvård ökat från 301 i januari till 861 i maj. Trots att det förekommer tung beskjutning och strider mellan olika grupper i området, fortsätter vi att tillhandahålla sjukvård till över 30 000 människor som bor i området. Förutom våldsrelaterade skador behandlar vi även sjukdomar som malaria, luftvägsinfektioner och akuta diarréer.
 
Det osäkra läget de senaste veckorna har hindrat våra team att ta sig över Nilen för att ge sjukvård till människor i avlägsna områden som Wau Shilluk och Noon. Vi har endast kunnat utföra snabbbesök för att ta hand om de mest akuta fallen och se till att tuberkulospatienter får sina läkemedel. Vi kommer inte att kunna återgå till våra normala aktiviteter innan säkerhetsläget har förbättrats.
 
– Det är avgörande att människor har fortsatt tillgång till livräddande sjukvård. Därför måste alla stridande parter tillåta att humanitär hjälp och hälsovård når fram till befolkningen, säger Miroslav Ilic.
 
Läkare Utan Gränser är en av de största humanitära sjukvårdsgivarna i Sydsudan med över 3 500 anställda på plats i landet. Vi har även projekt för sydsudanesiska flyktingar i Etiopien, Uganda och Sudan. För närvarande har vi insatser i sex av tio delstater, bland annat i Unity, Upper Nile och Jonglei som har drabbats extra hårt av konflikten. Vi arbetar även i Abyei där våra team tillhandahåller kirurgi, obstetrik och behandlar malaria, kala azar, undernäring samt vaccinerar mot sjukdomar som går att förebygga.
 

Relaterade nyheter

Sjuksköterskan Michal Pospíšil med kollegor i Sudan.
Sudan

Fem myter om att arbeta för Läkare Utan Gränser

Michal Pospíšil är en sjuksköterska från Tjeckien som nyligen kom hem från sitt första uppdrag i Sudan. I detta blogginlägg utmanar han några av de mest populära myterna om att arbeta för Läkare Utan Gränser.

Supplychain ansvariga Johanna Linder pratar med Sonja Leister hur hon håller rädda-liv-maskineriet igång.
Sydsudan

Podd: Logistikern Johanna om åsnor och tårar

I Läkare Utan Gränsers podcast berättar supplyansvarig logistikern Johanna Linder hur hon håller rädda-liv-maskineriet igång. Hon fixar fram utrustningen till de mest otillgängliga platserna i regnskogen där inga vägar finns.

Vår team i Yambio, Sydsudan, arbetar med att återanpassa forna barnsoldater i sina lokalsamhällen.
Psykisk ohälsa

Att hjälpa forna barnsoldater

I Sydsudan pågår just nu en process för att återanpassa barnsoldater som tvingades slåss under landets långa inbördeskrig. Vi erbjuder psykosocialt stöd för att hjälpa dem att komma över sina upplevelser och kunna komma tillbaka in i samhället.

Flickan Lokoli, som blev attackerad av en krokodil i Sydsudan.
Sydsudan

Krokodilbett i Sydsudan

"Vi hörde på radion att en av våra bilar var på väg in med en patient som hade blivit attackerad av en krokodil. Jag föreställde mig någon med allvarliga skador. Täckt av blod."
- Heidi Strømsholt, sjuksköterska i Sydsudan.