Hoppa till huvudinnehåll

SYDSUDAN: VERKSAMHET ÅTERUPPTAS I MELUT

Publicerad 30 juni 2015

Bildspel

Bildspel i fullskärm
En vecka efter evakueringen i Melut fann våra team sjukhuset, kontoret och apoteket vandaliserat och plundrat. FOTO: Paul Jawor/MSF

En vecka efter evakueringen i Melut fann våra team sjukhuset, kontoret och apoteket vandaliserat och plundrat. FOTO: Paul Jawor/MSF

Sexton dagar efter att vi tvingades avbryta våra aktiviteter och evakuera personal från Melut i delstaten Upper Nile i Sydsudan, har vi nu kunnat återuppta vår verksamhet. Men den pågående konflikten och återkommande stridigheter i Malakal och Melut gör det fortsatt svårt för våra team att nå ut till befolkningen med sjukvård.

Avbrottet i våra aktiviteter har inneburit att lokalbefolkningen, med 20 000 människor i flyktinglägret Denthoma 1, inte har haft tillgång till någon sjukvård. Även befolkningen på andra sidan Nilen, med omkring 44 000 människor, har dabbats. En del av patienterna behandlades för sjukdomar som hiv, tuberkulos och kala azar. För dem kan ett avbrott i behandlingen leda till resistensutveckling som på sikt kan vara dödligt. 
 
– Det enda Läkare Utan gränser vill är att se till att befolkningen får sjukvård, oavsett etnicitet, politisk tillhörighet eller religion, säger Miroslav Ilic, landansvarig för Sydsudan.
 
Våra team besökte lägret i Melut ungefär en vecka efter evakueringen och fann att sjukhuset, kontoret och apoteket hade vandaliserats och plundrats. Vattentankarna vara fulla av kulhål så människorna hade fått klara sig utan rent vatten i flera dagar. Vi utförde därför en akutdistribution av vattenreningstabletter till 4 000 familjer så att de kunde rena vattnet de hämtade från Nilen. Vi återställde även vattenreningssystemet som förser lägret med omkring 120 kubikmeter rent vatten om dagen.
 
I ett område i staden Malakal kallat PoC (Protection of Civilians) har antalet konsultationer för akutvård ökat från 301 i januari till 861 i maj. Trots att det förekommer tung beskjutning och strider mellan olika grupper i området, fortsätter vi att tillhandahålla sjukvård till över 30 000 människor som bor i området. Förutom våldsrelaterade skador behandlar vi även sjukdomar som malaria, luftvägsinfektioner och akuta diarréer.
 
Det osäkra läget de senaste veckorna har hindrat våra team att ta sig över Nilen för att ge sjukvård till människor i avlägsna områden som Wau Shilluk och Noon. Vi har endast kunnat utföra snabbbesök för att ta hand om de mest akuta fallen och se till att tuberkulospatienter får sina läkemedel. Vi kommer inte att kunna återgå till våra normala aktiviteter innan säkerhetsläget har förbättrats.
 
– Det är avgörande att människor har fortsatt tillgång till livräddande sjukvård. Därför måste alla stridande parter tillåta att humanitär hjälp och hälsovård når fram till befolkningen, säger Miroslav Ilic.
 
Läkare Utan Gränser är en av de största humanitära sjukvårdsgivarna i Sydsudan med över 3 500 anställda på plats i landet. Vi har även projekt för sydsudanesiska flyktingar i Etiopien, Uganda och Sudan. För närvarande har vi insatser i sex av tio delstater, bland annat i Unity, Upper Nile och Jonglei som har drabbats extra hårt av konflikten. Vi arbetar även i Abyei där våra team tillhandahåller kirurgi, obstetrik och behandlar malaria, kala azar, undernäring samt vaccinerar mot sjukdomar som går att förebygga.
 

Aktuellt om Sydsudan

Nantiek och hennes familj befinner sig i flyktinglägret i Bentiu i Sydsudan.
Nyheter från fältet

”Här kommer de i alla fall inte att döda oss”

Nantiek står med sitt barnbarn i famnen. I flera månader har de befunnit sig i flyktinglägret i Bentiu, Sydsudan. Helst av allt vill hon återvända hem, men kriget gör att det inte går.

Femåriga Nyajuba, i Sydsudan, fick amputera sin arm efter att ha träffats av en kula.
Nyheter från fältet

Skottet träffade mitt i leken

Nyajuba leker med sin syster i närheten av deras hem när de hör skotten. En kula träffar Nyajubas högra arm. Mitt i all panik blir hon ensam kvar, blödande, tills hon slutligen blir medvetslös.

Vår klinik i Leer, Sydsudan, efter plundringen.
Nyheter från fältet

Ökat våld stryper tillgången till sjukvård i Sydsudan

Vi är djupt oroade över den fortgående bristen på tillgång till sjukvård och humanitär hjälp för tiotusentals människor som befinner sig på flykt över hela Sydsudan. 

En man som kommit från Mayom, med misstänkt kolera, får hjälp på sjukhuset i Agok, Sydsudan.
Nyheter från fältet

Min första kyss

"Samtidigt som vi kör mot Mayom har två fordon lämnat Mayom för att köra åt vårt håll, och till slut möts vi någonstans i mitten."
- Mara Evans, barnmorska, Sydsudan. 

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Kriget i Syrien har drivit miljontals människor på flykt. Krisen orsakar ett desperat behov av livräddande humanitära insatser.

Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.