Hoppa till huvudinnehåll

SYDSUDANS TREÅRSDAG: SJUKVÅRD MÅLTAVLA I KONFLIKTEN

Publicerad 30 juni 2014
I februari attackerades Malakal Teaching Hospital. När Läkare Utan Gränsers personal kom tillbaka till sjukhuset hittade de elva dödade, flera av dem var patienter som skjutits i sina sängar. FOTO: Anna Surinyach
I februari attackerades Malakal Teaching Hospital. När Läkare Utan Gränsers personal kom tillbaka till sjukhuset hittade de elva dödade, flera av dem var patienter som skjutits i sina sängar. FOTO: Anna Surinyach

Inför Sydsudans självständighetsdag den 9 juli släpper vi en rapport som belyser hur sjukvården har blivit en måltavla för våldet i landet. Våra sjukhus och kliniker har plundrats och attackerats på många platser. Minst 58 personer har dödats på vårdinrättningar sedan våldet trappades upp i december förra året.

Den nya rapporten ger en överblick över attacker mot våra patienter, anställda och lokaler sedan våldet blossade upp den 15 december förra året. Sammanlagt har 58 personer dödats på våra sjukhus och kliniker. Vid sex tillfällen plundrades, förstördes och brändes vårdinrättningar, bland annat i städerna Bor, Malakal, Bentiu, Nasir och Leer.

– Krigföring som inte stannar utanför sjukhusets portar utan betraktar sjukvård som en del av slagfältet innebär en fullständig urholkning av krigets lagar. Konsekvenserna för en redan extrem utsatt befolkning som i Sydsudan är helt enkelt förödande i en tid då de behöver tillgång till sjukvård som mest, säger Pieter-Jan van Eggermont, humanitär rådgivare på Läkare Utan Gränser i Sverige.

Rapporten sammanställer bara de våldsamma incidenterna som vi har fått reda på och ger därför inte en helhetsbild. Ändå är resultatet chockande. På sjukhuset i Bor sköts fjorton patienter och en anställd av hälsoministeriet till döds under striderna i december. Fjorton människor, varav elva patienter, sköts i sina sängar på ett sjukhus i Malakal i februari. I april dödades 28 personer på ett sjukhus i Bentiu.

Begränsad vård

Inte bara de direkta effekterna utan även de långsiktiga konsekvenserna av det riktade våldet mot sjukvården är förödande. Till exempel förstördes vårt sjukhus i Leer i delstaten Unity State i början av året. Det var det enda sjukhuset som bistod med avancerad sjukvård såsom kirurgi, hiv- och tuberkulosbehandling i ett område där 270 000 människor bor. Flera delar av sjukhuset brändes ner fullständigt; operationsutrustning, laboratorium, vaccinlager och blodbanker förstördes.

Vi återupptog arbetet i Leer när människorna började återvända till staden. Fler än 1 600 barn fick behandling mot undernäring bara under tre första veckorna. Men det är omöjligt för organisationen att bistå med samma vård som innan attacken.

 – Olyckligt nog har konflikten gjort att vi förlorat kontakten med många av våra patienter. Några av dem kan ha dött utan tillgång till fortsatt vård. Nu är vi tillbaka och behandlar patienter, men kan bara erbjuda en del av det vi gjorde tidigare. Vi har ingen möjlighet att utföra operationer någonstans i södra Unity State till exempel, säger Mohammed Shoaib, vår medicinska samordnare på plats.

Här kan du läsa hela rapporten som är skriven på engelska

Läkare Utan Gränsers rapport är en del av projektet Sjukvård under attack som lanserades i Sydsudan i november 2013. Initiativet är en del av ett globalt projekt som kartlägger och analyserar våld mot vårdgivare i konfliktområden. Målet är att förbättra säkerheten för patienter och personal. I Sydsudan samarbetar Läkare Utan Gränser med civilsamhället, medicinska och humanitära aktörer samt lokala, nationella och internationella myndigheter för att skapa en säkrare miljö för sjukvården.

 

Se Läkare Utan Gränsers insatser i Sydsudan i bildspelet ovan

 

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare