Hoppa till huvudinnehåll

SYRIEN: Enorma hjälpbehov efter bombattack

Publicerad 25 oktober 2013
Foto: Läkare Utan Gränser
Behoven av humanitär hjälp i Syrien är enorma. Här en läkare och en liten patient i ett läger för internflyktingar i distriktet Al Safira som utsatts för våldsamma attacker den senaste tiden.

Våldsamma attacker har sedan 8 oktober rasat i Al Safira-distriktet i Aleppo-provinsen i Syrien. Striderna har lett till att över 130 000 människor flytt och minst 450 skadats. Vår personal vittnar nu om otillräckliga hjälpinsatser för att möta de enorma och snabbt växande hjälpbehoven i området.

Den senaste tidens våldsamma strider och raket- och flygattacker har lett till många skadade i Al Safira-distriktet i nordvästra Syrien. Mellan 1 och 15 oktober dödades 76 personer i staden Al Safira. Under loppet av fem dagar skadades 450 personer i hela distriktet och dessa togs emot av sjukvårdsinrättningar som stöds av Läkare Utan Gränser. På vårt sjukhus i regionen tog vi emot ytterligare 34 skadade.

– Än en gång har de extremt våldsamma attackerna drivit människor på flykt, säger Marie-Noëlle Rodrigue, operativ chef för Läkare Utan Gränser. De tar sig till områden som redan är fulla med internflyktingar och där endast några få hjälporganisationer finns på plats för att möta de enorma behoven.

I staden Manbij hade syriska Röda halvmånen registrerat drygt 200 000 flyktingar före den nya flyktingvågen. Nu är resurserna uttömda. Familjer tar sin tillflykt till offentliga byggnader och gårdar i området. Många av dem söker skydd i halvfärdiga byggnader utan dörrar eller fönster och det är inte ovanligt att upp till tio familjer trängs i en lägenhet. Andra familjer har installerat sig på ett hastigt upprättat läger på en parkeringsplats med endast en fungerande latrin.

Sjukhus måltavlor för attacker

Befolkningens tillgång till sjukvård är mycket begränsad på grund av riktade attacker mot sjukvårdsinrättningar belägna öster om staden Aleppo.
21 oktober släppte en helikopter sprängmedel över ett fältsjukhus i staden Blat, vilket totalförstörde sjukhuset. 10 september bombades fältsjukhuset i Bab Els, vilket resulterade i elva döda och fem skadade.

– FN och länder med inflytande i konflikten måste visa samma beslutsamhet att lösa de akuta hjälpbehoven som man visade i frågan om kemiska vapen i Syrien, säger Mego Terzian, läkare och ordförande för Läkare Utan Gränser i Frankrike.

De akuta humanitära insatserna räcker inte till. Vi kräver nu att de politiska och administrativa hindren som förhindrar akuta hjälpinsatser i området hävs.

Läkare Utan Gränser har arbetat i de oppositionskontrollerade områdena sedan mitten av 2012 och driver idag sex fältsjukhus och två vårdcentraler i norra Syrien.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare