Hoppa till huvudinnehåll

Syrien: intensiva bombningar pressar sjukvården i östra Ghouta

Publicerad 28 november 2017

Bildspel

Bildspel i fullskärm
En bil som användes för att frakta sjukvårdsmaterial som förstördes i ett bombanfall 5 december förra året i östra Ghouta, Syrien.

En bil som användes för att frakta sjukvårdsmaterial som förstördes i ett bombanfall 5 december förra året i östra Ghouta, Syrien. 

I den belägrade enklaven östra Ghouta, nära Damaskus i Syrien, har intensiv bombning och beskjutning resulterat i ett stort antal skadade och många människor är i behov av sjukvård. Vi uppmanar alla parter att följa internationell humanitär rätt och tillåta leveranser av mediciner och sjukvårdsmaterial till området.

Mellan den 14 och 26 november har fem sjukhus som Läkare Utan Gränser stöttar i östra Ghouta tagit hand om 576 skadade och 69 döda. Av dem var omkring 25 procent kvinnor och barn under 15 år. Även andra medicinska inrättningar i området rapporterar om flera skadade och döda.

– Under denna intensiva konflikt behöver män, kvinnor och barn sjukvård som mest. De som försöker att ta sig till ett sjukhus eller en klinik finner att inrättningarna arbetar med begränsade resurser eftersom de är rädda för att bombas. Många inrättningar förbrukar också stora mängder medicinskt material, något som kommer att vara svårt att fylla på, säger Bertrand Perrochet, verksamhetschef för Läkare Utan Gränser.

Rädsla för beskjutning och attacker

Bombanfall, beskjutning och rädsla för attacker har gjort att tillgång till sjukvård har minskat. Ett stort sjukhus i Kafr Batna i östra Ghouta som vi har stöttat sedan 2013 träffades den 20 november av två bomber. Lyckligtvis fick ingen personal eller patienter några allvarliga skador. Men den medicinska personalen fick avbryta sitt arbete under två dagar för att möjliggöra nödvändigareparationer. Ytterligare två sjukhus och en klinik som får stöd från Läkare Utan Gränser upphörde tillfälligt med sin akuta verksamhet mellan den 15 och 18 november av rädsla för att personal och patienter skulle skadas eller dödas.

Utöver stöd i form av mediciner och material till 21 sjukvårdsinrättningar har Läkare Utan Gränser byggt upp reservlager i området för distribution om behoven blir kritiska. Dessa reserver används nu upp i snabb takt och vissa saker har redan tagit slut. De flesta vårdinrättningar som vi har varit i kontakt med rapporterar att de är i akut behov av mediciner och material, inte enbart för att behandla skadade utan också till sjuka patienter. Om dessa inrättningar inte får nödvändiga mediciner och utrustning finns det risk för att kritiskt sjuka och skadade inte får den behandling de behöver för att överleva.

Internationell humanitär rätt måste följas

Rädslan för att träffas av ständigt fallande bomber och granatbeskjutning innebär att medicinsk personal och människor som behöver sjukvård stannar hemma.

– Läkare och deras patienter måste känna sig säkra på sjukhus och kliniker, säger Perrochet. Men även om människor kan ta sig till sjukvården och är säkra där krävs det att det finns mediciner och material för att personalen ska kunna ge livräddande sjukvård. 

Läkare Utan Gränser kräver att:

  • Alla parter i konflikten följer internationell humanitär rätt för att undvika att träffa civila och civil infrastruktur inklusive sjukhus och bostadsområden.
  • Syriens regering utan dröjsmål tillåter leveranser av mediciner och sjukvårdsmaterial till östra Ghouta för alla aktörer och organisationer som är beredda att göra detta.

Relaterade nyheter

Läkaren Märit Halmin pratar med Alexander Uggla om sina känslor under uppdragen i Syrien, Jemen och Afghanistan.
Syrien

Podd: Läkaren Märit om att rädda liv bland ruiner

Läkaren Märit Halmin har behandlat krigsoffer i Syrien, Jemen och Afghanistan. I Läkare Utan Gränsers podcast berättar hon om sin familjs oro.

Syrien

”Jag lovade att rädda hans son”

"När han äntligen blev lugn kunde jag inte låta bli att garantera honom att han inte skulle förlora två söner på en natt. Tanken for genom mitt huvud - jag ska, och jag måste, rädda hans yngre sons liv."
- Akin Chan, kirurg i norra Syrien.

Tre år gamla Joud får behandling för sjukdomen thalassemi på Tal Abyad-sjukhuset i Syrien.
Syrien

Att behandla thalassemi i Syrien

Efter sju års krig i Syrien har patienter med kroniska sjukdomar inte fått den behandling eller de mediciner som de behöver. På Tal Abyad-sjukhuset i nordöstra Syrien behandlar vi barn med den ovanliga sjukdomen thalassemi.

En pojke med astma får hjälp på akutmottagningen på ett av våra sjukhus i Syrien.
Syrien

Vi måste få arbeta i hela Syrien

Vi ber än en gång att den syriska regeringen ger oss tillträde till hela Syrien så att vi kan ge människor vård, var de än befinner sig. I sju års tid har vi nekats tillträde trots de enorma behoven i landet.