Hoppa till huvudinnehåll

SYRIEN: LÄKARE UTAN GRÄNSERS FEM BORTFÖRDA MEDARBETARE SLÄPPTA

Publicerad 15 maj 2014

Bildspel

Läkare Utan Gränser bekräftar att de fem medarbetare som fördes bort i Syrien i början av januari har släppts. Vi fördömer bortförandet som tvingat oss att permanent stänga ett sjukhus och två vårdcentraler i Jabal Akkrad-regionen i nordvästra Syrien och lämnat 150 000 människor utan tillgång till sjukvård.

Den 2 januari 2014 blev fem medarbetare bortförda av en beväpnad grupp i norra Syrien där de arbetade med att ge sjukvård till människor som drabbats av konflikten. Tre medarbetare släpptes den 4 april och två släpptes den 14 maj, och är nu på väg att återförenas med sina familjer. 

– Den enorma lättnaden över att våra medarbetare är fria och i säkerhet blandas med ilska över förövarnas hänsynslösa agerande, säger Joanne Liu, Läkare Utan Gränsers internationella ordförande.

150 000 utan vård

– Bortförandet av hjälparbetare får direkta konsekvenser för den redan hårt krigsdrabbade syriska befolkningen eftersom det leder till att den humanitära hjälpen minskar. Över 150 000 människor i Jabal Akkrad-regionen har nu berövats den tillgång till sjukvård som de hade tidigare tack vare Läkare Utan Gränser.

Under 2013 genomförde Läkare Utan Gränsers medarbetare 521 operationer, 36 294 medicinska konsultationer och 400 förlossningar vid de tre sjukvårdsinrättningarna i området.

Läkare Utan Gränser fortsätter att driva vårdinrättningar på olika platser i norra Syrien, men säkerhetsläget gör det ytterst svårt att arbeta. Sjukhus och kliniker attackeras och bombas och personal har dödats och hotats av beväpnade grupper. På andra platser i Syrien har brist på säkerhet och avsaknaden av officiellt tillstånd hindrat Läkare Utan Gränser från att upprätta medicinska hjälpinsatser.

– Denna händelse är ett bevis på den fullständiga bristen på respekt för civila i hela Syrien i dag, säger Joanne Liu. Miljoner människor i Syrien är beroende av hjälpinsatser för att överleva.  Ändå förkastar en del av de väpnade parterna i konflikten själva grundtanken med oberoende humanitär hjälp.

– Egentligen borde vi just nu i Syrien ha en av de största hjälpinsatserna i vår 40-åriga historia, med tanke på de enorma hjälpbehoven. Men i den nuvarande situationen är det omöjligt.

Ordföranden för Läkare Utan Gränser i Sverige, Monika Oswaldsson, säger:

– Vi är enormt glada över att våra medarbetare i Syrien nu är fria. Det har varit en svår prövning för alla inblandade, inklusive familj och vänner, och vi är mycket lättade över att alla nu är i säkerhet.

Tackar för visat stöd

Läkare Utan Gränser vill tacka alla för visat stöd och respekt för våra kollegor och deras familjer. Vi är även tacksamma för den respekt och förståelse som medierna visat under dessa svåra månader.

Vi ber allmänheten och medier att bibehålla denna respekt gentemot våra medarbetare och deras familjer och vänner. Av hänsyn till våra fem medarbetare kommer Läkare Utan Gränser inte att avslöja deras identitet eller kommentera andra detaljer kring händelsen.

Läkare Utan Gränser har sedan juni 2012 drivit provisoriska sjukhus och vårdcentraler i norra Syrien där över 7000 operationer, 53 000 akutingrepp, 88 000 läkarbesök och 2 000 förlossningar genomförts.  Organisationen stödjer även medicinska nätverk i sju provinser bestående av 50 sjukhus och 80 vårdcentraler. Läkare Utan Gränser arbetar även i grannländerna Irak, Jordanien och Libanon med att ge medicinsk hjälp till syriska flyktingar. 

Aktuellt om Syrien

Den 23 juli skadades ett sjukhus vi stödjer i Aleppo, Syrien, svårt när det bombades.
Nyheter från fältet

Aleppo utsatt för massiva bombattacker

Sedan vapenvilan i Syrien bröts har staden Aleppo utsatts för kraftiga attacker. Vi fördömer de urskillningslösa bombningarna i civila områden.
"Världen ser på medan civila är fångade i staden", säger vår landansvarige.

Al-Daqaq-sjukhuset i östra Aleppo drabbades av bombningar i juli.
Nyheter från fältet

"Vi attackeras nästan varje dag"

I tisdags kväll skadades Al Zahraa-sjukhuset i Aleppo i ett flyganfall. Personalen tvingades avbryta all verksamhet. Lyckligtvis dödades inga människor i attacken. 

Haqqi Bahram, 29, var vår tolk i Syrien innan han själv tvingades fly.
Nyheter från fältet

"Det blev bara värre för varje dag som gick"

Haqqi Bahram, 29, var vår tolk i Syrien innan han själv tvingades fly. I augusti förra året tvingades han själv fly sitt hemland, och i september kom han till Sverige.

 En barn sitter bredvid sin mormor utanför ett tält på en informell bosättning nära den syriska gränsen i utkanten av Mafraq, Jordanien. Båda är flyktingar från Syrien.
Nyheter från fältet

Syriska flyktingar fångade mellan liv och död

Människor på flykt från kriget i Syrien är fast mellan två åsar vid gränsen till Jordanien – en plats känd som ”the Berm”. Läkaren Natalie Thurtle berättar om ansträngningarna att nå dessa människor fångade mellan liv och död.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Kriget i Syrien har drivit miljontals människor på flykt. Krisen orsakar ett desperat behov av livräddande humanitära insatser.

Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.