Hoppa till huvudinnehåll

SYRIEN: LÄKARE UTAN GRÄNSERS FEM BORTFÖRDA MEDARBETARE SLÄPPTA

Publicerad 15 maj 2014

Bildspel

Läkare Utan Gränser bekräftar att de fem medarbetare som fördes bort i Syrien i början av januari har släppts. Vi fördömer bortförandet som tvingat oss att permanent stänga ett sjukhus och två vårdcentraler i Jabal Akkrad-regionen i nordvästra Syrien och lämnat 150 000 människor utan tillgång till sjukvård.

Den 2 januari 2014 blev fem medarbetare bortförda av en beväpnad grupp i norra Syrien där de arbetade med att ge sjukvård till människor som drabbats av konflikten. Tre medarbetare släpptes den 4 april och två släpptes den 14 maj, och är nu på väg att återförenas med sina familjer. 

– Den enorma lättnaden över att våra medarbetare är fria och i säkerhet blandas med ilska över förövarnas hänsynslösa agerande, säger Joanne Liu, Läkare Utan Gränsers internationella ordförande.

150 000 utan vård

– Bortförandet av hjälparbetare får direkta konsekvenser för den redan hårt krigsdrabbade syriska befolkningen eftersom det leder till att den humanitära hjälpen minskar. Över 150 000 människor i Jabal Akkrad-regionen har nu berövats den tillgång till sjukvård som de hade tidigare tack vare Läkare Utan Gränser.

Under 2013 genomförde Läkare Utan Gränsers medarbetare 521 operationer, 36 294 medicinska konsultationer och 400 förlossningar vid de tre sjukvårdsinrättningarna i området.

Läkare Utan Gränser fortsätter att driva vårdinrättningar på olika platser i norra Syrien, men säkerhetsläget gör det ytterst svårt att arbeta. Sjukhus och kliniker attackeras och bombas och personal har dödats och hotats av beväpnade grupper. På andra platser i Syrien har brist på säkerhet och avsaknaden av officiellt tillstånd hindrat Läkare Utan Gränser från att upprätta medicinska hjälpinsatser.

– Denna händelse är ett bevis på den fullständiga bristen på respekt för civila i hela Syrien i dag, säger Joanne Liu. Miljoner människor i Syrien är beroende av hjälpinsatser för att överleva.  Ändå förkastar en del av de väpnade parterna i konflikten själva grundtanken med oberoende humanitär hjälp.

– Egentligen borde vi just nu i Syrien ha en av de största hjälpinsatserna i vår 40-åriga historia, med tanke på de enorma hjälpbehoven. Men i den nuvarande situationen är det omöjligt.

Ordföranden för Läkare Utan Gränser i Sverige, Monika Oswaldsson, säger:

– Vi är enormt glada över att våra medarbetare i Syrien nu är fria. Det har varit en svår prövning för alla inblandade, inklusive familj och vänner, och vi är mycket lättade över att alla nu är i säkerhet.

Tackar för visat stöd

Läkare Utan Gränser vill tacka alla för visat stöd och respekt för våra kollegor och deras familjer. Vi är även tacksamma för den respekt och förståelse som medierna visat under dessa svåra månader.

Vi ber allmänheten och medier att bibehålla denna respekt gentemot våra medarbetare och deras familjer och vänner. Av hänsyn till våra fem medarbetare kommer Läkare Utan Gränser inte att avslöja deras identitet eller kommentera andra detaljer kring händelsen.

Läkare Utan Gränser har sedan juni 2012 drivit provisoriska sjukhus och vårdcentraler i norra Syrien där över 7000 operationer, 53 000 akutingrepp, 88 000 läkarbesök och 2 000 förlossningar genomförts.  Organisationen stödjer även medicinska nätverk i sju provinser bestående av 50 sjukhus och 80 vårdcentraler. Läkare Utan Gränser arbetar även i grannländerna Irak, Jordanien och Libanon med att ge medicinsk hjälp till syriska flyktingar. 

Relaterade nyheter

De två sista fungerande ambulanserna i stadsdelen Al-Marj i östra Ghouta, Syrien, förstördes i en attack den femte december.
Syrien

Hundratals döda och skadade i östra Ghouta

De upptrappade bombningarna i det oppositionskontrollerade östra Ghouta i Syrien  har dödat hundratals människor bara de tre senaste dagarna.

Fler än 200 000 människor har tvingats fly nordvästra Syrien.
Syrien

En resa genom döden

"Vi reste med bara de kläder vi hade på oss. Nu är allt smutsigt. När vi tvättar måste barnen vara nakna, i kylan. Jag hoppas vi kan åka hem snart.”
- Um Sultan, en 60-årig kvinna på flykt i Syrien.  

Intensiva bombningar i nordvästra Syrien har tvingat tiotusentals familjer på flykt.
Syrien

Flera döda i attack mot sjukhus i Syrien

Ett sjukhus i norra Syrien som stöds av Läkare Utan Gränser attackerades under måndagen i två flygräder. Enligt sjukhuschefen har åtminstone fem människor dödats, varav ett barn. 

Barn som flytt de intensiva bombningar som pågår i nordvästra Syrien.
Syrien

Tiotusentals kämpar för sin överlevnad i Syrien

Intensiva bombningar i nordvästra Syrien har tvingat tiotusentals familjer på flykt sedan mitten av december. Det är en av de största flyktvågorna sedan kriget började för sju år sedan.