Hoppa till huvudinnehåll

SYRIEN: LÄKARE UTAN GRÄNSERS FEM BORTFÖRDA MEDARBETARE SLÄPPTA

Publicerad 15 maj 2014

Bildspel

Läkare Utan Gränser bekräftar att de fem medarbetare som fördes bort i Syrien i början av januari har släppts. Vi fördömer bortförandet som tvingat oss att permanent stänga ett sjukhus och två vårdcentraler i Jabal Akkrad-regionen i nordvästra Syrien och lämnat 150 000 människor utan tillgång till sjukvård.

Den 2 januari 2014 blev fem medarbetare bortförda av en beväpnad grupp i norra Syrien där de arbetade med att ge sjukvård till människor som drabbats av konflikten. Tre medarbetare släpptes den 4 april och två släpptes den 14 maj, och är nu på väg att återförenas med sina familjer. 

– Den enorma lättnaden över att våra medarbetare är fria och i säkerhet blandas med ilska över förövarnas hänsynslösa agerande, säger Joanne Liu, Läkare Utan Gränsers internationella ordförande.

150 000 utan vård

– Bortförandet av hjälparbetare får direkta konsekvenser för den redan hårt krigsdrabbade syriska befolkningen eftersom det leder till att den humanitära hjälpen minskar. Över 150 000 människor i Jabal Akkrad-regionen har nu berövats den tillgång till sjukvård som de hade tidigare tack vare Läkare Utan Gränser.

Under 2013 genomförde Läkare Utan Gränsers medarbetare 521 operationer, 36 294 medicinska konsultationer och 400 förlossningar vid de tre sjukvårdsinrättningarna i området.

Läkare Utan Gränser fortsätter att driva vårdinrättningar på olika platser i norra Syrien, men säkerhetsläget gör det ytterst svårt att arbeta. Sjukhus och kliniker attackeras och bombas och personal har dödats och hotats av beväpnade grupper. På andra platser i Syrien har brist på säkerhet och avsaknaden av officiellt tillstånd hindrat Läkare Utan Gränser från att upprätta medicinska hjälpinsatser.

– Denna händelse är ett bevis på den fullständiga bristen på respekt för civila i hela Syrien i dag, säger Joanne Liu. Miljoner människor i Syrien är beroende av hjälpinsatser för att överleva.  Ändå förkastar en del av de väpnade parterna i konflikten själva grundtanken med oberoende humanitär hjälp.

– Egentligen borde vi just nu i Syrien ha en av de största hjälpinsatserna i vår 40-åriga historia, med tanke på de enorma hjälpbehoven. Men i den nuvarande situationen är det omöjligt.

Ordföranden för Läkare Utan Gränser i Sverige, Monika Oswaldsson, säger:

– Vi är enormt glada över att våra medarbetare i Syrien nu är fria. Det har varit en svår prövning för alla inblandade, inklusive familj och vänner, och vi är mycket lättade över att alla nu är i säkerhet.

Tackar för visat stöd

Läkare Utan Gränser vill tacka alla för visat stöd och respekt för våra kollegor och deras familjer. Vi är även tacksamma för den respekt och förståelse som medierna visat under dessa svåra månader.

Vi ber allmänheten och medier att bibehålla denna respekt gentemot våra medarbetare och deras familjer och vänner. Av hänsyn till våra fem medarbetare kommer Läkare Utan Gränser inte att avslöja deras identitet eller kommentera andra detaljer kring händelsen.

Läkare Utan Gränser har sedan juni 2012 drivit provisoriska sjukhus och vårdcentraler i norra Syrien där över 7000 operationer, 53 000 akutingrepp, 88 000 läkarbesök och 2 000 förlossningar genomförts.  Organisationen stödjer även medicinska nätverk i sju provinser bestående av 50 sjukhus och 80 vårdcentraler. Läkare Utan Gränser arbetar även i grannländerna Irak, Jordanien och Libanon med att ge medicinsk hjälp till syriska flyktingar. 

Relaterade nyheter

En ambulans som förstörts i bombattacken mot sjukhuset Hama Central/Sham, Syrien.
Syrien

Stridande parter måste sluta bomba sjukhus i Syrien

Sjukhuset Hama Central/Sham, som vi stödjer, utsattes i tisdags för ett bombanfall och tvingades ur drift. Nu står människor utan alternativ till livräddande sjukvård när de behöver den som mest. Vi kräver att alla stridande parter slutar bomba sjukhus. 

En operationssal på Tal Abyad-sjukhuset i Syrien strax söder om den turkiska gränsen.
Syrien

Det tysta kriget

"I vissa delar av Syrien kan du se och höra kriget. Andra områden är tysta, det finns inga ljud som vittnar om det pågående kriget. Men lidandet är fortfarande stort och traumatiska händelser sker dagligen."
– Diala Ghassan, som besökt Tal Abyad-sjukhuset i Syrien.

Ambulans utanför sjukhuset i Tal Abyad, Syrien.
Syrien

Skadade syrier får inte sjukvård i Raqqa

Striderna kring den syriska staden Raqqa leder till att sjuka och skadade har mycket svårt att få akut livräddande sjukvård. Det är nästan omöjligt för människor att fly ut ur staden. Många krigsskador blir allvarligt infekterade och människor dör innan de får vård.

Våra team finns på plats i Menbij-lägret för att bistå syriska internflyktingar.
Syrien

Flygattacker eller minfält – det enda Raqqas invånare har att välja på

Striderna fortsätter i den syriska staden Raqqa. Befolkningen måste nu ta ställning till om de ska stanna kvar trots bomberna som faller eller om de ska försöka fly genom aktiva frontlinjer och minfält.