Hoppa till huvudinnehåll

Syrien: Madaya som ett fängelse där människor lämnats att dö

Publicerad 8 januari 2016

Läget är livshotande för de omkring 20 000 invånarna i staden Madaya, som syriska regeringstrupper belägrad sedan juli 2015. De saknar grundläggande förnödenheter för att överleva och många, både barn och vuxna, har dött av svält.

+++ Senaste uppdatering, 8 januari 17:30 +++
Sjukvårdspersonal som Läkare Utan Gränser stöttar i Madaya har identiferat 250 människor med grav akut undernäring. Tio patienter är i behov omedelbar livräddande sjukhusvård. Antalet människor i behov av sjukvård ökar och om säkra medicinska evakueringar kan säkerställas står vi beredda att hjälpa till.

Sedan den 1 december har 23 patienter dött av svält på ett av de hälsocenter som Läkare Utan Gränser stödjer i Madaya, nära gränsen till Libanon. Den 18 oktober gjordes en engångsutdelning av mat, för övrigt håller belägringen befolkningen i ett strypgrepp. De runt 20 000 invånarna har berövats tillgång till alla grundläggande förnödenheter som behövs för att de ska överleva.

Madaya är som ett fängelse för omkring 20 000 människor. Det finns inget sätt att ta sig in eller ut, utan människor lämnas att dö.

Brice de la Vingne

Den syriska regeringen har nu meddelat att man kommer att tillåta matleveranser till området. Beslutet välkomnas av Läkare Utan Gränser som emellertid betonar att man också måste tillåta införsel av livräddande mediciner och evakuering av svårt sjuka patienter till säkra platser där de kan få vård.

­– Det här är ett tydligt exempel på konsekvenserna av belägring som en militär strategi. De läkare vi stödjer har tomma apotekshyllor och allt längre köer av svältande och sjuka patienter i behov av vård, säger Brice de la Vingne, operativ chef på Läkare Utan Gränser.

– Sjukvårdspersonalens sista utväg har varit att ge de undernärda barnen flytande medicin eftersom det är deras enda socker- och energikälla, fortsätter han. Det innebär att de medicinska lagren tar slut ännu snabbare. Vid sidan av matleveranser är medicinsk evakuering och införsel av mediciner det enda sättet att avvärja en katastrof.

Belägring oerhört grym strategi

Av de 23 personer som har dött på hälsocentret var 6 yngre än 1 år, 5 var över 60 år och de andra mellan 5 och 60. 18 var män och 5 var kvinnor. Detta visar tydligt att situationen påverkar alla. Läkare Utan Gränser är extremt oroade när det gäller tillståndet för de patienter som får behandling på hälsocentret och för de övriga 20 000 invånarna i staden som haft brist på mat i flera månader.

Situationen i Madaya är ett extremt exempel på resultatet av belägring som militär strategi. Detta förekommer även på andra håll i Syrien, både i områden som kontrolleras av regeringen och av oppositionen. Läkare Utan Gränser befarar nu att en situation liknande den i Madaya kan uppstå även på andra håll.

 – Madaya är som ett fängelse för omkring 20 000 människor, inklusive spädbarn, barn och gamla människor. Det finns inget sätt att ta sig in eller ut, utan människor lämnas att dö, säger Brice de le Vingne.

Vinterkölden ökar lidandet

Läkare Utan Gränser har gett stöd till ett hälsocenter och ett matutdelningsställe sedan i augusti 2015, då belägringen inleddes. Till en början var det möjligt att få fram mat och mediciner men på senare tid har det blivit omöjligt att få in någonting över huvud taget i det belägrade området. Läkare Utan Gränser hyser också stor oro för den medicinska personalen som vi stödjer. De arbetar under outhärdliga förhållanden och de redan påtagliga medicinska behoven i Madaya har förvärrats av matbrist och undernäring.

I den bergiga region där Madaya ligger är det just nu minusgrader. Detta leder till ytterligare lidande för sjuka människor som har svårt att tillfriskna i kylan. Därför måste även bränsle för uppvärmning ingå i den humanitära hjälpen. Att samla ved i terrängen innebär stor risk att bli skjuten eller att trampa på en mina.

Läkare Utan Gränser kräver att svårt sjuka patienter omedelbart evakueras och får vård. Vi kräver också att civilbefolkningen i Madaya får tillgång till livräddande medicinska förnödenheter såväl som mat. Detta måste ske kontinuerligt; en engångsinsats räcker inte för att lindra den stora nöd som befolkningen befinner sig i.

Aktuellt om Syrien

Den 23 juli skadades ett sjukhus vi stödjer i Aleppo, Syrien, svårt när det bombades.
Nyheter från fältet

Aleppo utsatt för massiva bombattacker

Sedan vapenvilan i Syrien bröts har staden Aleppo utsatts för kraftiga attacker. Vi fördömer de urskillningslösa bombningarna i civila områden.
"Världen ser på medan civila är fångade i staden", säger vår landansvarige.

Al-Daqaq-sjukhuset i östra Aleppo drabbades av bombningar i juli.
Nyheter från fältet

"Vi attackeras nästan varje dag"

I tisdags kväll skadades Al Zahraa-sjukhuset i Aleppo i ett flyganfall. Personalen tvingades avbryta all verksamhet. Lyckligtvis dödades inga människor i attacken. 

Haqqi Bahram, 29, var vår tolk i Syrien innan han själv tvingades fly.
Nyheter från fältet

"Det blev bara värre för varje dag som gick"

Haqqi Bahram, 29, var vår tolk i Syrien innan han själv tvingades fly. I augusti förra året tvingades han själv fly sitt hemland, och i september kom han till Sverige.

 En barn sitter bredvid sin mormor utanför ett tält på en informell bosättning nära den syriska gränsen i utkanten av Mafraq, Jordanien. Båda är flyktingar från Syrien.
Nyheter från fältet

Syriska flyktingar fångade mellan liv och död

Människor på flykt från kriget i Syrien är fast mellan två åsar vid gränsen till Jordanien – en plats känd som ”the Berm”. Läkaren Natalie Thurtle berättar om ansträngningarna att nå dessa människor fångade mellan liv och död.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.