Hoppa till huvudinnehåll

Syrien: Många dött av svält i Madaya trots hjälpförsändelser

Publicerad 30 januari 2016

Invånarna fortsätter dö av svält i den belägrade syriska staden Madaya. Även om hjälpkonvojer nått fram sätter den syriska regeringskoalitionen stopp för införsel av livräddande medicinskt material. Vi fördömer den fortsatta belägringen.

– Det är fullständigt oacceptabelt att människor fortsätter svälta ihjäl och att personer i kritiskt tillstånd borde ha evakuerats för flera veckor sedan ännu är kvar i staden, säger Brice de la Vingne, operativ chef för Läkare Utan Gränser.

Madaya utsattes för granatbeskjutning i somras och belägringen trappades upp under vintern. De omfattande begränsningarna av humanitär nödhjälp innebär att det saknas grundläggande medicinskt material, däribland tillräckligt med näring för att vårda de svåraste fallen av undernäring.

Enligt vår uppskattning är 1,5–2 miljoner människor belägrade och omringade av både på den syriska regeringskoalitionen och oppositionsgrupperingar. På många håll är medicinska evakueringar förbjudna och medicinskt material, mediciner och mat för att vårda undernäring stoppas gång på gång vid vägspärrar. Resultatet är att de medicinska team som finns på plats inte klarar av utmaningarna.

Svårt undernärda riskerar dö

I Madaya, där det inte finns några läkare, är läget ännu svårare. Enligt sjukvårdspersonal som vi stöder i Madaya har 16 personer dött efter det att tre hjälpkonvojer nådde staden tidigare denna månad.

Det finns uppskattningsvis 320 fall av undernäring i staden som har 20 000 invånare. 33 av dessa fall är allvarliga och de riskerar att dö om de inte får snabb och effektiv vård.

– Bestående och självständig medicinsk närvaro behövs omedelbart i Madaya. Vi befarar att det medicinska läget kommer att förvärras ytterligare eftersom tillgången till sjukvård är extremt begränsad, säger de la Vingne.

Sjukvårdspersonal som vi stöder rapporterar om undernäring även i andra städer i Syrien, bland annat i Moadamiyah sydväst om Damaskus.

– De stridande parterna som är ansvariga för denna belägringsstrategi måste omedelbart öppna upp för medicinsk och humanitär hjälp till staden i enlighet med internationell humanitär rätt. Det gäller även alla begränsningar av medicinska evakueringar i dessa områden, säger de la Vingne.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare