Hoppa till huvudinnehåll

Syrien: Stora umbäranden bland kvinnor och barn i al-Hol-lägret

Publicerad 17 maj 2019
Al-Hol lägret i Syrien
Foto: Läkare Utan Gränser
Al-Hol Lägret i Syrien

Barn som dör av sjukdomar som går att förebygga och kvinnor som tvingas föda barn i ett tält. Så ser förhållandena ut i al-Hol-lägret i nordöstra Syrien, dit tiotusentals anlände efter de sista striderna mellan IS och Syriska demokratiska styrkorna (SDF). Läkare Utan Gränser finns på plats både i och utanför lägret.

För närvarande befinner sig runt 73 000 personer i lägret, enligt den lokala ledningen, och av dem är 94 procent kvinnor och barn. De flesta anlände mellan december 2018 och mars 2019, för att undkomma intensiva markstrider och luftattacker eller efter att tvingats lämna området där slutstriderna ägde rum. Bland de som kom till lägret var en del skadade och de flesta var väldigt sköra efter att ha befunnit sig vid frontlinjen i flera veckor, utan tillräckligt med mat och tillgång till sjukvård. Deras dåliga hälsotillstånd förvärrades ytterligare av förflyttningen till al-Hol, en lång resa som ägde rum under bistra väderförhållanden och där säkerhetsaspekter prioriterades framför behoven hos och skyddet av civila.

– De anlände till lägret tätt sammanpressade på lastbilsflak, säger Will Turner, vår akutsamordnare för Syrien. De flesta var täckta i lera, många var skadade eller led av olika sjukdomar. De var helt uppenbart hungriga och många barn var undernärda.

Inne i lägret utvecklades snabbt en humanitär kris, eftersom de nyanlända vare sig fick tillräckligt med mat, vatten, sanitet, sjukvård eller ordentligt tak över huvudet. I dag, flera månader senare, är lägerinvånarnas behov fortfarande inte tillgodosedda.

Även om det finns viss grundläggande sjukvård är den inte tillgänglig för alla i lägret. Den del som hyser tredjelandsmedborgare är en separat del omgiven av stängsel. Där befinner sig 11 000 icke-syrier varav 7 000 är barn. Myndigheternas säkerhetsföreskrifter innebär att denna grupp belagts med särskilda restriktioner, bland annat har de inte möjlighet att röra sig fritt i andra delar av lägret där det finns viss tillgång till sjukvård. Många gravida kvinnor i denna inhägnade del har därför inget annat val än att föda i sitt tält.

"Det har även kommit rapporter om att barn hittats döda i sina tält."

– Det finns humanitära organisationer och givare som inte vill arbeta i vissa delar av lägret, på grund av att de som bor där anses ha kopplingar till vissa grupper, säger Will Turner.

– Men man får inte kompromissa med sjukvård. Alla har rätt till medicinskt och humanitärt stöd, oberoende av bakgrund, nationalitet, status eller varifrån de kommer.

På andra håll i lägret möter inte vattentillgången och saniteten ens minimistandarden vid en akut kris. Vattentillförseln är oregelbunden och många latriner fungerar inte. Istället tvingas de boende i lägret uträtta sina behov utomhus.

– Vi möter patienter med sjukdomar som akut diarré som orsakas av de dåliga sanitära förhållandena i lägret. Vi är oroliga över att situationen kommer att bli ännu värre när sommaren närmar sig, säger Will Turner.

Patienter med medicinska komplikationer har svårt att få remiss till sjukhus utanför lägret, något som ofta fördröjer vården. Samtidigt är sjukhusen i området överfulla och har inte alltid kapacitet att ta emot nya patienter. Det har även kommit rapporter om att barn hittats döda i sina tält.

– I takt med att sommaren kommer och temperaturen stiger finns en stor oro för hur det kommer att påverka människorna som bor i så undermåliga förhållanden, säger Will Turner.

– Inget barn borde dö av vätskebrist eller av sjukdomar som enkelt går att förebygga, bara på grund av att de försummas och inte har tillgång till grundläggande vård.

Vi fortsätter att utöka insatserna både i lägret och utanför. Antalet personer som anländer till lägret har stabiliserats under de senaste veckorna, men de humanitära behoven bland dem som redan bor där blir inte tillgodosedda. Situationen kräver en välorganiserad och långsiktig humanitär lösning.

Vi anser att den humanitära hjälpen till al-Hol måste utökas, att hjälporganisationer måste få tillgång till alla delar i lägret och att människorna behandlas på ett rättvist och humant sätt, i enlighet med humanitär rätt och humanitära principer.

Läkare Utan Gränsers insats i al-Hol

Vi började arbeta i al-Hol-lägret i januari 2019. Inledningsvis gav vi akutsjukvård i mottagningsområdet för nyanlända och delade ut förnödenheter. Vi har donerat 309 familjetält, 251 hygienkit, 24 000 filtar och 1 079 kit med köksutrustning.

Sedan dess har vi utvidgat stödet till att genomföra akut triage i mottagningsområdet och att bygga vatten- och sanitetsanläggningar. I februari 2019 öppnade vi en vårdcentral i lägret som har bistått med akutvård dygnet runt. Vi har hittills gett vård till 17 113 patienter, varav 1 238 akuta fall.

Vi driver även tre mobila undernäringskliniker för barn och gravida och en 23-bäddsklinik för patienter med akut undernäring. Sedan öppningen har kliniken varit fullbelagd.

Vi förbereder även för potentiella sjukdomsutbrott. Sedan början av april har vi gett sårvård för patienter som inte kan röra sig och refererat patienter vidare till Tal Tamar-sjukhuset där vi ger kirurgisk vård. Teamet i Tal Tamar har genomfört 75 operationer sedan april.

Vi driver även en mobil klinik i den delen av lägret där tredjelandsmedborgare hålls. Hittills har det mobila teamet tagit emot fler än 3 500 patientbesök.

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på detta nyhetsbrev godkänner du Läkare Utan Gränsers integritetspolicy.

 

Bekräfta att du är en mänsklig besökare