Hoppa till huvudinnehåll

SYRIER LEVER I ÖVERFULLA LÄGER

Publicerad 21 november 2012

Medan konflikten i Syrien blir allt intensivare, fortsätter människorna att fly till grannländerna. Fler än 50 000 syrier har tagit sin tillflykt till Irak, därav lever 42 000 i överfulla läger i Kurdistan.

Domeez-lägret, nära staden Dahuk i den kurdiska delen av Irak, öppnade i början av 2012 och är i dag hem för nära 15 000 syriska flyktingar med kurdisk bakgrund. Sedan i maj 2012 har vi en dygnet-runt-öppen klinik i lägret, i samarbete med hälsovårdsmyndigheten i Dahuk.  I dag står vi för den största delen av sjukvården i lägret, vi erbjuder läkarbesök och mental hälsovård till flyktingarna, och tränar lokal sjukvårdspersonal. Hittills har vi gjort omkring 20 000 konsultationer.
– I juni var omkring 2 000 människor bosatta här, och lägret fungerade bra. Men i augusti försämrades situationen på grund av en plötslig anstormning av flyktingar. Med fler än 1 000 människor som korsade gränsen varje dag, blev lägret snabbt överfullt och trots myndigheternas insatser var nivån på hjälpen otillräcklig, säger Anja Wolf, vår fältkoordinator i Dahuk.

Familjer delar tält

Under de senaste två månaderna har stora insatser gjorts för att förbättra situationen innan vintern börjar. Men med omkring 500 människor som korsar gränsen varje dag in i Dahuk-provinsen, måste en del av de nya flyktingarna fortfarande dela tält, madrasser, filtar och mat med andra familjer.
– Jag kom med två av mina barn, men tvingades lämna kvar min man och mina två andra döttrar. Vi gick i mer än sex timmar för att korsa gränsen. Vi har inte vårt eget tält än, så vi måste dela med en annan familj. Jag har njursten och det gör väldigt ont. Sedan vi har kommit hit har jag legat hela tiden på grund av smärtan. Jag behöver göra en operation för att ta bort stenen. Här lider vi syrier av sjukdomar men också av den svåra situation som vi har gått igenom, säger en medelålders syrisk kvinna.

Psykiska påfrestningar

De flesta av flyktingarna i Domeez-lägret har lämnat alla sina tillhörigheter kvar i Syrien. När de har kommit till Irak får de ett sex månaders förnyelsebart uppehållstillstånd av de kurdiska myndigheterna, vilket gör att de kan söka jobb. De flesta hittar arbeten dag för dag. Människor som varit här en tid har börjat bygga ut sina skydd och en del har öppnat små affärer i lägret.
En del flyktingar har inte hört några nyheter från sina familjer i Syrien, och många berättar att de har förlorat familjemedlemmar på grund av våldet.
– När vi träffar patienter ser vi att många lider av psykiska påfrestningar. Så i augusti bestämde vi oss för att öppna ett program för psykisk hälsa för att kunna hjälpa dem, säger Anja Wolf.
I slutet av september hade vi gett psykosocialt stöd till 290 människor. 
 I Jordanien, Libanon och Irak, som alla gränsar till Syrien, har Läkare Utan Gränser erbjudit medicinsk vård framför allt till palestinska, syriska och irakiska flyktingar. Våra team i de här länderna är beredda på att hantera behov som följer av konflikten i Syrien.

Aktuellt om Irak

Al-Daqaq-sjukhuset i östra Aleppo drabbades av bombningar i juli.
Nyheter från fältet

"Vi attackeras nästan varje dag"

I tisdags kväll skadades Al Zahraa-sjukhuset i Aleppo i ett flyganfall. Personalen tvingades avbryta all verksamhet. Lyckligtvis dödades inga människor i attacken. 

Haqqi Bahram, 29, var vår tolk i Syrien innan han själv tvingades fly.
Nyheter från fältet

"Det blev bara värre för varje dag som gick"

Haqqi Bahram, 29, var vår tolk i Syrien innan han själv tvingades fly. I augusti förra året tvingades han själv fly sitt hemland, och i september kom han till Sverige.

 En barn sitter bredvid sin mormor utanför ett tält på en informell bosättning nära den syriska gränsen i utkanten av Mafraq, Jordanien. Båda är flyktingar från Syrien.
Nyheter från fältet

Syriska flyktingar fångade mellan liv och död

Människor på flykt från kriget i Syrien är fast mellan två åsar vid gränsen till Jordanien – en plats känd som ”the Berm”. Läkaren Natalie Thurtle berättar om ansträngningarna att nå dessa människor fångade mellan liv och död.

Ett av de sjukhus som vi stödjer i Aleppo, Syrien, som förstörts i ett bombanfall.
Nyheter från fältet

"Folk vågar inte gå till sjukhuset"

"De få sjukhusen som finns kvar i staden är avgörande för människor ska överleva. Utan dem skulle människor långsamt dö." 
Hussein, barnläkare och ansvarig för ett sjukhus som vi stödjer i östra Aleppo. 

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Kriget i Syrien har drivit miljontals människor på flykt. Krisen orsakar ett desperat behov av livräddande humanitära insatser.

Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.