Hoppa till huvudinnehåll

Syriska flyktingar fångade mellan liv och död

Publicerad 16 augusti 2016
Foto: Läkare Utan Gränser
En barn sitter bredvid sin mormor utanför ett tält på en informell bosättning nära den syriska gränsen i utkanten av Mafraq, Jordanien. Båda är flyktingar från Syrien.

I november 2015 skärptes gränskontrollen mellan södra Syrien och nordöstra Jordanien. Människor på flykt från kriget i Syrien är fast mellan två åsar vid gränsen – en plats känd som ”the Berm”. Läkaren Natalie Thurtle berättar om ansträngningarna att nå dessa människor fångade mellan liv och död.

”The Berm är inte ett flyktingläger. Det finns inga latriner, inget dricksvatten, ingen mat och ingen sjukvård. Uppskattningsvis befinner sig 60 000 – 100 000 människor i detta ingenmansland. Dessa människor är som ’spöken’ – de existerar varken i den värld som de lämnat eller i den värld som de försöker att fly till.

I flera månader försökte Läkare Utan Gränser genom utdragna förhandlingar få tillgång till the Berm för att kunna ge människor grundläggande sjukvård. Och den 16 maj fick vi äntligen tillåtelse att starta en mobil klinik i utkanten av the Berm. Arbetet inleddes omedelbart. Men den 21 juni dödades sju jordanska soldater vid gränsen när ett fordon med sprängmedel exploderat. Vårt tillträde till the Berm blev då genast stoppat på obestämd tid.

Jag kommer till Amman, Jordanien, i juli för att leda arbetet med vårt medicinska projekt i the Berm. Där träffar jag min företrädare, en erfaren läkare, som har vad jag kallar ”läckande ögon”. Det är inte så att hon gråter, det är bara det att hon har en oförmåga att hejda sina tårar när hon pratar. Det brukar komma när pressen börjar släppa.

Under dagen pratar jag med henne och projektets barnmorska som för tillfället är i Amman. De ritar diagram och beskriver hur arbetet är strukturerat, de medicinska prioriteringarna och att de tog emot 100 patienter per dag i 40 graders värme. Dessa detaljer blir personliga genom berättelser; glädjen vid en förlossning; smärtan hos en kritiskt sjuk flicka som inte tillåtits en remiss för att kunna komma till Jordanien; sandstormarna som förvandlar allt till ett mörker på ett ögonblick; människorna vars hud har brännskadats i öknen. Det var svårt för teamet som såg de stora behoven.

Vi växlar mellan det förflutna och nutid. Det är en märklig överlämning, överlåtandet av ett spökprojekt. Under endast en månad vårdades fler än 3 500 människor för undernäring, diarré, hudproblem och sjukdomar som uppkommit på grund av bristfällig hygien och fattigdom. Det var många fler som inte kunde tas emot.

I mitt huvud snurrar tankarna runt. Vad händer med människorna i the Berm? Vad händer med dem på grund av vår frånvaro? Hur kan vi få tillgång till dem? Vilka är alternativen?

Vad vi vet är att vi inte kan lämna, inte ännu. Att vara här är viktigt, att försöka komma tillbaka dit är viktigt och att berätta om det är viktigt. En manifestation av en av våra grundpelare – témoignage (att vi berättar om vad vi ser). Människorna i the Berm må vara fast mellan liv och död och detta kanske är ett spökprojekt, men de är inte spöken. De är som du och jag och en lösning för människorna i the Berm måste hittas.”

Natalie Thurtle, läkare

‘Berm’ /bəːm/ en naturlig eller skapad sandbank