Hoppa till huvudinnehåll

Tåget kommer

Publicerad 28 februari 2016
Jenny Gustafsson, sjuksköterska, bloggar från Serbien
Jenny Gustafsson
Sjuksköterska
Flyktingar och migranter stiger på tåget mot Sid, i norra Serbien.
Foto: Jenny Gustafsson
Ombordstigning på tåget mot Sid, i norra Serbien.

Plötsligt utbryter en massa aktiviteter runt tågstationen i Presevo. Ryktet om ett ankommande tåg verkar ha spridit sig. 

Jag är nere vid tågstationen en kväll. Bredvid järnvägsspåren sitter stora grupper med migranter och väntar på tåget. På flera ställen har de tänt eldar för att värma sig med. De uppvärmda tälten som Läkare Utan Gränser har satt upp mitt emot tågstationen är fyllda med människor. En liten kille i ett av tälten pekar på min mobil som jag har i handen och ber mig ta ett kort på honom och hans syster. De gör v-tecknet och berättar att de är från Afghanistan. Utanför tälten står en man och använder sin mobil för ett skypesamtal. På flera ställen runt registreringscentret finns wifi-hotspots och laddningsstationer. Det är en äldre man som han skypar med, jag kan se hans ansikte på mobilskärmen. Mannens dotter rycker honom i armen och vill också prata med vad jag gissar är hennes farfar.

Plötsligt utbryter en massa aktiviteter runt tågstationen. Ryktet om ett ankommande tåg verkar ha spridit sig. Människor runt spåren och inne i tälten börjar hastigt packa ihop sina tillhörigheter och röra sig mot tågstationen. Barn ropar på sina föräldrar och allmänt kaos verkar råda för en kort stund. Men det var bara ett godståg som anlände och lugnet lägger sig igen i väntan på passagerartåget.