Hoppa till huvudinnehåll

Tåget kommer

Publicerad 28 februari 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Flyktingar och migranter stiger på tåget mot Sid, i norra Serbien.

Ombordstigning på tåget mot Sid, i norra Serbien.

Plötsligt utbryter en massa aktiviteter runt tågstationen i Presevo. Ryktet om ett ankommande tåg verkar ha spridit sig. 

Jag är nere vid tågstationen en kväll. Bredvid järnvägsspåren sitter stora grupper med migranter och väntar på tåget. På flera ställen har de tänt eldar för att värma sig med. De uppvärmda tälten som Läkare Utan Gränser har satt upp mitt emot tågstationen är fyllda med människor. En liten kille i ett av tälten pekar på min mobil som jag har i handen och ber mig ta ett kort på honom och hans syster. De gör v-tecknet och berättar att de är från Afghanistan. Utanför tälten står en man och använder sin mobil för ett skypesamtal. På flera ställen runt registreringscentret finns wifi-hotspots och laddningsstationer. Det är en äldre man som han skypar med, jag kan se hans ansikte på mobilskärmen. Mannens dotter rycker honom i armen och vill också prata med vad jag gissar är hennes farfar.

Plötsligt utbryter en massa aktiviteter runt tågstationen. Ryktet om ett ankommande tåg verkar ha spridit sig. Människor runt spåren och inne i tälten börjar hastigt packa ihop sina tillhörigheter och röra sig mot tågstationen. Barn ropar på sina föräldrar och allmänt kaos verkar råda för en kort stund. Men det var bara ett godståg som anlände och lugnet lägger sig igen i väntan på passagerartåget. 

Aktuellt om Flyktingar

 En barn sitter bredvid sin mormor utanför ett tält på en informell bosättning nära den syriska gränsen i utkanten av Mafraq, Jordanien. Båda är flyktingar från Syrien.
Nyheter från fältet

Hjälp till syriska flyktingar i Jordanien måste återupptas

Omkring 60 000 människor som fastnat under extremt svåra förhållanden nära Jordaniens nordöstra gräns mot Syrien är i stort behov av humanitär hjälp och internationellt skydd.

Vårt räddningsfartyg Bourbon Argos i november 2015
Nyheter från fältet

Följ med oss i fält – 2015 i ett nötskal

Brutala konflikter, attacker mot sjukhus och människor som riskerade livet på vägen till Europa. Vår digitala årsredovisning tar dig på en resa genom året 2015.

Khorshid Aryannejad i Idomeni, Grekland.
Nyheter från fältet

"Människor var väldigt rädda"

"Det dröjde inte länge innan de första patienterna kom till kliniken." Khorshid Aryannejad, kulturtolk, var på plats i Idomeni i söndags.

Människor vårdas i Idomeni efter sammandrabbningar med makedonsk polis.
Nyheter från fältet

Kaotisk vid makedonska gränsen

I helgen behandlade vi hundratals människor vid gränsen mellan Grekland och Makedonien efter sammandrabbningar mellan flyktingar och den makedonska polisen. 

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Kriget i Syrien har drivit miljontals människor på flykt. Krisen orsakar ett desperat behov av livräddande humanitära insatser.

Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.