Hoppa till huvudinnehåll

TILL MINNE AV VÅRA KOLLEGOR I NEPAL

Publicerad 12 juni 2015
Sandeep Mahat, Jessica Wilford och Sher Bahadur Karki omkom i en helikopterolycka när de arbetade med vår akutinsats i Nepal efter jordbävningarna där.
Sandeep Mahat, Jessica Wilford och Sher Bahadur Karki omkom i en helikopterolycka när de arbetade med vår akutinsats i Nepal efter jordbävningarna där.

Tisdagen den 2 juni omkom tre av våra kollegor i en helikopterolycka i Nepal. Vi saknar dem mycket, och våra tankar är med deras familjer och vänner.

Tisdagen den 2 juni omkom tre av våra kollegor i en helikopterolycka i Nepal. Sandeep Mahat, Jessica Wilford och Sher Bahadur Karki (Raj) var på väg tillbaka till Katmandu efter att ha levererat välbehövlig medicinsk och humanitär hjälp till jordbävningsdrabbade byar i Sindhupalchowk distriktet när olyckan inträffade. Vi saknar dem alla oerhört.

Läkaren Sandeep började arbeta med Läkare Utan Gränser i september 2006. Stora delar av hans yrkesliv ägnades åt Läkare Utan Gränser och han var en trogen och populär figur i Läkare Utan Gränser- familjen. Han genomförde flera långa uppdrag i Nepal och Indien. När jordbävningen slog till i hans hemland Nepal i april, var han en av de första som började arbeta. Sandeep är ihågkommen för den stolthet han visade när han talade om att arbeta för Läkare Utan Gränser, som inspirerade andra att ansluta sig. De som kände honom vittnar om hans eftertänksamhet, hans diplomati, och det stöd och den vägledning erbjöd han sina kollegor, oavsett hur pressad han var i sitt eget arbete. Han var en mentor. Han efterlämnar sin fru och två döttrar.

Jessica, också hon läkare, började arbeta med Läkare Utan Gränser i september 2012. Hon gjorde uppdrag i Goronyo, Nigeria, samt med insatsen med den massiva blyförgiftningen i Zamafra, även det i Nigeria. Mars till november 2014 arbetade hon i Wardher och i flyktinglägret Gambella, Etiopien. Hon tvekade inte att anmäla sig till arbete i Nepal efter jordbävningen. Jessicas leende förblir ljust i medvetandet hos alla dem som arbetat med henne, som minns det som ett uttryck för hennes humor och generösa hjärta. Hon var en positiv och engagerad läkare, och var alltid redo att koppla av med några danssteg. Våra tankar är med hennes familj och partner.

Raj, klinisk psykolog, hade först nyligen börjat arbeta med Läkare Utan Gränser efter att ha avslutat sina doktorandstudier i psykologisk rådgivning tidigare i år. Han uttryckte glädje över att kunna hjälpa sina landsmän i Nepal efter jordbävningen. Några av hans vänner på Läkare Utan Gränser har arbetat med honom tidigare, och även under den korta tid han var med oss gjorde han ett bestående intryck på sina nya kollegor. De minns honom för hans sociala stöd, påminnelser att förbli hoppfull, och glädjen han visade när han badade med sin lilla som. Han efterlämnar sin fru och en ung son.

Våra tankar och varma deltagande är med våra kollegors familjer och kära. Det är med stor sorg som vi säger farväl till Sandeep, Jessica och Raj. Må de vila i frid. 

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare