Hoppa till huvudinnehåll

Uppe på benen igen

Publicerad 25 september 2019
En man står på kryckor framför en byggnad
Foto: Evrard Ngendakumana
Efter att ha blivit behandlad för en dubbelfraktur återvänder Assouman Ncamugwanko till L’Arche de Kigobe

Det är en solig augustimorgon på sjukhuset Bwiza-Jabe i Bujumbura, Burundis största stad. En 20-årig snickare från Bwizaområdet anländer med ett skärsår i pannan som kommer från en vass sten. En lokal sjuksköterska ger honom första hjälpen med stöd av Alain Muluvia, en sjuksköterska från Läkare Utan Gränser.

– Patienten träffades av en sten som kastades upp av en bil i snabb fart, säger Alain. 

– Vi har gett honom första hjälpen, men han behöver sys både in- och utvärtes. Med tanke på omfattningen av skadan så kommer vi att remittera honom till L'Arche de Kigobe.

2 000 patienter per månad

L'Arche de Kigobe är ett medicinskt center som Läkare Utan Gränser startade för att behandla patienter som skadades i våldsamheterna i samband med krisen som skakade Burundi 2015 . Året därefter, när våldet minskade, bestämde vi oss för att också behandla patienter med skador efter olycksfall. Då ökade antalet från 200 per månad till nästan 2 000. Nu vårdar centret mestadels personer som varit med om bilolyckor samt människor med brännskador och överlevare av sexuellt våld.

–  Våra patienter kommer från hela landet, säger vår projektkoordinator Vincent Onclinx.

–  I nuläget har 90 procent av våra patienter varit med om olyckor, främst bilolyckor. Förra året genomförde vi 22 400 akutkonsultationer och mer än 4 000 kirurgiska ingrepp. Det är nästan 11 per dag.

En operationssal med fyra personer klädda i grönt
Foto: Evrard Ngendakumana
En operation av hälsenan på en ung pojke efter en trafikolycka.

Då fler patienter krävde vård så bestämde vi oss i juni 2019 att fokusera på de mest komplicerade traumaskadorna och skickar nu patienter med lätta skador till två sjukhus i närområdet – Kamenge och Bwiza-Jabe – samt två vårdcentraler – Butere II och Ngagara. Vi betalar kostnaden för patienternas vård samt bistår personalen med träning och annat stöd.

Bryter ner kostnadsbarriärer

I Bwiza-kommunen i Bujumbura talar vår hälsorådgivare Nicole Niyoyabkunze framför en stor publik med en megafon i handen. Många av de som bor och arbetar här är snickare, ett yrke där arbetsrelaterade skador är vanliga. Nicole håller i ett gruppmöte där hon informerar om vad man ska göra om man blivit skadad och var man kan få kostnadsfri vård.

– I de projekt vi driver och stöttar behöver patienter inte betala för sin behandling, säger Nicole.

– Det är viktigt, eftersom kostnaderna kan vara en stor barriär för tillgången till vård.

Fiskaren Abdoul Karim blev påkörd av en bil när han gick över gatan. Han togs till L’Arche där vi opererade hans arm. Två veckor senare får han eftervård på en av avdelningarna.

En man ligger i en sjukhussäng med gips på ena armen
Foto: Evrard Ngendakumana
Abdoul Karim på eftervård

– När jag vaknade upp på L’Arche den dagen visste jag inte var jag var eller hur jag hamnade där, säger Abdoul Karim.

– Sen började jag få minnesbilder av vad som hade skett: jag kommer ihåg bilen när jag korsade gatan för att sälja min fisk.

Abdoul Karims minnen av olyckan är vaga, men han vet med all säkerhet att utan gratis vård hade han aldrig haft råd att operera sin brutna arm.

– Jag var lyckligt lottad som kom hit, säger han.

– Läkarna opererade min arm och tog hand om mig precis som om jag skulle ha gett dem pengar. Jag är bara en fiskare – hur skulle jag haft råd att betala allt det här?

L’Arche de Kigobes 68 bäddar är alltid fulla. Centrets 240 burundiska och tolv internationellt anställda är alltid upptagna. Utöver akutkirurgi och ortopedisk kirurgi så bidrar våra team med fysioterapi och psykosocialt stöd så att patienterna har de verktyg de behöver för att fortsätta med sina liv när de lämnar sjukhuset.

 

En kvinna och en ung patient håller upp händerna
Foto: Evrard Ngendakumana
En fysioterapeut på rehab med en ung patient vars gips nyss tagits av.

Ljudet av skratt och händer som klappar ekar i centrets huvudkorridor. I rehabrummet får sjuåriga Amina sin första sjukgymnastik efter en månad med gipsat ben. Hennes pappa tittar på med förtjusning när han ser sin dotter lära sig gå igen.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare