Hoppa till huvudinnehåll

Tio år senare växer livet i Epworth

Publicerad 1 december 2016
Florence och Tanya är två av de första patienterna som skrevs in på vår klinik i Epworth, Zimbabwe.
Foto: Rachel Corner/De Beeldunie
Florence och Tanya är hivpositiva. De är två av de första patienterna som skrevs in på vår klinik i Epworth, Zimbabwe.

Möt Florence och Tanya – två av de första patienterna som skrevs in på vår klinik i Epworth, Zimbabwe. De är också det bästa beviset på varför det är så viktigt att människor som lever med hiv får behandling, en möjlighet att leva ett långt liv.

När hivepidemin var som värst i Zimbabwe var förekomsten av hiv över 30 procent och i staden Epworth var siffrorna ännu högre. Det var en av anledningarna till att vi, tillsammans med landets hälsovårdsmyndigheter, öppnade en klinik för att kunna ge kvalitativ, kostnadsfri hivbehandling till människorna i området.

Florence är var den första patient som fick behandling på kliniken i Epworth och är ett bevis på projektets framgång. Hennes hälsa har förbättrats och hennes hiv är under kontroll. Hon har fyra egna barn och tar dessutom hand om sin avlidna väns 10-åriga dotter Tanya.

– Att vara hivpositiv påverkar mig inte längre även om jag var upprörd när jag fick reda på det. Jag skäms inte för min status och när jag väl accepterade situationen så har det inte förändrat mitt liv, säger Florence. 

har aldrig gått i skolan

Tanya är tio år, rörelsehindrad och hivpositiv. Hon och hennes mamma, som gick bort 2010, var precis som Florence bland de första patienterna att få behandling på kliniken i Epworth. Tanya, hennes bror och pappa bor grannar med Florence. Tanya är en livlig flicka men hon behöver rullstol eller kryckor för att kunna ta sig fram. Hon har aldrig gått i skolan men trots de utmaningar hon står inför är hon hoppfull för framtiden.

– När jag blir gammal vill jag bli lärare. För jag vill lära människor och hjälpa dem läsa även om inte jag själv kan. Jag vill lära dem att de ska kunna läsa. Nu kan jag räkna till tio och jag kan skriva ”jag heter Tanya”, säger hon och pekar stolt på ett skrynkligt papper på en hylla, fullklottrat med ord och siffror.

Arbetslösheten uppskattas till 90 procent

Tanyas pappa, Life, beskriver henne som nyfiken och social och att hon förtvivlat gärna vill gå i skolan. Men Tanya tillbringar dagarna hemma hos Florence medan hennes pappa letar arbete. Arbetslösheten uppskattas till 90 procent och utan lön har han inte råd att betala för Tanyas utbildning.

– Innan hon påbörjade hivbehandlingen hade man aldrig kunnat tro att hon skulle bli den flicka hon är idag. Hon var underviktig och hon utvecklades inte ordentligt men när hon började behandlingen så började hennes hälsa förbättras, berättar hennes pappa Life. 

Nu har det gått tio år sedan Epworthkliniken öppnade och över 30 000 människor har fått tillgång till den behandling de behöver för att kunna leva hälsosamma liv.

Läkare Utan Gränser har arbetat tillsammans med ministeriet för hälso- och sjukvård på Epworthkliniken sedan 2006. De senaste 10 åren har över 30 000 fått tillgång till hivbehandling på kliniken.

Under decenniet som gått sedan vi startade hivprogrammet har förekomsten av hiv i Zimbabwe gått ned från över 30 procent när det var som värst till 15 procent. Idag har över 1 000 människor som lever med hiv bildat stödgrupper i sina samhällen som syftar till att underlätta behandlingen.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare