Hoppa till huvudinnehåll

Tio år senare växer livet i Epworth

Publicerad 1 december 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Florence och Tanya är två av de första patienterna som skrevs in på vår klinik i Epworth, Zimbabwe.

Florence och Tanya är hivpositiva. De är två av de första patienterna som skrevs in på vår klinik i Epworth, Zimbabwe. 

Möt Florence och Tanya – två av de första patienterna som skrevs in på vår klinik i Epworth, Zimbabwe. De är också det bästa beviset på varför det är så viktigt att människor som lever med hiv får behandling, en möjlighet att leva ett långt liv.

När hivepidemin var som värst i Zimbabwe var förekomsten av hiv över 30 procent och i staden Epworth var siffrorna ännu högre. Det var en av anledningarna till att vi, tillsammans med landets hälsovårdsmyndigheter, öppnade en klinik för att kunna ge kvalitativ, kostnadsfri hivbehandling till människorna i området.

Florence är var den första patient som fick behandling på kliniken i Epworth och är ett bevis på projektets framgång. Hennes hälsa har förbättrats och hennes hiv är under kontroll. Hon har fyra egna barn och tar dessutom hand om sin avlidna väns 10-åriga dotter Tanya.

– Att vara hivpositiv påverkar mig inte längre även om jag var upprörd när jag fick reda på det. Jag skäms inte för min status och när jag väl accepterade situationen så har det inte förändrat mitt liv, säger Florence. 

har aldrig gått i skolan

Tanya är tio år, rörelsehindrad och hivpositiv. Hon och hennes mamma, som gick bort 2010, var precis som Florence bland de första patienterna att få behandling på kliniken i Epworth. Tanya, hennes bror och pappa bor grannar med Florence. Tanya är en livlig flicka men hon behöver rullstol eller kryckor för att kunna ta sig fram. Hon har aldrig gått i skolan men trots de utmaningar hon står inför är hon hoppfull för framtiden.

– När jag blir gammal vill jag bli lärare. För jag vill lära människor och hjälpa dem läsa även om inte jag själv kan. Jag vill lära dem att de ska kunna läsa. Nu kan jag räkna till tio och jag kan skriva ”jag heter Tanya”, säger hon och pekar stolt på ett skrynkligt papper på en hylla, fullklottrat med ord och siffror.

Arbetslösheten uppskattas till 90 procent

Tanyas pappa, Life, beskriver henne som nyfiken och social och att hon förtvivlat gärna vill gå i skolan. Men Tanya tillbringar dagarna hemma hos Florence medan hennes pappa letar arbete. Arbetslösheten uppskattas till 90 procent och utan lön har han inte råd att betala för Tanyas utbildning.

– Innan hon påbörjade hivbehandlingen hade man aldrig kunnat tro att hon skulle bli den flicka hon är idag. Hon var underviktig och hon utvecklades inte ordentligt men när hon började behandlingen så började hennes hälsa förbättras, berättar hennes pappa Life. 

Nu har det gått tio år sedan Epworthkliniken öppnade och över 30 000 människor har fått tillgång till den behandling de behöver för att kunna leva hälsosamma liv.

Läkare Utan Gränser har arbetat tillsammans med ministeriet för hälso- och sjukvård på Epworthkliniken sedan 2006. De senaste 10 åren har över 30 000 fått tillgång till hivbehandling på kliniken.

Under decenniet som gått sedan vi startade hivprogrammet har förekomsten av hiv i Zimbabwe gått ned från över 30 procent när det var som värst till 15 procent. Idag har över 1 000 människor som lever med hiv bildat stödgrupper i sina samhällen som syftar till att underlätta behandlingen.

Relaterade nyheter

En sjuksköterska genomför ett hivtest.
Hiv/Aids

”Nästa generation kan vara hivfri”

”Hiv är ett stort problem här. Faktum är att alla berörs på något sätt av sjukdomen, så det är viktigt att erbjuda en plats för test och behandling."
- Slindil Nkambulus, sjuksköterska i Sydafrika

Barnmorskan Lena Granqvist behandlar hiv i Moçambique
Hiv/Aids

”Jag hinner tänka: nu får vi uppleva en livskris”

"Vi erbjuder henne hiv- och syfilistest. Jag håller andan, hinner tänka att nu får vi uppleva en livskris i detta lilla rum bland oss femton, men allt är och förblir lugnt."
- Barnmorskan Lena Granqvist i Moçambique, där stigmat kring hiv/aids fortfarande är stort. 

Kongolesiska ungdomar och artister bekämpar stigma kring hiv med musik.
Hiv/Aids

Hiv i Kongo - de bekämpar stigma med musik

Inför världsaidsdagen 2017 har Läkare Utan Gränser i samarbete med kongolesiska aktivister lanserat “Zwa Nga Bien”: Look at me well, en informationskampanj som bekämpar stigma kring hiv.

Winnie är 25 år och testade positivt för hiv för två år sedan och har gått på antiretroviral behandling sedan dess. Bilden är tagen på vårt sjukhus i Homa Bay, Kenya.
Hiv/Aids

Aids slår hårt i Afrika söder om Sahara

Även om stora framsteg gjorts inom det internationella hivarbetet under det senaste decenniet är antalet dödsfall i aids fortfarande oroväckande högt i Afrika söder om Sahara.