Hoppa till huvudinnehåll

TRAGISK DÖDSOLYCKA UNDER RÄDDNINGSAKTION PÅ MEDELHAVET

Publicerad 17 juni 2015
Många flyktingar försöker att ta sig med gummibåtar över Medelhavet till Europa. Foto: Franccesa Mapelli / MSF.
Många flyktingar försöker att ta sig med gummibåtar över Medelhavet till Europa. Foto: Franccesa Mapelli / MSF.

En person dog under pågående räddningsaktion på Medelhavet i måndags. Olyckan skedde när panik bröt ut under en ombordstigning från en liten gummibåt till räddningsfartyget Bourbon Argos. De räddade rapporterade initialt att sammanlagt tre personer drunknat i olyckan, men deras död kunde senare inte bekräftas.

Panik utbröt och omkring 25 personer hamnade i vattnet under räddningsaktionen. Många människor kunde inte simma. Några höll sig över vattenytan med hjälp av flytvästar, andra höll sig fast i räddningsutrustning från en mindre båt tillhörande räddningsinsatsen. Besättningen på Bourbon Argos såg hur en man drunknade och försvann under vattenytan innan de hann fram för att rädda honom. De räddade personerna berättade att ytterligare två män har befarats drunknat.

– Läkare Utan Gränser beklagar att denna hemska olycka inträffade och våra tankar går till offren och deras anhöriga, säger Meinie Nicolai, ordförande för Läkare Utan Gränsers operativa center i Bryssel som tidigare arbetat som sjuksköterska ombord på räddningsfartyget.

– Denna olycka är del av en ännu större tragedi som utspelar sig just nu. Hundratusentals människor flyr från fattigdom, våld och lidande och riskerar sina liv eftersom det saknas säkra och lagliga sätt för människor att söka skydd i Europa.

Bourbon Argos skickades till den överlastade gummibåten efter ett nödanrop till Maritime Rescue Coordination Centre (MRCC) i Rom. Besättningen ombord på Bourbon Argos lyckades rädda 106 människor. Efter insatsen flyttades de räddade till båten MY Phoenix, ett annat sök- och räddningsfartyg som drivs av Läkare Utan Gränser i samarbete med Migrant Offshore Aid Station (MOAS).  MY Phoenix hade då precis genomfört en annan räddningsinsats med över 300 människor. Sammanlagt befinner sig nu över 400 passagerare ombord och är på väg till Sicilien.

 

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare