Hoppa till huvudinnehåll

TRAPPAR UPP AKUTINSATS

Publicerad 7 november 2012

Vi är på plats i Syrien för att ge akutvård och kirurgi till sårade. Nu trappar vi upp vår medicinska verksamhet där och i grannländerna.

Vi arbetar i Syrien med att ge sjukvård till människor som drabbats av konflikten. Det rådande säkerhetsläget gör dock att det är svårt att utöka insatserna och få en överblick över de humanitära och medicinska behoven.

Behandlar sårade

De senaste fyra månaderna har vi öppnat fyra sjukhus i norra Syrien, ett område kontrollerat av väpnade oppositionsgrupper. I dessa sjukhus tillhandahåller vi akutvård och kirurgi till sårade.
Våra medarbetare har behandlat alla slags patienter, kvinnor och män, barn och vuxna samt människor både från flera syriska oppositionsgrupper och från regeringsstyrkorna. Sedan i slutet av juni i år har över 2500 patienter fått behandling och 550 kirurgiska ingrepp utförts. Skadorna är i huvudsak våldsrelaterade såsom skottskador, splitterskador, öppna frakturer och skador orsakade av explosioner.

Brist på utrustning

Det rasande våldet har lett till att människor i de drabbade konfliktområdena har fördrivits från sina hem. I en av de syriska städer där vi arbetar har befolkningen ökat från 6 000 till 30 000 invånare på bara några månader. Många av familjerna på flykt söker skydd i skolor och vi är där för att distribuera rent vatten och förnödenheter.
Det råder stor brist på medicinsk utrustning. Vi har donerat stora mängder medicinska förnödenheter till fältsjukhus och kliniker i Homs, provinserna Idlib, Hama och Deraa, samt till syriska Röda halvmånen i Damaskus.

Behandlar krigsskadade

Vi finns även på plats i Jordanien för att behandla skadade syrier som tagit sig till det kirurgiska sjukhuset i Amman, Jordanien. Ett sjukhus som ursprungligen öppnades 2006 för att behandla skadade från Irakkriget.
De senaste fyra månaderna har 45 procent av de nya patienter som behandlats på sjukhuset i Amman varit syrier. Alla patienter har erbjudits psykologisk rådgivning och gratis bostad under sin behandlingstid. Personalen har även besökt Zaatari flyktingläger i Jordanien där runt 30 000 syrier befinner sig, för att identifiera människor som är i behov av kirurgisk hjälp.

Hjälp i grannländerna

Tusentals människor har sökt skydd och flytt till grannländerna och vi finns även på plats i Irak, Jordanien, Libanon och Turkiet för att ge grundläggande sjukvård och psykologhjälp.
I Libanon har många syriska flyktingar bosatt sig i norra Tripoli. Vi finns där för att ge medicinsk hjälp, liksom i Bekaadalen, den viktigaste gränsövergången mellan Libanon och Syrien. Där har vi hittills bistått med medicinsk hjälp till nästan 12 000 personer och med psykologisk hjälp till 1 700 personer.
I norra Irak finns vi på plats i Domeez flyktingläger dit runt 15 000 människor anlänt. Sedan har 20 500 patienter behandlats.
I Turkiet har vi arbetat i Kilis, på gränsen till Syrien, och i huvudstaden Istanbul för att ge psykologstöd till de flyende.
Läkare Utan Gränser finns på plats för att hjälpa alla människor som drabbats av konflikten och kommer att fortsätta utöka sin medicinska verksamhet i Syrien och angränsande länder.

Aktuellt om Syrien

Den 23 juli skadades ett sjukhus vi stödjer i Aleppo, Syrien, svårt när det bombades.
Nyheter från fältet

Aleppo utsatt för massiva bombattacker

Sedan vapenvilan i Syrien bröts har staden Aleppo utsatts för kraftiga attacker. Vi fördömer de urskillningslösa bombningarna i civila områden.
"Världen ser på medan civila är fångade i staden", säger vår landansvarige.

Al-Daqaq-sjukhuset i östra Aleppo drabbades av bombningar i juli.
Nyheter från fältet

"Vi attackeras nästan varje dag"

I tisdags kväll skadades Al Zahraa-sjukhuset i Aleppo i ett flyganfall. Personalen tvingades avbryta all verksamhet. Lyckligtvis dödades inga människor i attacken. 

Haqqi Bahram, 29, var vår tolk i Syrien innan han själv tvingades fly.
Nyheter från fältet

"Det blev bara värre för varje dag som gick"

Haqqi Bahram, 29, var vår tolk i Syrien innan han själv tvingades fly. I augusti förra året tvingades han själv fly sitt hemland, och i september kom han till Sverige.

 En barn sitter bredvid sin mormor utanför ett tält på en informell bosättning nära den syriska gränsen i utkanten av Mafraq, Jordanien. Båda är flyktingar från Syrien.
Nyheter från fältet

Syriska flyktingar fångade mellan liv och död

Människor på flykt från kriget i Syrien är fast mellan två åsar vid gränsen till Jordanien – en plats känd som ”the Berm”. Läkaren Natalie Thurtle berättar om ansträngningarna att nå dessa människor fångade mellan liv och död.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.