Hoppa till huvudinnehåll

TRE BERÄTTELSER, TRE KONTINENTER, ETT OCH SAMMA MÅL – ATT FLY VÅLDET

Publicerad 3 december 2014
Över 50 miljoner människor är på flykt i världen.
Över 50 miljoner människor är på flykt i världen.

Över 50 miljoner människor är på flykt i världen, vilket inte har hänt sedan andra världskriget. Vi har gjort en webbdokumentär för att berätta om dem som inte har något annat alternativ än att fly.

För första gången sedan andra världskriget har antalet människor som tvingats lämna sina hem passerat 50 miljoner, enligt FN:s flyktingorganisation UNHCR. Vi bistår många av dem med vård, både de som bor i tält i flyktingläger, som har sökt skydd i halvfärdiga byggnader och de som sover utomhus under bar himmel.

Oavsett var de har sökt skydd så behöver de hjälp nu. Webbdokumentären Exodus berättar om flyktingar, fördrivna och migranter som varit tvungna att lämna sina hem.

– Människor som flyr våldet har alla olika erfarenheter, men de har något gemensamt. De har alla bott i en miljö med grymhet och brutalitet, säger Johan Mast, generalsekreterare, Läkare Utan Gränser.

Krig, konflikt och våld

Exodus berättar om kriget i Syrien som har lett till att tre miljoner människor flytt landet, om konflikten i Sydsudan med förödande konsekvenser för samhällen som redan drabbats hårt av den humanitära krisen, och om migranter i Centralamerika som flyr från våldsamma gäng och försöker ta sig till USA, bara för att upptäcka att resan dit innebär mer våld.

Genom en kombination av nedskrivna berättelser, video och fotografier berättar de tre historierna om den svåra situationen för människor på flykt, oavsett var i världen de befinner sig. Trots att berättelserna utspelar sig i olika sammanhang och i olika politiska miljöer, är det omöjligt att inte dra paralleller mellan dem.

– De kallas flyktingar, fördrivna eller migranter, men det lidande som de människor som flyr våldet går igenom kan inte kategoriseras. För oss spelar deras legala status ingen roll, de flyr alla från krig och våld och de lämnas allt för ofta åt sitt öde, säger Johan Mast. 

Här kan du läsa om Salwah Mekrsh som sköts i ryggen av en krypskytt i Syrien

Här kan du läsa om Juan Ramón som rånades på sin väg genom Mexiko

Här kan du läsa om tjugoåriga Amani Bashir i Sydsudan som sköts i benet när hon försökte gömma sig

Här kan du se en trailer för webbdokumentären:

FILM

Sjuksköterska sitter i en säng med ett litet barn

Nu kan vi göra dubbelt så mycket tillsammans

I jul är varje hundralapp du ger värd två hundralappar. Akelius Foundation har nämligen valt att bli en av oss i Läkare Utan Gränser och dubbla alla engångsgåvor fram till 5 januari. Det betyder att vi tillsammans kan göra dubbelt så mycket.
Ge en gåva