Hoppa till huvudinnehåll

Tre frågor om Jemen

Publicerad 24 april 2018

Efter de senaste tre årens intensiva krig befinner sig Jemen i djup kris och en stor del av befolkningen är beroende av humanitär hjälp. Men att nå ut med hjälpen är minst sagt en utmaning.

I början av april samarrangerade Sverige en givarkonferens i Genève om den allvarliga humanitära situationen i Jemen. Givarna lovade då två miljarder USD som ska finansiera FN:s humanitära responsplan. 

Vi har ställt tre frågor om Jemen till vår internationella medicinska sekreterare Mercedes Tatay som nyligen varit på plats.

Hur är situationen i Jemen nu?

”Hela sjukvårdssystemet är påverkat av konflikten. Många vårdinrättningar har bombats och de som är i drift fungerar knappt. Det är brist på kvalificerad personal eftersom många har flytt från de hårdast drabbade områdena. Det är också brist på material och mediciner.

Situationen är mycket svår för befolkningen. Transporter är en utmaning, dels på grund av säkerhetsläget och dels för att folk inte har råd att betala för bensin.

Jag kommer ihåg en gravid kvinna som led av föreliggande moderkaka (en allvarlig förlossningskomplikation, reds. anm.). Hon hade börjat blöda medan hon fortfarande var hemma i sin by och det tog henne över 48 timmar att ta sig till sjukhuset eftersom hennes familj först var tvungen att skaffa fram pengar till taxin. Hon kom in till sjukhuset i ett mycket allvarligt tillstånd; hennes liv svävade i fara. När hon togs in i operationssalen visste vi inte om hon skulle överleva.”

Vilken effekt kommer de pengar ha som nyligen samlats in till FN:s humanitära responsplan för Jemen?

”Vi vet att det har kommit in pengar för hjälpinsatsen i Jemen, men vi har ännu inte sett att pengarna omvandlats till konkret hjälp för befolkningen. Det är vad vi hör när vi pratar med patienter på våra sjukhus och de sjukhus vi stöttar. 

Vi vill inte underminera löftena från givarländer men det är viktigt att alla inblandade har en förståelse av de specifika hjälpbehoven och de mekanismer som finns tillgängliga för att pengarna ska nå befolkningen i form av faktiska insatser. Det vi ser nu är att medlen finns där men att hjälpen inte når fram."

Kriget i Jemen har lett till en humanitär kris och många civila offer.

Aya Omar, 10 år, förlorade ett ben när en väpnad grupp kastade en granat på hennes familjs hus. 

Vad gör Läkare Utan Gränser i Jemen?

Läkare Utan Gränser är en av mycket få, om inte den enda organisationen som arbetar med att ge sjukvård utanför de stora städerna. Vi har nästan 2000 medarbetare på plats i landet. Vi arbetar på tretton sjukhus och vårdcentraler, och vi stöttar ytterligare 20.

Sedan 2015 är Jemen den största insats vi har i en aktiv konflikt. Hittills har Läkare Utan Gränser behandlat över 72 000 krigsskadade.

Det är inget man gör varje dag.”

Relaterade nyheter

Koleracentret i Abs, Jemen, som förstördes i attacken den 11 juni, 2018.
Jemen

Jemen: Koalitionen tar inte ansvar för bombattack

Vi är bestörta över de resultat som presenterats efter en utredning av bombattacken mot vårt koleracenter den 11 juni 2018. Vi tillbakavisar också alla anklagelser i rapporten.

Vår insats i Jemen en av våra största pågående insatser just nu. Bilden är från ett sjukhus i Khamer.
Jemen

"Vi gör allt vi kan"

"Det finns en patient jag kommer att minnas alldeles särskilt. En 15-årig pojke som hade varit med om en motorcykelolycka."
- Chris Hook, läkare i Jemen.

Sjuåriga Tamer som skadades av granatsplitter i Taiz, Jemen, tidigare i år.
Jemen

Jemensamtalen: Den humanitära krisen måste få ett slut

Civila, sjukvårdspersonal och sjukhus – det är de som drabbas värst av striderna i Jemen. Vi uppmanar alla stridande parter att göra allt de kan för att minska mänskligt lidande och för att garantera säkerheten för såväl civilbefolkningen som för medicinsk personal.

Abet, som träffats av en kula i magen , får hjälp av fysioterapeuten Khadija på ett sjukhus i Jemen.
Jemen

Jemen: Sjukhus hotas av strider i Hodeidah

De senaste tre veckorna har vi vårdat fler än 500 krigsskadade patienter i Jemen. I staden Hodeidah närmar sig striderna nu våra sjukvårdsinrättningar.