Hoppa till huvudinnehåll

TRE MEDARBETARE DÖDADE PÅ SJUKHUS I CENTRALAFRIKANSKA REPUBLIKEN

Publicerad 28 april 2014

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Sjukhuset i Boguila rånades och elva civila dödades, däribland tre av våra medarbetare. FOTO: Catherine Robinson

Sjukhuset i Boguila rånades och elva civila dödades, däribland tre av våra medarbetare. FOTO: Catherine Robinson

Under lördagen den 26 april dödades sexton civila, däribland tre av våra medarbetare, under ett väpnat rån på vårt sjukhus i Boguila, i Centralafrikanska republiken.

Vi fördömer starkt det oprovocerade våldet och dödandet av obeväpnade civila på en plats som är tydligt identifierat som organisationens sjukhus.

– Vi är oerhört chockade och upprörda över det brutala våld som riktats mot vår personal och civila, säger Stefano Argenziano, landansvarig i Centralafrikanska republiken.

Läkare Utan Gränsers främsta uppdrag är att behandla sårade, informera deras anhöriga och trygga säkerheten för vår personal och våra patienter på sjukhuset. Efter attacken har vi tvingats kalla tillbaka personal och avbryta viss verksamhet i Boguila.

– Samtidigt som vi fortsätter ge humanitär hjälp till behövande, måste vi ta hänsyn till vår personals säkerhet, fortsätter Said Argenziano. Den här våldsamma attacken har även lett till att vi ser över om vi kan fortsätta verksamheten i andra områden vi arbetar i.

Oprovocerat våld mot civila och vårdpersonal

Händelsen inträffade när beväpnade ex-Séléka omringade sjukhuset i Boguila. På sjukhusområdet befann sig fyrtio lokala byledare inbjudna för att diskutera sjukvård och hälsa. 

Några ur ex-Séléka rånade kontoret under vapenhot och avfyrade skott i luften. Samtidigt stormade en annan grupp beväpnade män till mötesplatsen där vår personal och civila hade samlats. Männen började oprovocerat skjuta på de obeväpnade människorna, flera av dem skottskadades svårt och sexton människor dog.

Läkare Utan Gränser är den enda internationella humanitära organisationen som arbetar i Boguila med omnejd för att bistå befolkningen som utsätts för dödliga och urskillningslösa attacker från beväpnade grupper i området. Lördagens händelser är ett oacceptabelt angrepp- inte bara mot civila utan även mot den humanitära insatsen på plats. Vi uppmanar alla parter i konflikten att respektera att sjukvårdspersonal, sjukvårdsinrättningar och våra humanitära insatser är neutrala i konflikten.

Osäkerhet driver människor på flykt

Sedan statskuppen i mars 2013 har läget i Boguila varit instabilt och spänningarna har ökat. Detta har lett till att många från området är på flykt. I december flydde muslimer i den närliggande byn Nana Bakassa undan våldet och sökte skydd hos familjer i Boguila innan de fortsatte norrut. Sedan början av april har nästan 7 000 människor sökt skydd i bushen. Runt 40 personer flydde till Läkare Utan Gränsers område efter att en beväpnad grupp attackerat en flyktingkonvoj när den åkte igenom Boguila, eskorterad av FN-styrkor.

Sedan 2006 är vi ansvariga för verksamheten på sjukhuset i Boguila och tillhandahåller sjukvård för runt 45 000 invånare i regionen. Våra team stödjer också arbetet på sju vårdmottagningar i närheten av Boguila. Där behandlar teamen främst malariapatienter och remitterar patienter till sjukhuset i Boguila. Varje månad genomförs mellan 9 000 och 13 000 behandlingar och mellan 5 000 och 10 000 patienter behandlas mot malaria.

Läkare Utan Gränser arbetar sedan 1997 i Centralafrikanska republiken. För närvarande har vi 300 internationella medarbetare och mer än 2 000 lokalt anställda. Läkare Utan Gränser driver sju ordinarie projekt i Batangafo, Carnot, Kabo, Ndélé, Paoua, Bria och Zémio. Utöver det har åtta akutinsatser inletts i Bangui, Berbérati, Bouar, Boguila, Bossangoa, Bangassou och Bocaranga, samt mobila kliniker i den nordvästra delen av landet.

Aktuellt om Centralafrikanska republiken

Konsekvenserna av en sådan här attack är att vi inte kan bedriva vår verksamhet
Nyheter från fältet

En av våra anställda dödad i bakhåll

Vi fördömer starkt den händelse som inträffade i onsdags i Centralafrikanska republiken där en av våra anställda dödades. Våra tankar är med familjen till den anställda som dödades.

Mari Mörth Centralafrikanska republiken
Nyheter från fältet

Sista dagarna

Sista dagarna i Bossangoa och på sjukhuset. Vi promenerar ganska högt upp på flodbanken, och tur är det, för i floden får jag för första gången i mitt liv se flodhästar. 

Julie, som är undernärd och har malaria, på sjukhuset i Bossangoa, Centralafrikanska republiken.
Nyheter från fältet

Patienter

Situationen har förbättrats vad gäller akut undernäring hos barn. Förra året under mars månad hade man 170 patienter på avdelningen för undernärda barn på sjukhuset i Bossangoa, detta år var det 65 barn inlagda. 

Fistula patienter i Centralafrikanska republiken, vid sjukhuset i Bossangoa.
Nyheter från fältet

Sjukhuset

Eftermiddagen har jag spenderat på sjukhuset i Bossangoa. Där har Läkare Utan Gränser byggt upp en avdelning för att behandla fistula.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Kriget i Syrien har drivit miljontals människor på flykt. Krisen orsakar ett desperat behov av livräddande humanitära insatser.

Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.