Hoppa till huvudinnehåll

Tuberkulos - allt annat än en sjukdom från det förgångna

Publicerad 24 mars 2018
Trots att fler människor dör av tuberkulos än av hiv är sjukdomen sorgligt underfinansierad.
Foto: Atul Loke/Panos Pictures
Trots att fler människor dör av tuberkulos än av hiv är sjukdomen sorgligt underfinansierad.

I dag, den 24 mars, infaller Världstuberkulosdagen. I Sverige förknippas tuberkulos, tbc, ofta med det förflutna och är en doldis på folkhälsoagendan. Men globalt sett är det den infektionssjukdom som skördar flest liv och inte minst läkemedelsresistenta former av tbc ökar i en oroväckande takt.

Många svenskar associerar tuberkulos med det förgångna, en sjukdom som våra förfäder kände till alltför väl. Kanske går tankarna till någon av de kända konstnärer och författare som drabbades av sjukdomen. Den finlandssvenska poeten Edith Södergran insjuknade exempelvis redan i tonåren i tuberkulos och dog bara 31 år gammal. Då, i en tid innan antibiotikan var uppfunnen, var rådet till tuberkulossjuka att sluta arbeta, bo ensamma i svala rum som vette mot norr, dricka centrifugerad mjölk och äta genomkokt kött.

Sjuk utveckling

I takt med att sjukdomen i stor utsträckning försvunnit från vår del av världen har den också försvunnit från vårt medvetande. Och därmed även från priolistan för forskning och utveckling av bättre diagnostik, vaccin och läkemedel.

Men faktum är att ingen annan infektionssjukdom dödar så många människor i världen i dag.

Kanske mest oroväckande är spridningen av multiresistent tuberkulos, en mycket svårbehandlad form av sjukdomen där bakterien utvecklat resistens mot flera typer av antibiotika. Inom FN:s agenda för hållbar utveckling har det satts upp ambitiösa mål vad gäller tuberkulos – att reducera dödstalen med 90 procent och minska antalet nya fall med 80 procent till 2030. Om vi ska uppnå detta är en ordentlig uppryckning på flera fronter nödvändig.

NYA LÄKEMEDEL NÅR ALLTFÖR FÅ

För fem år sedan kom goda nyheter i form av två helt nya läkemedel, bedakilin och delamanid. Det var de första nya läkemedlen mot tuberkulos som kom ut på marknaden på 50 år. Men i många länder är de inte tillgängliga över huvud taget vilket innebär att patienter med multiresistent tbc fortfarande tvingas genomlida den två år långa behandlingen med gamla ineffektiva läkemedel där biverkningarna kan leda till alla helvetes kval – utan att ens vara säkra på att de blir friska.

Nästan som på Edith Södergrans tid.

Med cirka 20 000 patienter årligen är Läkare utan gränser en av de största icke-statliga aktörerna inom tuberkulosvården. Vi är enormt frustrerade över att patienter fortfarande måste genomlida långa och smärtsamma behandlingar när de hade kunnat få bättre hjälp. Och att de läkemedel som tagits fram inte används, framför allt inte där de behövs som mest.

I dag, på Världstuberkulosdagen, kräver vi att regeringar, givare och aktörer inom global hälsa slutar blunda för de massiva luckor som finns inom prevention, diagnostisering och behandling av tuberkulos. Det är inte en sjukdom som tillhör det förgångna – det är en av nutidens största hälsoutmaningar. Tuberkulos behöver flyttas högt upp på priolistan inom global hälsa. Och det borde ha gjorts redan igår.

Artikeln publicerades i Dagens Medicin den 24 mars.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare