Hoppa till huvudinnehåll

Tunga strider i Bangui

Publicerad 6 december 2013

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Patienter på det offentliga sjukhuset i Bangui.

Patienter på det offentliga sjukhuset i Bangui.

Sedan tidigt igår morse har det förekommit våldsamma sammandrabbningar med skottlossning och explosioner i ett antal områden i Bangui, huvudstad i Centralafrikanska republiken. Väpnade grupper har inlett en offensiv mot staden och före detta Selekarebeller gör motstånd.

- Det ligger döda kroppar på gatorna, säger Thomas Curbillon, vår landchef i Bangui.

Vår personal har börjat arbeta på stadens offentliga sjukhus och ytterligare ett sjukhus för att förstärka sjukvårdspersonalen där och hjälpa dem att hantera tillströmningen av sårade människor.

- Vid lunchtid verkade striderna med tungt artilleri avta, men vi hör fortfarande skottlossning hela tiden. För närvarande är sjukhusen i drift och det finns el och rinnande vatten, säger Thomas.

Ett 16 personer starkt team med medicinsk personal arbetar nu på det allmänna sjukhusets akutmottagning, operationssal och vårdavdelningar. De har behandlat 90 skadade människor på akuten. Cirka 70 har allvarliga skador - sju har fått genomgå operation. De flesta har skottskador eller skador orsakade av vapen som machetes och knivar. Femtio döda fördes direkt till sjukhusets bårhus.

Ytterligare ett team arbetar på Hôpital de l' Amitié i Bangui med att göra bedömningar och vidarebefordra de allvarligt skadade till det offentliga sjukhuset.

- Vi tittar på hur situationen utvecklas och kommer att anpassa vår verksamhet om det behövs.

Vi är också beredda att vid behov donera kirurgiskt materiel, läkemedel, bränsle och vatten till andra vårdcentraler och sjukhus i staden.

Läkare Utan Gränser har arbetat i Centralafrikanska republiken sedan 1997 och vi driver nu sju reguljära projekt i Batangafo, Boguila, Carnot, Kabo, Ndele, Paoua och Zémio, samt tre akutprojekt i Bossango, Bouca och Bria. Ett mobilt akutteam ger vård i Bouar, Mbaïki och Yaloké, och organisationen planerar att påbörja verksamhet i Bangassou och Ouang. Totalt bistår våra team med gratis sjukvård till omkring 400 000 människor och mer än 100 internationella och 1100 lokalanställda arbetar på sju sjukhus, två vårdcentraler och 40 hälsostationer över hela landet.

Relaterade nyheter

Alexander Nyman på neonatalavdelning tillsammans med sjuksköterskorna Joly och Leonel.
Centralafrikanska republiken

Sätesförlossning

“Urgence pour maternité!" Det är sätesförlossning som har pågått en stund. Livmodertappen är fullt öppen men barnet kommer inte ut. Jag är här för att arbeta som ”akutläkare” och min obstetriska kunskap är begränsad.

Kvällsmöte där vi bland annat går igenom säkerhetsläget.
Centralafrikanska republiken

En adrenalinrush

Det är egentligen en bit längre bort de skjuter, men känns som precis intill oss, på andra sidan av muren. Kalasjnikovs och tyngre artilleri ekar i luften. 

Alexander Nyman Centralafrikanska republiken
Centralafrikanska republiken

Inte utan min skateboard

Det är imorgon det bär av.  Mitt andra uppdrag börjar nu på riktigt. Varje vecka i Sverige har varit en transportsträcka till detta ögonblick. Äntligen ska jag ut i fält igen. 

En kvinna som flytt från våldet i Bangassou, Centralafrikanska republiken.
Centralafrikanska republiken

Bangassou har förvandlats till en spökstad

Striderna som bröt ut i Bangassou i Centralafrikanska republiken för snart ett halvår sedan har förvandlat staden till en spökstad. Människor fruktar våldet på gatorna och vågar inte ens ta sig till sjukhuset.