Hoppa till huvudinnehåll

Tunga strider i Bangui

Publicerad 6 december 2013

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Patienter på det offentliga sjukhuset i Bangui.

Patienter på det offentliga sjukhuset i Bangui.

Sedan tidigt igår morse har det förekommit våldsamma sammandrabbningar med skottlossning och explosioner i ett antal områden i Bangui, huvudstad i Centralafrikanska republiken. Väpnade grupper har inlett en offensiv mot staden och före detta Selekarebeller gör motstånd.

- Det ligger döda kroppar på gatorna, säger Thomas Curbillon, vår landchef i Bangui.

Vår personal har börjat arbeta på stadens offentliga sjukhus och ytterligare ett sjukhus för att förstärka sjukvårdspersonalen där och hjälpa dem att hantera tillströmningen av sårade människor.

- Vid lunchtid verkade striderna med tungt artilleri avta, men vi hör fortfarande skottlossning hela tiden. För närvarande är sjukhusen i drift och det finns el och rinnande vatten, säger Thomas.

Ett 16 personer starkt team med medicinsk personal arbetar nu på det allmänna sjukhusets akutmottagning, operationssal och vårdavdelningar. De har behandlat 90 skadade människor på akuten. Cirka 70 har allvarliga skador - sju har fått genomgå operation. De flesta har skottskador eller skador orsakade av vapen som machetes och knivar. Femtio döda fördes direkt till sjukhusets bårhus.

Ytterligare ett team arbetar på Hôpital de l' Amitié i Bangui med att göra bedömningar och vidarebefordra de allvarligt skadade till det offentliga sjukhuset.

- Vi tittar på hur situationen utvecklas och kommer att anpassa vår verksamhet om det behövs.

Vi är också beredda att vid behov donera kirurgiskt materiel, läkemedel, bränsle och vatten till andra vårdcentraler och sjukhus i staden.

Läkare Utan Gränser har arbetat i Centralafrikanska republiken sedan 1997 och vi driver nu sju reguljära projekt i Batangafo, Boguila, Carnot, Kabo, Ndele, Paoua och Zémio, samt tre akutprojekt i Bossango, Bouca och Bria. Ett mobilt akutteam ger vård i Bouar, Mbaïki och Yaloké, och organisationen planerar att påbörja verksamhet i Bangassou och Ouang. Totalt bistår våra team med gratis sjukvård till omkring 400 000 människor och mer än 100 internationella och 1100 lokalanställda arbetar på sju sjukhus, två vårdcentraler och 40 hälsostationer över hela landet.

Aktuellt om Centralafrikanska republiken

Konsekvenserna av en sådan här attack är att vi inte kan bedriva vår verksamhet
Nyheter från fältet

En av våra anställda dödad i bakhåll

Vi fördömer starkt den händelse som inträffade i onsdags i Centralafrikanska republiken där en av våra anställda dödades. Våra tankar är med familjen till den anställda som dödades.

Mari Mörth Centralafrikanska republiken
Nyheter från fältet

Sista dagarna

Sista dagarna i Bossangoa och på sjukhuset. Vi promenerar ganska högt upp på flodbanken, och tur är det, för i floden får jag för första gången i mitt liv se flodhästar. 

Julie, som är undernärd och har malaria, på sjukhuset i Bossangoa, Centralafrikanska republiken.
Nyheter från fältet

Patienter

Situationen har förbättrats vad gäller akut undernäring hos barn. Förra året under mars månad hade man 170 patienter på avdelningen för undernärda barn på sjukhuset i Bossangoa, detta år var det 65 barn inlagda. 

Fistula patienter i Centralafrikanska republiken, vid sjukhuset i Bossangoa.
Nyheter från fältet

Sjukhuset

Eftermiddagen har jag spenderat på sjukhuset i Bossangoa. Där har Läkare Utan Gränser byggt upp en avdelning för att behandla fistula.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.