Hoppa till huvudinnehåll

Tunga strider i Bangui

Publicerad 6 december 2013
Patienter på det offentliga sjukhuset i Bangui.
Foto: Samuel Hanryon
Patienter på det offentliga sjukhuset i Bangui.

Sedan tidigt igår morse har det förekommit våldsamma sammandrabbningar med skottlossning och explosioner i ett antal områden i Bangui, huvudstad i Centralafrikanska republiken. Väpnade grupper har inlett en offensiv mot staden och före detta Selekarebeller gör motstånd.

- Det ligger döda kroppar på gatorna, säger Thomas Curbillon, vår landchef i Bangui.

Vår personal har börjat arbeta på stadens offentliga sjukhus och ytterligare ett sjukhus för att förstärka sjukvårdspersonalen där och hjälpa dem att hantera tillströmningen av sårade människor.

- Vid lunchtid verkade striderna med tungt artilleri avta, men vi hör fortfarande skottlossning hela tiden. För närvarande är sjukhusen i drift och det finns el och rinnande vatten, säger Thomas.

Ett 16 personer starkt team med medicinsk personal arbetar nu på det allmänna sjukhusets akutmottagning, operationssal och vårdavdelningar. De har behandlat 90 skadade människor på akuten. Cirka 70 har allvarliga skador - sju har fått genomgå operation. De flesta har skottskador eller skador orsakade av vapen som machetes och knivar. Femtio döda fördes direkt till sjukhusets bårhus.

Ytterligare ett team arbetar på Hôpital de l' Amitié i Bangui med att göra bedömningar och vidarebefordra de allvarligt skadade till det offentliga sjukhuset.

- Vi tittar på hur situationen utvecklas och kommer att anpassa vår verksamhet om det behövs.

Vi är också beredda att vid behov donera kirurgiskt materiel, läkemedel, bränsle och vatten till andra vårdcentraler och sjukhus i staden.

Läkare Utan Gränser har arbetat i Centralafrikanska republiken sedan 1997 och vi driver nu sju reguljära projekt i Batangafo, Boguila, Carnot, Kabo, Ndele, Paoua och Zémio, samt tre akutprojekt i Bossango, Bouca och Bria. Ett mobilt akutteam ger vård i Bouar, Mbaïki och Yaloké, och organisationen planerar att påbörja verksamhet i Bangassou och Ouang. Totalt bistår våra team med gratis sjukvård till omkring 400 000 människor och mer än 100 internationella och 1100 lokalanställda arbetar på sju sjukhus, två vårdcentraler och 40 hälsostationer över hela landet.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare