Hoppa till huvudinnehåll

TUSENTALS CIVILA FLYR ÖKAT VÅLD

Publicerad 26 januari 2013

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Vår läkare Susanna Ericsson arbetar i Katanga-provinsen.

Vår läkare Susanna Ericsson arbetar i Katanga-provinsen.

Spänningarna ökar mellan regeringsstyrkor och Mai-Mai-miliser i Katanga-provinsen i Kongo-Kinshasa och människor drivs på flykt. Vi uppmanar alla parter att inte skada de civila som i tusental flytt in i den omgivande bushen.

Den exakta omfattningen av fördrivningen är svår att beräkna, men de flesta av byarna längs den 10 mil långa vägen från Shamwana till Dubie är tomma, liksom byar längs sträckan mellan Shamwana och Mpiana.
– Civila riskerar att fastna i striderna och misstas för stridande. Vissa milisgrupper hindrar människor från att lämna området, säger Christine Slagt, vår projektsamordnare i Shamwana.

Allvarliga konsekvenser

Vi har nu evakuerat större delen av vår personal i projektet i Shamwana (cirka 30 mil från provinshuvudstaden Lubumbashi) den här veckan. Kvar i Shamwana finns ett litet team med kirurgisk kapacitet som kan ta emot det ökande antalet sårade som förväntas komma.
De medicinska konsekvenserna av fördrivningen är allvarliga - många patienter kan inte komma till vårdinrättningar för att fortsätta den behandling de behöver. De flesta av de barn som är inskrivna i våra näringsprogram har nu tagits därifrån av föräldrarna som flytt ut i bushen. Även patienter som får antiretroviral behandling för hiv/aids har tvingats fly och avbryta behandlingen. En vaccinationskampanj mot mässling i september avbröts när människor flydde på grund av striderna i Kiambi vilket innebär att tusentals barn är mottagliga för ett utbrott av sjukdomen.

Malariasäsong

För att göra saken värre är det nu högsäsong för malaria på grund av regnperioden. Sedan oktober har vi behandlat i genomsnitt nästan 1000 patienter per vecka för sjukdomen, huvuddelen är barn under fem år.
– Vi är särskilt är bekymrade över dem som gömmer sig i bushen och som inte kan få tillgång till vård, säger Christine Slagt.
– Svår malaria kan vara dödligt för barn om den lämnas obehandlad och gravida kvinnor med komplikationer under förlossningen är i en livshotande situation.
Området kallades förut för "dödens triangel" på grund av sin våldsamma historia. Under 2005 resulterade våldsamma sammandrabbningar mellan Mai-Mai-rebeller och militärer i Katanga i en traumatiserad befolkning. Människor bevittnade eller utsattes för våld och våldtäkt, såg familjemedlemmar dödas och sina hem och ägodelar gå upp i lågor. Sedan dess har det varit relativt lugnt i regionen, men nu har lugnet upphört.
 
Läkare Utan Gränser har sedan maj 2006 drivit ett remissjukhus i staden Shamwana där vi ger människor som lever i Kiambi, Mitwaba och Kilwa gratis sjukvård. Vi behandlar malaria, tuberkulos, hiv/ aids och undernäring, samt arbetar med reproduktiv hälsa, psykisk hälsa och akut kirurgi. Den senaste tidens våld och spänningar i regionen har tvingat organisationen att avbryta den kirurgiska specialistvården för förlossningsskador.

Relaterade nyheter

Elisabeth Chihemba och hennes treårige son Elris Kamo i kolerabehandlingscentret i Minova, Kongo-Kinshasa.
Kongo-Kinshasa

Kolera sprids snabbt i södra Kivu

Kolerautbrottet i södra Kivu, Kongo-Kinshasa, växer i omfattning och sedan slutet av juli har vi behandlat fler än 1 200 patienter. Regionens dåligt utrustade vårdcentraler är överfulla och det finns en stor risk att situationen hamnar utom kontroll.

Jag lämnade Bolomba för nio dagar sedan. Två dagar på motorcykel och därefter flyg till Kinshasa.
Kongo-Kinshasa

Äntligen inne på målrakan

Skriver detta på Bryssels flygplats. Lite trött efter långflygning, OTÅLIG att komma hem. Och, måste jag tillstå, lite nervös för hur jag ska reagera när jag kommer hem, hur acklimatiseringsprocessen kommer att vara. 

En liten patient får vård på sjukhuset i Bolomba, Kongo-Kinshasa, där Ludvig Bolinder arbetar.
Kongo-Kinshasa

Ett wifi-fönster mot omvärlden på glänt

Skriver detta i all hast. Det visar sig att det regnar manna från himlen idag, i form av wifi via satellit. Ska kanske passa på att ladda ned DN i pdf-format. Jag är så totalt avskuren från nyhetsflödet i världen här; om det rasade ett nytt världskrig skulle jag inte veta om det.