Hoppa till huvudinnehåll

TUSENTALS CIVILA FLYR ÖKAT VÅLD

Publicerad 26 januari 2013

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Vår läkare Susanna Ericsson arbetar i Katanga-provinsen.

Vår läkare Susanna Ericsson arbetar i Katanga-provinsen.

Spänningarna ökar mellan regeringsstyrkor och Mai-Mai-miliser i Katanga-provinsen i Kongo-Kinshasa och människor drivs på flykt. Vi uppmanar alla parter att inte skada de civila som i tusental flytt in i den omgivande bushen.

Den exakta omfattningen av fördrivningen är svår att beräkna, men de flesta av byarna längs den 10 mil långa vägen från Shamwana till Dubie är tomma, liksom byar längs sträckan mellan Shamwana och Mpiana.
– Civila riskerar att fastna i striderna och misstas för stridande. Vissa milisgrupper hindrar människor från att lämna området, säger Christine Slagt, vår projektsamordnare i Shamwana.

Allvarliga konsekvenser

Vi har nu evakuerat större delen av vår personal i projektet i Shamwana (cirka 30 mil från provinshuvudstaden Lubumbashi) den här veckan. Kvar i Shamwana finns ett litet team med kirurgisk kapacitet som kan ta emot det ökande antalet sårade som förväntas komma.
De medicinska konsekvenserna av fördrivningen är allvarliga - många patienter kan inte komma till vårdinrättningar för att fortsätta den behandling de behöver. De flesta av de barn som är inskrivna i våra näringsprogram har nu tagits därifrån av föräldrarna som flytt ut i bushen. Även patienter som får antiretroviral behandling för hiv/aids har tvingats fly och avbryta behandlingen. En vaccinationskampanj mot mässling i september avbröts när människor flydde på grund av striderna i Kiambi vilket innebär att tusentals barn är mottagliga för ett utbrott av sjukdomen.

Malariasäsong

För att göra saken värre är det nu högsäsong för malaria på grund av regnperioden. Sedan oktober har vi behandlat i genomsnitt nästan 1000 patienter per vecka för sjukdomen, huvuddelen är barn under fem år.
– Vi är särskilt är bekymrade över dem som gömmer sig i bushen och som inte kan få tillgång till vård, säger Christine Slagt.
– Svår malaria kan vara dödligt för barn om den lämnas obehandlad och gravida kvinnor med komplikationer under förlossningen är i en livshotande situation.
Området kallades förut för "dödens triangel" på grund av sin våldsamma historia. Under 2005 resulterade våldsamma sammandrabbningar mellan Mai-Mai-rebeller och militärer i Katanga i en traumatiserad befolkning. Människor bevittnade eller utsattes för våld och våldtäkt, såg familjemedlemmar dödas och sina hem och ägodelar gå upp i lågor. Sedan dess har det varit relativt lugnt i regionen, men nu har lugnet upphört.
 
Läkare Utan Gränser har sedan maj 2006 drivit ett remissjukhus i staden Shamwana där vi ger människor som lever i Kiambi, Mitwaba och Kilwa gratis sjukvård. Vi behandlar malaria, tuberkulos, hiv/ aids och undernäring, samt arbetar med reproduktiv hälsa, psykisk hälsa och akut kirurgi. Den senaste tidens våld och spänningar i regionen har tvingat organisationen att avbryta den kirurgiska specialistvården för förlossningsskador.

Relaterade nyheter

En anställd vid ebolacentret i Bikoro, Kongo-Kinshasa, får hjälp med att ta på sig skyddsutrustningen.
Ebola

"Idag börjar jag om från början"

Ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa är under kontroll och ingen patient har testats positivt för ebola sedan 11 juni. Det betyder dock inte att faran är över – det krävs 42 dagar utan nya fall för att kunna säga att utbrottet stoppats.

Läkaren Ida Moberg tar hand om de sista patienterna innan det är dags att lämna Kongo-Kinshasa.
Kongo-Kinshasa

De sista patienterna

"Mulume som är två år gammal andas snabbt och ytligt. Han har haft hög feber sedan igår kväll och har inte orkat äta eller dricka något."
- Läkaren Ida Moberg, Kongo-Kinshasa.

Ebola i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser vaccinerar, vårdar patienter och arbetar för att stävja epidemin
Ebola

Kongo: Vi börjar vaccinera mot ebola

Läkare Utan Gränser har börjat vaccinera personer som arbetar med att stoppa det pågående ebolautbrottet i Equateur-provinsen i Kongo-Kinshasa. Vaccination kommer också erbjudas till människor som varit i kontakt med ebolapatienter.

Vår personal på isoleringsavdelningen på sjukhuset i Mbandaka, Kongo-Kinshasa.
Ebola

Vi trappar upp ebolainsats i Kongo-Kinshasa

Vi utökar vår pågående ebolainsats i Kongo-Kinshasa. Labbtester har bekräftat nya ebolafall i staden Mbandaka, en livlig hamnstad vid Kongofloden med en befolkning på mer än en miljon.