Hoppa till huvudinnehåll

TUSENTALS CIVILA FLYR ÖKAT VÅLD

Publicerad 26 januari 2013

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Vår läkare Susanna Ericsson arbetar i Katanga-provinsen.

Vår läkare Susanna Ericsson arbetar i Katanga-provinsen.

Spänningarna ökar mellan regeringsstyrkor och Mai-Mai-miliser i Katanga-provinsen i Kongo-Kinshasa och människor drivs på flykt. Vi uppmanar alla parter att inte skada de civila som i tusental flytt in i den omgivande bushen.

Den exakta omfattningen av fördrivningen är svår att beräkna, men de flesta av byarna längs den 10 mil långa vägen från Shamwana till Dubie är tomma, liksom byar längs sträckan mellan Shamwana och Mpiana.
– Civila riskerar att fastna i striderna och misstas för stridande. Vissa milisgrupper hindrar människor från att lämna området, säger Christine Slagt, vår projektsamordnare i Shamwana.

Allvarliga konsekvenser

Vi har nu evakuerat större delen av vår personal i projektet i Shamwana (cirka 30 mil från provinshuvudstaden Lubumbashi) den här veckan. Kvar i Shamwana finns ett litet team med kirurgisk kapacitet som kan ta emot det ökande antalet sårade som förväntas komma.
De medicinska konsekvenserna av fördrivningen är allvarliga - många patienter kan inte komma till vårdinrättningar för att fortsätta den behandling de behöver. De flesta av de barn som är inskrivna i våra näringsprogram har nu tagits därifrån av föräldrarna som flytt ut i bushen. Även patienter som får antiretroviral behandling för hiv/aids har tvingats fly och avbryta behandlingen. En vaccinationskampanj mot mässling i september avbröts när människor flydde på grund av striderna i Kiambi vilket innebär att tusentals barn är mottagliga för ett utbrott av sjukdomen.

Malariasäsong

För att göra saken värre är det nu högsäsong för malaria på grund av regnperioden. Sedan oktober har vi behandlat i genomsnitt nästan 1000 patienter per vecka för sjukdomen, huvuddelen är barn under fem år.
– Vi är särskilt är bekymrade över dem som gömmer sig i bushen och som inte kan få tillgång till vård, säger Christine Slagt.
– Svår malaria kan vara dödligt för barn om den lämnas obehandlad och gravida kvinnor med komplikationer under förlossningen är i en livshotande situation.
Området kallades förut för "dödens triangel" på grund av sin våldsamma historia. Under 2005 resulterade våldsamma sammandrabbningar mellan Mai-Mai-rebeller och militärer i Katanga i en traumatiserad befolkning. Människor bevittnade eller utsattes för våld och våldtäkt, såg familjemedlemmar dödas och sina hem och ägodelar gå upp i lågor. Sedan dess har det varit relativt lugnt i regionen, men nu har lugnet upphört.
 
Läkare Utan Gränser har sedan maj 2006 drivit ett remissjukhus i staden Shamwana där vi ger människor som lever i Kiambi, Mitwaba och Kilwa gratis sjukvård. Vi behandlar malaria, tuberkulos, hiv/ aids och undernäring, samt arbetar med reproduktiv hälsa, psykisk hälsa och akut kirurgi. Den senaste tidens våld och spänningar i regionen har tvingat organisationen att avbryta den kirurgiska specialistvården för förlossningsskador.

Aktuellt om Kongo-Kinshasa

Sjukhuset i Shamwana, Kongo-Kinshasa, drivs nu med hjälp av solenergi.
Nyheter från fältet

Solen hjälper till att rädda liv

Svenske Per-Erik Eriksson har precis kommit hem från ett uppdrag i Kongo-Kinshasa där han har sett till att ett sjukhus i Shamwana fungerar dygnet runt med hjälp av solenergi. 

Lian Green-Brzezinska från Sverige deltar i vaccinationskampanjen mot gula febern i Kongo-Kinshasa.
Nyheter från fältet

"Man behöver inte göra mycket för att bli trött här"

Lian Green-Brzezinska, från Sverige, är i Kongo-Kinshasa för att delta i vaccinationskampanjen mot gula febern.

Screening av sömnsjuka i Kongo-Kinshasa.
Nyheter från fältet

På motorcykel i djungeln i kampen mot sömnsjuka

I sex veckor är Hanna på uppdrag i Kongo-Kinshasa. Här berättar hon om hur det är att jobba i ett mobilt projekt och om hjärtskärande möten med patienter.

Fler än 39 000 personer, mestadels barn, har insjuknat i mässling och nästan 500 har dött.
Nyheter från fältet

Vaccinationskampanj mot mässling i Katanga

I oktober förra året genomförde vi en stor vaccinationskampanj i regionen Katanga, Kongo-Kinshasa. Inför kampanjen stod vi inför flera hinder.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.