Hoppa till huvudinnehåll

Just nu har vi vissa tekniska problem. Det innebär att det kan ta upp till 30 minuter innan du får ditt bekräftelsemejl efter att du har gett din gåva. 

TUSENTALS CIVILA FLYR ÖKAT VÅLD

Publicerad 26 januari 2013
Vår läkare Susanna Ericsson arbetar i Katanga-provinsen.
Vår läkare Susanna Ericsson arbetar i Katanga-provinsen.
Foto: MSF

Spänningarna ökar mellan regeringsstyrkor och Mai-Mai-miliser i Katanga-provinsen i Kongo-Kinshasa och människor drivs på flykt. Vi uppmanar alla parter att inte skada de civila som i tusental flytt in i den omgivande bushen.

Den exakta omfattningen av fördrivningen är svår att beräkna, men de flesta av byarna längs den 10 mil långa vägen från Shamwana till Dubie är tomma, liksom byar längs sträckan mellan Shamwana och Mpiana.
– Civila riskerar att fastna i striderna och misstas för stridande. Vissa milisgrupper hindrar människor från att lämna området, säger Christine Slagt, vår projektsamordnare i Shamwana.

Allvarliga konsekvenser

Vi har nu evakuerat större delen av vår personal i projektet i Shamwana (cirka 30 mil från provinshuvudstaden Lubumbashi) den här veckan. Kvar i Shamwana finns ett litet team med kirurgisk kapacitet som kan ta emot det ökande antalet sårade som förväntas komma.
De medicinska konsekvenserna av fördrivningen är allvarliga - många patienter kan inte komma till vårdinrättningar för att fortsätta den behandling de behöver. De flesta av de barn som är inskrivna i våra näringsprogram har nu tagits därifrån av föräldrarna som flytt ut i bushen. Även patienter som får antiretroviral behandling för hiv/aids har tvingats fly och avbryta behandlingen. En vaccinationskampanj mot mässling i september avbröts när människor flydde på grund av striderna i Kiambi vilket innebär att tusentals barn är mottagliga för ett utbrott av sjukdomen.

Malariasäsong

För att göra saken värre är det nu högsäsong för malaria på grund av regnperioden. Sedan oktober har vi behandlat i genomsnitt nästan 1000 patienter per vecka för sjukdomen, huvuddelen är barn under fem år.
– Vi är särskilt är bekymrade över dem som gömmer sig i bushen och som inte kan få tillgång till vård, säger Christine Slagt.
– Svår malaria kan vara dödligt för barn om den lämnas obehandlad och gravida kvinnor med komplikationer under förlossningen är i en livshotande situation.
Området kallades förut för "dödens triangel" på grund av sin våldsamma historia. Under 2005 resulterade våldsamma sammandrabbningar mellan Mai-Mai-rebeller och militärer i Katanga i en traumatiserad befolkning. Människor bevittnade eller utsattes för våld och våldtäkt, såg familjemedlemmar dödas och sina hem och ägodelar gå upp i lågor. Sedan dess har det varit relativt lugnt i regionen, men nu har lugnet upphört.
 
Läkare Utan Gränser har sedan maj 2006 drivit ett remissjukhus i staden Shamwana där vi ger människor som lever i Kiambi, Mitwaba och Kilwa gratis sjukvård. Vi behandlar malaria, tuberkulos, hiv/ aids och undernäring, samt arbetar med reproduktiv hälsa, psykisk hälsa och akut kirurgi. Den senaste tidens våld och spänningar i regionen har tvingat organisationen att avbryta den kirurgiska specialistvården för förlossningsskador.

En hälsoinformatör från Läkare Utan Gränser talar med en grupp människor i Hong Kong om hur de kan skydda sig mot det nya coronaviruset. Februari 2020.

Tillsammans mot covid-19

Virus känner inga gränser. Det gör inte vårt arbete heller. Med 50 års erfarenhet av kriser och epidemier gör vi nu allt vi kan för att bekämpa det nya coronaviruset.

Var med oss i kampen mot covid-19!
Ge en gåva