Hoppa till huvudinnehåll

Tusentals drabbade av översvämningar i Myanmar

Publicerad 4 augusti 2015

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Tusentals har drabbats av översvämningar i Myanmar (Burma) i spåren av cyklonen Komen.

Tusentals har drabbats av översvämningar i Myanmar (Burma) i spåren av cyklonen Komen.

Ihållande regn över delar av Myanmar (Burma) i spåren av cyklonen Komen har lett till allvarliga översvämningar, framför allt i delstaten Rakhine. Läkare Utan Gränsers team arbetar tillsammans med de lokala myndigheterna för att bistå tusentals drabbade människor med såväl sjukvård som förnödenheter.

I Rakhine, där Läkare Utan Gränser driver flera medicinska program sedan tidigare, är situationen som mest kritisk i kåkstäderna Minbya, Mrauk U, Kyauktaw och Buthidaung.

– Hela kåkstaden Minbya är översvämmad - skolor, sjukhus, allt, säger vår läkare Zayar, som ingick i ett team som skickades till staden på begäran av Myanmars hälsoministerium, samordningscentret för katastrofinsatser och samhällsgrupper i området.

- Alla dricksvattenkällor har också svämmat över, säger Zayar. 

Över 4000 personer i Minbya har sökt sin tillflykt till kloster i området. Även om de omedelbara medicinska behoven är små finns det omfattande skador på bostäder och infrastruktur, och dricksvatten har förorenats. I samarbete med lokala ledare och myndigheter har Läkare Utan Gränser sänt dricksvatten, filtar, myggnät och tvål med båt som ska distribueras till de drabbade.

I Sittwe, centralort i Rakhine, erbjuder team från hälsoministeriet och Läkare Utan Gränser hälso- och sjukvård i ett av de kloster dit människor flytt undan vattenmassorna.

I Maungdaw i norra Rakhine, fortsätter vi med befintliga mobila kliniker och har även utökat insatserna till de översvämningsdrabbade områdena. Det finns stort behov av tak över huvudet och vi arbetar för att även kunna tillhandahålla presenningar.

Samtidigt rapporterar vår personal i närliggande Buthidaung om massiv förstörelse. Kåkstaden är dock för närvarande omöjlig att nå landvägen på grund av jordskred. Vårt team undersöker möjligheten att ta sig dig på floden från Sittwe. 

Relaterade nyheter

Den tioåriga flickan som togs omhand på vår vårdcentral i Cox's Bazar, Bangladesh. Här tillsammans med sin pappa.
Bangladesh

Kärlek kan vara en kraftfull medicin

”Pappan ser orolig ut. Han är rädd för att utlösa ett nytt krampanfall om han rör vid sin dotter. Jag lyfter sakta upp flickan i hans knä så att han kan hålla om henne."
- Ian Cross, läkare i sydöstra Bangladesh.

Över 420 000 rohingyer har flytt från Rakhine i Myanmar till Bangladesh sedan augusti.
Myanmar

Minst 6 700 rohingyer har dödats i Myanmar visar kartläggning

9 000 människor från den etniska gruppen rohingyer dog i Rakhine-provinsen i Myanmar mellan 25 augusti och 24 september. Det framkommer av en kartläggning som Läkare Utan Gränser har gjort bland överlevande i lägren i Bangladesh.

Rohingyer som flytt från Myanmar som söker skydd i Bangladesh.
Bangladesh

Rohingyer på flykt: vuxna människor nära dö av uttorkning

Över 420 000 flyktingar från Myanmar har anlänt de senaste veckorna till flyktingläger i Bangladesh. Risken för epidemier är överhängande och många flyktingar lider redan av diarré och livshotande uttorkning.