Hoppa till huvudinnehåll

Tusentals drabbade av översvämningar i Myanmar

Publicerad 4 augusti 2015
Tusentals har drabbats av översvämningar i Myanmar (Burma) i spåren av cyklonen Komen.
Foto: EPA
Tusentals har drabbats av översvämningar i Myanmar (Burma) i spåren av cyklonen Komen.

Ihållande regn över delar av Myanmar (Burma) i spåren av cyklonen Komen har lett till allvarliga översvämningar, framför allt i delstaten Rakhine. Läkare Utan Gränsers team arbetar tillsammans med de lokala myndigheterna för att bistå tusentals drabbade människor med såväl sjukvård som förnödenheter.

I Rakhine, där Läkare Utan Gränser driver flera medicinska program sedan tidigare, är situationen som mest kritisk i kåkstäderna Minbya, Mrauk U, Kyauktaw och Buthidaung.

– Hela kåkstaden Minbya är översvämmad - skolor, sjukhus, allt, säger vår läkare Zayar, som ingick i ett team som skickades till staden på begäran av Myanmars hälsoministerium, samordningscentret för katastrofinsatser och samhällsgrupper i området.

- Alla dricksvattenkällor har också svämmat över, säger Zayar. 

Över 4000 personer i Minbya har sökt sin tillflykt till kloster i området. Även om de omedelbara medicinska behoven är små finns det omfattande skador på bostäder och infrastruktur, och dricksvatten har förorenats. I samarbete med lokala ledare och myndigheter har Läkare Utan Gränser sänt dricksvatten, filtar, myggnät och tvål med båt som ska distribueras till de drabbade.

I Sittwe, centralort i Rakhine, erbjuder team från hälsoministeriet och Läkare Utan Gränser hälso- och sjukvård i ett av de kloster dit människor flytt undan vattenmassorna.

I Maungdaw i norra Rakhine, fortsätter vi med befintliga mobila kliniker och har även utökat insatserna till de översvämningsdrabbade områdena. Det finns stort behov av tak över huvudet och vi arbetar för att även kunna tillhandahålla presenningar.

Samtidigt rapporterar vår personal i närliggande Buthidaung om massiv förstörelse. Kåkstaden är dock för närvarande omöjlig att nå landvägen på grund av jordskred. Vårt team undersöker möjligheten att ta sig dig på floden från Sittwe. 

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Via På plats får du våra senaste nyheter och de viktigaste berättelserna direkt till din inkorg.

Nyhetsbrevet skickas ut ungefär en gång i månaden och är självklart helt kostnadsfritt.

En skadad patient flyttas från ambulansbår till en säng ombord på Läkare Utan Gränsers medicinska tåg

Genom att prenumerera på detta nyhetsbrev godkänner du Läkare Utan Gränsers integritetspolicy.

 

Bekräfta att du är en mänsklig besökare