Hoppa till huvudinnehåll

TUSENTALS FLYKTINGAR FRÅN NIGERIA SÖKER SKYDD I TCHAD

Publicerad 19 mars 2015

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Tillsammans med lokala myndigheter har vi delat ut paket med filtar, presenningar och myggnät till 6000 personer i Tchad.

Tillsammans med lokala myndigheter har vi delat ut paket med filtar, presenningar och myggnät till 6000 personer i Tchad.

Tusentals människor från nordöstra Nigeria har flytt till grannlandet Tchad för att komma undan attacker från Boko Haram. Myndigheter uppskattar att omkring 18 000 nigerianska flyktingar har sökt skydd i området runt Tchadsjön.

Tusentals människor har också flytt efter en attack i staden Ngouboua i Tchad, nära gränser till Nigeria. Vi har startat akutinsatser för att hjälpa flyktingarna och lokalbefolkningen i området. Ett akutteam har besökt större städer i området och flyktinglägret Dar as Salam, hem till ca 3700 flyktingar, för att undersöka behoven av humanitär hjälp. På grund av det osäkra läget kunde teamet dock inte nå flera av de små öar i Tchadsjön dit flyktingar tagit sig. Flyktingar är nu fast på öarna och har ingen möjlighet att ta sig därifrån.

– Människorna lever under oerhört svåra förhållanden, säger Stéphanie Giandonato, landansvarig i Tchad. Lokalbefolkningen från Tchad har inte undkommit oroligheterna och många har tvingats från sina hem. Flyktingar från Nigeria har anlänt helt utan ägodelar. Sjukvårdsinrättningar i området är under stor press efter att tusentals människor anlänt de senaste månaderna.

PSYKOLOGISKT STÖD OCH MEDICINSK VÅRD

Att ge psykologisk stöd till människorna kommer att vara en mycket viktigt del av våra insatser i området. Våra psykologer kommer med början denna vecka att ge psykologiskt samtalsstöd, både till enskilda och i grupp i Dar as Salam flyktingläger, samt i Bagasola och Ngouboua. Vi kommer också att ge psykologiskt stöd och medicinsk vård till människor som utsatts för sexuellt våld.

– Människor är oerhört rädda efter att ha utsatts för attacker, först i Nigeria och sedan i Tchad, säger Stéphanie Giandonato. Många har förlorat familjemedlemmar, de är oroliga och de vet inte vad som kommer att hända med dem i framtiden.

Vi stöttar också hälsocentret i Ngouboua med mediciner och utrustning som räcker för att vårda 1000 personer. Enklare hälsokliniker kommer också under denna vecka att öppna i några av de mest utsatta områdena.

UTDELNING AV NÖDPAKET

Tillsammans med lokala myndigheter har Läkare Utan Gränser delat ut paket med filtar, presenningar och myggnät till 6000 personer i Ngouboua, Bagasola och Forkouloum.

Tillgång till rent vatten är ett stort problem, särskilt som diarrésjukdomar är vanliga i området. Våra team har hållit i utbildning om vikten av rent vatten och har delat ut vattenrenings-kit till flyktingar och bofasta i Ngouboua och Forkouloum.

Vi är redo att utöka insatserna i området om antalet flyktingar ökar.

Läkare Utan Gränser har arbetat i Tchad i över 30 år. Vi driver projekt i Abéché, Am Timan, Massakory, Moissala och Tissi och har även startat akutinsatser mot undernäring i Bokoro, samt humanitära insatser för flyktingar från Centralafrikanska republiken i Sido och Gore i södra Tchad.

Relaterade nyheter

Gravida Fatima Zara är en av de som vi behandlat för hepatit E på sjukhuset i Am Timan, Tchad.
Tchad

"Du kommer att se människor dö"

När Catalina Arenas Cano åkte iväg på sitt första uppdrag för Läkare Utan Gränser kunde hon aldrig föreställa sig att döden kan vara så djupt smärtsam. Trots att antal räddade liv var fler än de förlorade.

Kvinnor väntar utanför mödravårdsavdelningen på sjukhuset i Am Timan, Tchad.
Tchad

Små perfekta händer

De första veckorna på ett nytt jobb är intrycken många. Men för läkaren Lanice Jones, som arbetar i Tchad, är det smärtsamma minnet av två små bebishänder som dröjer sig kvar.

Absatous dotter Fassouma får vård på Magaria-sjukhuet i Niger.
Niger

Undernäring i skuggan av regnperioden

Varje år när regnet drar in över södra Niger ser vi en ökning av undernäring och malaria bland regionens barn. I år anställer vi fler än tusen personer i våra projekt för att förebygga, upptäcka och behandla sjukdomar som drabbar barn under fem år.