Hoppa till huvudinnehåll

TUSENTALS FLYKTINGAR FRÅN NIGERIA SÖKER SKYDD I TCHAD

Publicerad 19 mars 2015
Tillsammans med lokala myndigheter har vi delat ut paket med filtar, presenningar och myggnät till 6000 personer i Tchad.
Tillsammans med lokala myndigheter har vi delat ut paket med filtar, presenningar och myggnät till 6000 personer i Tchad.
Foto: JM Whiky Van Laere/MSF

Tusentals människor från nordöstra Nigeria har flytt till grannlandet Tchad för att komma undan attacker från Boko Haram. Myndigheter uppskattar att omkring 18 000 nigerianska flyktingar har sökt skydd i området runt Tchadsjön.

Tusentals människor har också flytt efter en attack i staden Ngouboua i Tchad, nära gränser till Nigeria. Vi har startat akutinsatser för att hjälpa flyktingarna och lokalbefolkningen i området. Ett akutteam har besökt större städer i området och flyktinglägret Dar as Salam, hem till ca 3700 flyktingar, för att undersöka behoven av humanitär hjälp. På grund av det osäkra läget kunde teamet dock inte nå flera av de små öar i Tchadsjön dit flyktingar tagit sig. Flyktingar är nu fast på öarna och har ingen möjlighet att ta sig därifrån.

– Människorna lever under oerhört svåra förhållanden, säger Stéphanie Giandonato, landansvarig i Tchad. Lokalbefolkningen från Tchad har inte undkommit oroligheterna och många har tvingats från sina hem. Flyktingar från Nigeria har anlänt helt utan ägodelar. Sjukvårdsinrättningar i området är under stor press efter att tusentals människor anlänt de senaste månaderna.

PSYKOLOGISKT STÖD OCH MEDICINSK VÅRD

Att ge psykologisk stöd till människorna kommer att vara en mycket viktigt del av våra insatser i området. Våra psykologer kommer med början denna vecka att ge psykologiskt samtalsstöd, både till enskilda och i grupp i Dar as Salam flyktingläger, samt i Bagasola och Ngouboua. Vi kommer också att ge psykologiskt stöd och medicinsk vård till människor som utsatts för sexuellt våld.

– Människor är oerhört rädda efter att ha utsatts för attacker, först i Nigeria och sedan i Tchad, säger Stéphanie Giandonato. Många har förlorat familjemedlemmar, de är oroliga och de vet inte vad som kommer att hända med dem i framtiden.

Vi stöttar också hälsocentret i Ngouboua med mediciner och utrustning som räcker för att vårda 1000 personer. Enklare hälsokliniker kommer också under denna vecka att öppna i några av de mest utsatta områdena.

UTDELNING AV NÖDPAKET

Tillsammans med lokala myndigheter har Läkare Utan Gränser delat ut paket med filtar, presenningar och myggnät till 6000 personer i Ngouboua, Bagasola och Forkouloum.

Tillgång till rent vatten är ett stort problem, särskilt som diarrésjukdomar är vanliga i området. Våra team har hållit i utbildning om vikten av rent vatten och har delat ut vattenrenings-kit till flyktingar och bofasta i Ngouboua och Forkouloum.

Vi är redo att utöka insatserna i området om antalet flyktingar ökar.

 

Läkare Utan Gränser har arbetat i Tchad i över 30 år. Vi driver projekt i Abéché, Am Timan, Massakory, Moissala och Tissi och har även startat akutinsatser mot undernäring i Bokoro, samt humanitära insatser för flyktingar från Centralafrikanska republiken i Sido och Gore i södra Tchad.

En hälsoinformatör från Läkare Utan Gränser talar med en grupp människor i Hong Kong om hur de kan skydda sig mot det nya coronaviruset. Februari 2020.

Tillsammans mot covid-19

Virus känner inga gränser. Det gör inte vårt arbete heller. Med 50 års erfarenhet av kriser och epidemier gör vi nu allt vi kan för att bekämpa det nya coronaviruset.

Var med oss i kampen mot covid-19!
Ge en gåva