Hoppa till huvudinnehåll

TUSENTALS FLYKTINGAR FRÅN NIGERIA SÖKER SKYDD I TCHAD

Publicerad 19 mars 2015

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Tillsammans med lokala myndigheter har vi delat ut paket med filtar, presenningar och myggnät till 6000 personer i Tchad.

Tillsammans med lokala myndigheter har vi delat ut paket med filtar, presenningar och myggnät till 6000 personer i Tchad.

Tusentals människor från nordöstra Nigeria har flytt till grannlandet Tchad för att komma undan attacker från Boko Haram. Myndigheter uppskattar att omkring 18 000 nigerianska flyktingar har sökt skydd i området runt Tchadsjön.

Tusentals människor har också flytt efter en attack i staden Ngouboua i Tchad, nära gränser till Nigeria. Vi har startat akutinsatser för att hjälpa flyktingarna och lokalbefolkningen i området. Ett akutteam har besökt större städer i området och flyktinglägret Dar as Salam, hem till ca 3700 flyktingar, för att undersöka behoven av humanitär hjälp. På grund av det osäkra läget kunde teamet dock inte nå flera av de små öar i Tchadsjön dit flyktingar tagit sig. Flyktingar är nu fast på öarna och har ingen möjlighet att ta sig därifrån.

– Människorna lever under oerhört svåra förhållanden, säger Stéphanie Giandonato, landansvarig i Tchad. Lokalbefolkningen från Tchad har inte undkommit oroligheterna och många har tvingats från sina hem. Flyktingar från Nigeria har anlänt helt utan ägodelar. Sjukvårdsinrättningar i området är under stor press efter att tusentals människor anlänt de senaste månaderna.

PSYKOLOGISKT STÖD OCH MEDICINSK VÅRD

Att ge psykologisk stöd till människorna kommer att vara en mycket viktigt del av våra insatser i området. Våra psykologer kommer med början denna vecka att ge psykologiskt samtalsstöd, både till enskilda och i grupp i Dar as Salam flyktingläger, samt i Bagasola och Ngouboua. Vi kommer också att ge psykologiskt stöd och medicinsk vård till människor som utsatts för sexuellt våld.

– Människor är oerhört rädda efter att ha utsatts för attacker, först i Nigeria och sedan i Tchad, säger Stéphanie Giandonato. Många har förlorat familjemedlemmar, de är oroliga och de vet inte vad som kommer att hända med dem i framtiden.

Vi stöttar också hälsocentret i Ngouboua med mediciner och utrustning som räcker för att vårda 1000 personer. Enklare hälsokliniker kommer också under denna vecka att öppna i några av de mest utsatta områdena.

UTDELNING AV NÖDPAKET

Tillsammans med lokala myndigheter har Läkare Utan Gränser delat ut paket med filtar, presenningar och myggnät till 6000 personer i Ngouboua, Bagasola och Forkouloum.

Tillgång till rent vatten är ett stort problem, särskilt som diarrésjukdomar är vanliga i området. Våra team har hållit i utbildning om vikten av rent vatten och har delat ut vattenrenings-kit till flyktingar och bofasta i Ngouboua och Forkouloum.

Vi är redo att utöka insatserna i området om antalet flyktingar ökar.

Läkare Utan Gränser har arbetat i Tchad i över 30 år. Vi driver projekt i Abéché, Am Timan, Massakory, Moissala och Tissi och har även startat akutinsatser mot undernäring i Bokoro, samt humanitära insatser för flyktingar från Centralafrikanska republiken i Sido och Gore i södra Tchad.

Aktuellt om Niger

Under första halvan av 2016 har fler än 9 000 barn i åldrarna mellan 6 månader och 2 år skrivits in på vårt näringsprogram efter att screenas för undernäring i Bokoro-regionen, Tchad.
Nyheter från fältet

Undernäring - den tysta epidemin i Tchad

Hälften av dödsfallen bland barn i Tchad orsakas av undernäring. Ett hårt klimat och dålig utbildning om mat och hygien är några av orsakerna. 

Efter översvämningar i Tahoua-distriktet, Niger, har vi öppnat en mobil klinik
Nyheter från fältet

Hundratals familjer hemlösa efter översvämningar i Niger

I början av augusti drabbade kraftiga regn Tahoua-distriktet i Niger. Stora översvämningar spolade bort över fem hundra hus och lämnade uppemot tvåtusen hushåll i en mycket svår situation. 

Attacken mot staden Bosso har tvingat tiotusentals på flykt i Niger.
Nyheter från fältet

Tusentals nya flyktingar i Niger

Tiotusentals människor är på flykt i Niger efter en attack mot staden Bosso i början av juni – en av de dödligaste attackerna i regionens historia.

Flyktingar kring Tchadsjön som flyr Boko Haram
Nyheter från fältet

På flykt undan Boko Haram

2,7 miljoner människor kring Tchadsjön har tvingats fly från sina hem. Det gör situationen till en av kontinentens största humanitära kriser.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Kriget i Syrien har drivit miljontals människor på flykt. Krisen orsakar ett desperat behov av livräddande humanitära insatser.

Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.