Hoppa till huvudinnehåll

TUSENTALS FLYKTINGAR SNART UTAN VATTEN

Publicerad 4 juni 2012
Kvinnor köar för att hämta vatten.
Foto: Jean-Marc Jacobs
Kvinnor köar för att hämta vatten.

Vi bevittnar just nu ett mardrömsscenario i Sydsudan och uppmanar nu FN: s flyktingkommissariat (UNHCR) att omedelbart identifiera en lämplig plats för de tusentals flyktingar som flytt över gränsen från Sudan.

Under de två senaste veckorna har runt 2 000 människor dagligen passerat gränsen mellan Blue Nile State i Sudan och Upper Nile State i Sydsudan. De anländande flyktingarna ansluter sig till de 70 000 människor som redan finns på plats i området och som flytt undan strider mellan sudanesiska regeringstrupper och den beväpnade gruppen Sudanesiska folkets befrielserörelse (SPLM) i norr.
– I över tre månader har vi varnat om den växande flyktingströmmen och den akuta bristen på vatten, säger Jean-Marc Jacobs, biträdande landschef i Sudan.

Vattnet slut om en vecka

Sedan december i år råder stor brist på rent vatten i de två flyktinglägren i det avlägsna och karga området i Upper Nile State. Vi är på plats på den tillfälliga samlingsplatsen Rum och ger medicinsk vård samt distribuerar 90 000 liter rent vatten varje dag. Vattenkällorna i området sinar snabbt och kommer vara tomma i slutet av veckan – när detta sker blir läget riktigt kritiskt för människorna där.
Under en lång tid har upprättandet av ett tredje flyktingläger i Yusuf Batil diskuterats. Lägret är under uppbyggnad men har bara vatten för 4000 människor och det råder ett akut behov av nya alternativ för de nyanlända flyktingarna i Rum. De människor som lyckats ta sig till uppsamlingsplatsen är i dåligt skick och har i flera månader gömt sig i bushen undan striderna. Många vittnar om svaga och skadade människor som inte orkat hela den långa vandringen.
– Vi gick med hela familjen i över 17 dagar med endast lite vatten och mat. Det finns fortfarande människor kvar på vägen - många äldre och försvagade av sjukdomar som diarré, berättar en pappa.

Ytterligare plats för flyktingar behövs

Vi fortsätter att ge medicinsk vård och rent vatten de få dagar som återstår innan vattnet är slut i Rum. Innan dess måste UNHCR och andra humanitära aktörerna i Maban-provinsen göra sitt yttersta för att finna en plats till dessa flyktingar.
 
Läkare Utan Gränser har sedan november 2011 gett akut medicinskvård till människor i Upper Nile State. På plats finns 40 internationell personal och 250 lokalt anställda i två fältsjukhus där man genomfört över 3000 konsultationer i veckan. Organisationen driver även mobila kliniker vid gränsområdena som distribuerar vatten och akut medicinsk vård.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare