Hoppa till huvudinnehåll

TUSENTALS FLYR FÖR SINA LIV

Publicerad 3 januari 2012

Tiotusentals människor har flytt sedan våldsamma konflikter mellan etniska folkgrupper blossat upp på nytt i delstaten Jonglei, i Sydsudan. Läkare Utan Gränsers kliniker i Pibor-området har förstörts och plundrats och verksamheten är för närvarande avbruten.

– Tiotusentals invånare från Pibor är på flykt undan konflikten och gömmer sig för närvarande i bushen och de saknar tillgång till mat, rent vatten och sjukvård, berättar Johan Sommansson, vår fältkoordinator i Pibor, Sydsudan. Området är vidsträckt och det är i nuläget mycket komplicerat att nå de värst drabbade. Vi vet att det finns människor med skottskador i bushen som inte vågar ta sig tillbaka till Pibor för att söka hjälp.

Spökstad

Våra kliniker i Lekongole och Pibor har förstörts och plundrats. Personal på plats beskriver Pibor som en spökstad, efter att så gott som alla invånare flytt undan våldet. Byn Lekongole har helt röjts till marken. Läkare Utan Gränsers tredje klinik i närliggande byn Gumruk har enligt rapporter inte attackerats.
Vi fördömer riktade attacker mot sjukvårdsinrättningar. Under tre decennier har vi arbetat med att ge medicinsk vård till befolkningen i området, oavsett etnicitet, religion eller politisk tillhörighet. Klinikerna är de enda sjukvårdsinrättningar i området och ger sjukvård till över 160 000 invånare i Pibor-området. Närmaste sjukhus ligger över 100 kilometer bort.

Oroade över läget

Våra 156 lokalanställda har flytt och sökt skydd på olika platser i området och tio internationella medarbetare befinner sig just nu i huvudstaden Juba. Läkare Utan Gränser har etablerat kontakt med några av sina lokalanställda, men är mycket oroade över deras säkerhet och man hoppas kunna återvända och återuppta verksamheten så snart som möjligt.
– Just nu pågår fler kriser runt om i Sudan, säger Parthesarathy Rajendran, vår landansvarige i Sydsudan. Våra medicinska team arbetar för närvarande med andra flyktingkriser kopplade till konflikter i grannlandet Sudan och detta är en tydlig påminnelse om de fortsatt stora behoven av akuta humanitära insatser i Sydsudan.
 
Läkare Utan Gränser har arbetat i Sudan sedan 1978 och i det som idag är Sydsudan sedan 1983. Vi arbetar i åtta av tio stater i Sydsudan i 15 projekt. Läkare Utan Gränser har över 2 500 nationella och 200 internationella medarbetare verksamma i projekten.

Relaterade nyheter

Det nya sjukhuset i Doro, Sydsudan.
Sydsudan

Att bygga ett sjukhus på tre månader

Vi arbetar ofta på avlägsna platser under extrema väderförhållanden där förutsättningarna är långt ifrån perfekta. Byggspecialisten Carlos Cortez berättar om ett nytt projekt som syftar till att förändra den saken till det bättre.

Läkaren Irena Novotna undersöker ett barn i flyktinglägret Yida i Sydsudan.
Sydsudan

"Vi bevittnar många mirakel här"

"Vi hade fått in en flicka med kramper, hon svarade enbart på smärta men hon hade i alla fall puls och andades. Strax efter att vi vänt henne på sidan började hon plötsligt att kräkas." 
– Läkaren Irena Novotna i Sydsudan.

En gravid kvinna på sjukhuset i Aweil, där Robert Crumb jobbade.
Sydsudan

”Både jag och mamman grät”

"Det mörka vätskefyllda huvudet skvallrade om diagnosen - hydrocefalus."

Läkaren Robert Crumb berättar om en svår förlossning under sitt uppdrag i Sydsudan. Och om ett beslut på liv och död.

Fram till februari i år bodde William Nyuon Kuolangi Yuai när han tvingades fly.
Sydsudan

”Han hette Nyadel och blev bara fem år”

"Livet i Yuai före striderna var bra. Men när de attackerade staden tog de all medicin och alla kläder. De brände ner husen, tog boskapen och förstörde till och med brunnarna."
- William Nyuon Kuolang.