Hoppa till huvudinnehåll

TUSENTALS HIVSMITTADES LIV PÅ SPEL

Publicerad 22 februari 2012
Här är en av våra patienter i Myanmar, Chit Chit Yee, som är hivpositiv. Än så länge vet hon inte om hennes barn också är smittat.
Foto: Greg Constantine
Här är en av våra patienter i Myanmar, Chit Chit Yee, som är hivpositiv. Än så länge vet hon inte om hennes barn också är smittat.

Myanmars 85 000 hivpositiva drabbas hårt när utökningen av livsviktig hivbehandling riskerar att dras in.

Läkare Utan Gränser släpper idag en rapport, "Lives in the Balance", som visar på de förödande effekterna som den nyligen inställda finaniseringsrundan för Globala fonden för bekämpning av aids, tuberkulos och malaria, har för de människor som är beroende av hivbehandling.
– Återigen har givarna vänt ryggen åt de som lever med hiv och tuberkulos i Myanmar. Varje dag konfronteras vår personal med de tragiska konsekvenserna med desperat sjuka människor som dör helt i onödan, säger Peter Paul de Groote, vår landansvarige i Myanmar.

Stopp fram till 2014

Mellan 15 000 och 20 000 människor dör varje år i Myanmar på grund av bristande tillgång till hivbehandling. Ytterligare runt 9 300 människor smittas med multiresistent tuberkulos varje år. Av dessa har hittills endast drygt 300 människor tagit emot behandling.
Den indragna finansieringen innebär nedskärningar som sätter stopp för en utökning av behandlingsprogram för hiv och läkemedelsresistent tuberkulos fram till 2014. 

Politiska reformer på gång

Myanmar, det minst utvecklade landet i Sydostasien, är också ett av de länder i världen som får minst bistånd. Men de politiska reformer som nu anas kan komma att återgäldas av ett större engagemang från det internationella samfundet. Detta innebär en ny möjlighet för givare att satsa på hiv- och tuberkulosbehandling i ett land som drabbats hårt av dessa sjukdomar.

Underfinansierad sjukvård

Myanmars sjukvårdssystem är djupt underfinansierat och trots att det finns lovande försök att öka hälsobudgeten, något som Läkare utan Gränser uppmanar till, kommer det att ta flera år innan landet kan erbjuda heltäckande hälso- och sjukvård till sina medborgare.
– Det är enkel matematik. Om vi snabbt kan utöka behandling för hiv och tuberkulos nu kommer vi att förhindra nya infektioner och därmed spara både liv och pengar, säger de Groote.

 
Läkare Utan Gränser har funnit i Myanmar sedan 1992 och är den största leverantören av hivbehandling i landet. Organisationen bidrar med hivbehandling till över 23 000 hivpositiva i Myanmar och ytterligare 6 000 inskrivna patienter i våra kliniker under 2012.
 

Här kan du läsa rapporten "Lives in the Balance". Mer info finns på den internationella sajten www.msf.org/livesinthebalance

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Via På plats får du våra senaste nyheter och de viktigaste berättelserna direkt till din inkorg.

Nyhetsbrevet skickas ut ungefär en gång i månaden och är självklart helt kostnadsfritt.

En skadad patient flyttas från ambulansbår till en säng ombord på Läkare Utan Gränsers medicinska tåg

Genom att prenumerera på detta nyhetsbrev godkänner du Läkare Utan Gränsers integritetspolicy.

 

Bekräfta att du är en mänsklig besökare