Hoppa till huvudinnehåll

Tusentals migranter fast vid gränsen till Makedonien

Publicerad 9 juli 2015
Foto: Alessandro Penso
En afghansk familj på flykt försöker ta sig över gränsen mellan Grekland och Makedonien.

Tusentals människor är fast i skogarna runt byn Idomeni på gränsen mellan Grekland och Makedonien. På några veckor har de blivit tio gånger fler. Vi utför läkarbesök, ger psykologiskt stöd och delar ut förnödenheter för att de ska klara sig i de eländiga förhållandena.

Makedonsk polis och militär har på senare tid intensifierat bevakningen av gränsen till Grekland. Fler än 2 000 människor på flykt norrut är fast i närheten av by Idomedi och försöker istället ta sig över gränsen någon annanstans.

De flesta vi vårdat är på flykt från krig och våld i Syrien, Afghanistan och Irak. Vissa grupper är speciellt utsatta: gamla, funktionshindrade, gravida och barn under fem år. Många lever i eländiga förhållanden i skogsområden eller på tågstationer utan tillgång till husrum och mat eller möjlighet att sköta sin hygien.

– Situationen förvärras ytterligare om fler människor kommer hit. Det finns inget husrum här och människor är rädda för vad som ska hända. Många är tvungna att ta stora risker för att inte bli upptäckta och sorgligt nog har människor omkommit längs gränsen. Det är absurt att människor som flyr krig och våld tvingas riskera sina liv för att ta sig till ett land som inte kan skydda dem, säger Antonis Rigas som leder vårt projekt i Idomeni.

Påfrestande resa ger sjukdomar

Våra mobila medicinska team är i området fem dagar i veckan. De utför läkarbesök, ger psykologiskt stöd och delar ut grundläggande förnödenheter som till exempel lakan, energikakor och tvål. Vi har genomfört i snitt 85 läkarbesök per dag under de senaste veckorna. Vi har också installerat två vattenposter.

De flesta åkommorna beror på den påfrestande resan och människorna lider av luftvägsinfektioner, hudinfektioner, muskelsmärta och magsjukdomar. Många patienter har svåra skavsår och värkande muskler efter vandringen på över 70 kilometer från staden Thessaloniki. De får varken ta allmänna eller privata transportmedel för att ta sig till gränsområdet.

Ger vård varje dag

– Många har upplevt traumatiska händelser i sina hemländer och resan hit är både utmattande och farlig. Dessutom knuffar och skriker gränsvakter och polisen skjuter i luften för att skrämma bort dem. Många patienter har blåmärken efter att gränsvakter slagit dem. Det är naturligt att många blir rädda när de utsätts för en så hårdhänt behandling, säger vår psykolog Aggela Boletsi.

För att svara på de ökande behoven har vi utökat vår insats med ytterligare ett mobilt team i juli. Det gör det möjligt för oss att arbeta sju dagar i veckan kring Idomeni.

 

Läkare Utan Gränser startade i slutet av 2014 ett projekt i Balkan i syfte att hjälpa migranter och flyktingar som anlänt från Turkiet och är på väg mot Västeuropa genom Balkan. För närvarande tillhandahåller två team i Serbien och tre team i Grekland medicinskt och psykologiskt stöd samt delar ut förnödenheter. Teamen finns där människorna anländer till de grekiska öarna och vid Greklands och Makedoniens gräns, Makedoniens och Serbiens gräns samt Serbiens och Ungerns gräns.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare