Hoppa till huvudinnehåll

Tusentals migranter fast vid gränsen till Makedonien

Publicerad 9 juli 2015

Bildspel

Bildspel i fullskärm
En afghansk familj på flykt försöker ta sig över gränsen mellan Grekland och Makedonien. Läkare Utan Gränser har projekt för att bistå människor som flyr unden våld till Europa.

En afghansk familj på flykt försöker ta sig över gränsen mellan Grekland och Makedonien. 

Tusentals människor är fast i skogarna runt byn Idomeni på gränsen mellan Grekland och Makedonien. På några veckor har de blivit tio gånger fler. Vi utför läkarbesök, ger psykologiskt stöd och delar ut förnödenheter för att de ska klara sig i de eländiga förhållandena.

Makedonsk polis och militär har på senare tid intensifierat bevakningen av gränsen till Grekland. Fler än 2 000 människor på flykt norrut är fast i närheten av by Idomedi och försöker istället ta sig över gränsen någon annanstans.

De flesta vi vårdat är på flykt från krig och våld i Syrien, Afghanistan och Irak. Vissa grupper är speciellt utsatta: gamla, funktionshindrade, gravida och barn under fem år. Många lever i eländiga förhållanden i skogsområden eller på tågstationer utan tillgång till husrum och mat eller möjlighet att sköta sin hygien.

– Situationen förvärras ytterligare om fler människor kommer hit. Det finns inget husrum här och människor är rädda för vad som ska hända. Många är tvungna att ta stora risker för att inte bli upptäckta och sorgligt nog har människor omkommit längs gränsen. Det är absurt att människor som flyr krig och våld tvingas riskera sina liv för att ta sig till ett land som inte kan skydda dem, säger Antonis Rigas som leder vårt projekt i Idomeni.

Påfrestande resa ger sjukdomar

Våra mobila medicinska team är i området fem dagar i veckan. De utför läkarbesök, ger psykologiskt stöd och delar ut grundläggande förnödenheter som till exempel lakan, energikakor och tvål. Vi har genomfört i snitt 85 läkarbesök per dag under de senaste veckorna. Vi har också installerat två vattenposter.

De flesta åkommorna beror på den påfrestande resan och människorna lider av luftvägsinfektioner, hudinfektioner, muskelsmärta och magsjukdomar. Många patienter har svåra skavsår och värkande muskler efter vandringen på över 70 kilometer från staden Thessaloniki. De får varken ta allmänna eller privata transportmedel för att ta sig till gränsområdet.

Ger vård varje dag

– Många har upplevt traumatiska händelser i sina hemländer och resan hit är både utmattande och farlig. Dessutom knuffar och skriker gränsvakter och polisen skjuter i luften för att skrämma bort dem. Många patienter har blåmärken efter att gränsvakter slagit dem. Det är naturligt att många blir rädda när de utsätts för en så hårdhänt behandling, säger vår psykolog Aggela Boletsi.

För att svara på de ökande behoven har vi utökat vår insats med ytterligare ett mobilt team i juli. Det gör det möjligt för oss att arbeta sju dagar i veckan kring Idomeni.

Läkare Utan Gränser startade i slutet av 2014 ett projekt i Balkan i syfte att hjälpa migranter och flyktingar som anlänt från Turkiet och är på väg mot Västeuropa genom Balkan. För närvarande tillhandahåller två team i Serbien och tre team i Grekland medicinskt och psykologiskt stöd samt delar ut förnödenheter. Teamen finns där människorna anländer till de grekiska öarna och vid Greklands och Makedoniens gräns, Makedoniens och Serbiens gräns samt Serbiens och Ungerns gräns.

Aktuellt om Flyktingar

 En barn sitter bredvid sin mormor utanför ett tält på en informell bosättning nära den syriska gränsen i utkanten av Mafraq, Jordanien. Båda är flyktingar från Syrien.
Nyheter från fältet

Hjälp till syriska flyktingar i Jordanien måste återupptas

Omkring 60 000 människor som fastnat under extremt svåra förhållanden nära Jordaniens nordöstra gräns mot Syrien är i stort behov av humanitär hjälp och internationellt skydd.

Varje dag köar människor framför våra mobila kliniker vid Ellinikos idrottsplats i Grekland.
Nyheter från fältet

Ångest och depression vid Ellinikos idrottsplats i Grekland

Varje morgon parkerar två av våra bilar framför idrottskomplexet Elliniko utanför Aten. Arenorna där byggdes inför OS 2004. Nu bor här män, kvinnor och barn som flytt för att söka säkerhet i Europa.

Polisen började tömma flyktinglägret i Idomeni, Grekland, den 24 maj.
Nyheter från fältet

Idomeni: Fortfarande oklart vart flyktingarna förs

Vi fördömer den pågående tvångsförflyttningen av tusentals människor från Idomeni i Grekland. Bristen på information och begränsningarna gör det svårt för humanitära organisationer att utföra sitt arbete. 

Den 24 maj började polisen tömma lägret i Idomeni, Grekland.
Nyheter från fältet

"Är vi statslösa?!”

Nada, från Syrien, flyttades från lägret i Idomeni:
"Vår situation i det nya lägret är fruktansvärd. Vi är trötta och vi har fått nog av att leva så här. Vi kom hit eftersom Europa ska vara civiliserat - men är det här civiliserat?"

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Kriget i Syrien har drivit miljontals människor på flykt. Krisen orsakar ett desperat behov av livräddande humanitära insatser.

Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.