Hoppa till huvudinnehåll

Tusentals nya flyktingar i Niger

Publicerad 7 juli 2016
Attacken mot staden Bosso har fördrivit tiotusentals människor. Vi bistår dem med vård, vatten, hygienartiklar och tak över huvudet.

Tiotusentals människor är just nu på flykt i Niger efter en attack mot staden Bosso i början av juni – en av de dödligaste attackerna i regionens historia. Vi är på plats för att bistå med vård och tillgodose flyktingarnas grundläggande behov.

Islamiska staten i västafrikanska provinsen (ISWAP), mer kända som Boko Haram, har tagit på sig attacken i Bosso i sydöstra Niger som var en av de dödligaste någonsin i regionen. Enligt uppgifter dödades flera dussin soldater och tiotusentals människor har flytt sina hem.

Majoriteten av invånarna i Bosso och dess grannstäder har tvingats fly för att sätta sig i säkerhet. Enligt myndigheterna är runt 40 000 människor på flykt. För många av dem är det inte första gången som de tvingats fly attackerna från Boko Haram. 

Karta över Diffaregionen i Niger.Karta över Diffaregionen i Niger. 

Till fots och i 45 graders värme flydde stora delar av befolkningen till Toumour, några kilometer väster om staden. Därifrån har människor fortsatt sin flykt mot olika mål, bland annat regionens huvudstad Diffa. Situationen är för närvarande rörig, och det är därför svårt att veta vart de flyende kommer att ta vägen. Människor på flykt blir dessutom svagare och mer sårbara allt eftersom dagarna går.


Tiousentals människor är på flykt i Niger efter en attack mot staden Bosso.Våra team är på plats för att bistå de tiotusentals som är på flykt i Niger.
Foto: Anne Boher.

Det här är en pågående massflykt, och vårt team försöker tillgodose de största behoven, samt samla information om vart människorna flyr. Läkare Utan Gränser bistår med vatten och ger sjukvård i Garin Wanzam, Kintchandi och Diffa. Vi driver även mobila kliniker och stöttar den lokala vårdcentralen i Kintchandi där hundratals människor söker vår varje dag, många har drabbats av uttorkning.

– Det viktigaste är att människor får tillgång till vatten. Vi åker runt med tankbilar med vatten och ska installera permanenta brunnar, säger Souleymane Ba som samordnar våra aktiviteter i Garin Wanzam and Kintchandi. 

Vi hade tidigare en vårdcentral för flyktingar i Yébi – men den förstördes i en attack den 19 maj. Verksamheten kunde återupptas några dagar senare, men på grund av det rådande säkerhetsläget har vi tvingats ställa in verksamheten. Våra team är dock fortfarande kvar i både Nguigmi, ett område norr om Bosso, och i Diffa.

Läkare Utan Gränser har arbetat i Diffaregionen sedan december 2014. Vi stöttar flera olika vårdcentraler, samt förlossnings- och barnavdelningarna på sjukhuset i Nguigmi. Vi är också verksamma i flyktinglägret i Assaga. Under 2015 hade vi över 142 000 patientbesök i området.

 

Kvinna i Läkare Utan Gränser t-shirt öppnar ett paket

För att vara där vi behövs, behöver vi dig

Vi är på plats i krig, kriser och naturkatastrofer. Klädda i enkla t-shirts når vi fram med livräddande vård till människors som annars lämnas utan. Vi gör det för att det behövs, och vi gör det tillsammans. Välkommen att bli en av oss idag!
Bli månadsgivare