Hoppa till huvudinnehåll

TVÅ EBOLACENTER KLARA I KONGO-KINSHASA

Publicerad 10 september 2014

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Bilden är från ebolautbrottet i Kaluamba, Kongo-Kinshasa 2008. Utbrottet i landet i år är, som det ser ut nu, begränsat till Boende och Lokolia. FOTO: Luis Encinas

Bilden är från ebolautbrottet i Kaluamba, Kongo-Kinshasa 2008. Utbrottet i landet i år är, som det ser ut nu, begränsat till Boende och Lokolia. FOTO: Luis Encinas

Vi har öppnat två ebolacenter i Boende hälsozon i Kongo-Kinshasa. Det ena ligger i Lokolia och har 40 bäddar, det andra har tio bäddar och ligger i Boende. Logistiska begränsningar och information till lokalbefolkningen om ebola är de största utmaningarna. Vi har närmare 40 anställda på plats i Boende och Lokolia, och har redan skickat 41 ton av förnödenheter och utrustning.

Hälsoinformation är avgörande för att få människor att förstå hur de kan undvika att smittas och vad de ska göra om de ställs inför ett misstänkt fall.

Läkaren Papys Lame ingår i Läkare Utan Gränsers akutpool i Kongo-Kinshasa. Han anlände till området när de första varningssignalerna kom om ett ebolautbrott.

– I Boende har man bara identifierat några enstaka fall av ebola, så en del tror fortfarande att det är ett påhitt och att det inte finns någon sådan sjukdom. Det är annorlunda i Lokolia, där har människor förlorat många släktingar och vänner. Där vet de att sjukdomen verkligen existerar och de är mer mottagliga för information. En del familjer har förlorat fyra eller fem medlemmar. En man förlorade sin fru och sedan sin svägerska. Efter det blev ett av hans barn sjukt och dog. Dagen efter det dog ännu ett av hans barn.

Läkare Utan Gränser har öppnat ett behandlingscenter i Lokolia. För närvarande finns sex patienter inskrivna där varav några fortfarande väntar på laboratoriesvar. Två patienter behandlas på ebolacentret i Boende. Hälsoinformationsarbetet fokuserar på att hjälpa invånarna förstå vikten av behandling.

Logistiska utmaningar

De två center som har öppnats uppfyller samtliga krav för att förhindra överföring av smittan.

 – Att bygga upp dessa center var ganska utmanande, särskilt när det gäller transport av utrustning och tillbehör. Väl på plats, tar det tid att organisera allt. När ett center är i drift, kan man inte göra många förändringar, så förberedelse är avgörande, säger Julien Binet, logistiskt ansvarig.

Papys Lame betonar utmaningarna med att arbeta mitt i en skog vid ekvatorn.

 – Det finns stora logistiska begränsningar. Vägen mellan Boende och Lokolia är ganska bra. Vi transporterade flera motorbåtar att använda för att korsa Lomelafloden. Men vägen mellan Lokolia och Watsikengo är mycket dålig. Vi lyckades reparera broarna men fordonen kunde ändå inte komma över. Vi var tvungna att vara mycket kreativa. Nu har vi två patienter som mår bättre. Vi tror att de har passerat det mest kritiska stadiet. Det är en strimma av hopp för teamen och samhället. 

Aktuellt om Kongo-Kinshasa

Sjukhuset i Shamwana, Kongo-Kinshasa, drivs nu med hjälp av solenergi.
Nyheter från fältet

Solen hjälper till att rädda liv

Svenske Per-Erik Eriksson har precis kommit hem från ett uppdrag i Kongo-Kinshasa där han har sett till att ett sjukhus i Shamwana fungerar dygnet runt med hjälp av solenergi. 

Lian Green-Brzezinska från Sverige deltar i vaccinationskampanjen mot gula febern i Kongo-Kinshasa.
Nyheter från fältet

"Man behöver inte göra mycket för att bli trött här"

Lian Green-Brzezinska, från Sverige, är i Kongo-Kinshasa för att delta i vaccinationskampanjen mot gula febern.

Vaccinationskampanjen började i skolan Zone de Santé Kikimi i Kinshasa, Kongo-Kinshasa.
Nyheter från fältet

Vi vaccinerar 760 000 mot gula febern i Kongo-Kinshasa

Nu inleds en massiv vaccinationskampanj mot gula febern i Kongo-Kinshasa. De närmaste tio dagarna kommer 10,5 miljoner människor att vaccineras mot sjukdomen.

Screening av sömnsjuka i Kongo-Kinshasa.
Nyheter från fältet

På motorcykel i djungeln i kampen mot sömnsjuka

I sex veckor är Hanna på uppdrag i Kongo-Kinshasa. Här berättar hon om hur det är att jobba i ett mobilt projekt och om hjärtskärande möten med patienter.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.