Hoppa till huvudinnehåll

Två medarbetare dödade i Sydsudan

Publicerad 26 augusti 2015

Två av våra medarbetare har dödats i Sydsudan. I förra veckan dödades logistikern Gawar Top Puoy, när byn Wulu attackerades. Under en annan attack på byn Payak, dödades hälsoarbetaren James Gatluak Gatpieny.

Båda de byar som attackerades ligger i området kring staden Leer i den konfliktdrabbade delstaten Unity State. Vi har än så länge inte fått information om de exakta omständigheterna kring dödsfallen.

I maj var vi tvungna att evakuera all internationell personal från sjukhuset i Leer då striderna intensifierades alltmer. Den sydsudanesiska personalen, som Gawar Top Puoy och James Gatluak Gatpieny, sökte tillsammans med sina familjer skydd undan striderna i de närliggande träskmarkerna. Trots att de själva var på flykt fortsatte många av de sydsudanesiska anställda att arbeta för Läkare Utan Gränser. De gav sig bland annat ut med ryggsäckar fulla av mediciner för att behandla civila och upplysa dem om våra mobila kliniker i området.

– Vi är djupt chockade och ledsna över att våra kollegor har dödats, säger Tara Newell, Läkare Utan Gränsers akutsamordnare.

– Det visar på den nuvarande nivån av våld som människor utsätts för i Unity State.

Läkare Utan Gränser har förlorat kontakt med många medarbetare som arbetade i Leer. I slutet av juli blev en medarbetare skadad efter att ha skjutits i ansiktet under en attack på byn Dablual.

Sjukhuset i Leer stängt

Sjukhuset i Leer, som tillhandahöll avancerad vård för omkring 200 000 människor, är fortfarande stängt. Striderna i Unity State har inneburit att fler organisationer har behövt stänga ned sina sjukvårdsaktiviteter. Det har lett till att många människor i de södra delarna av delstaten inte har någon tillgång till sjukvård överhuvudtaget.

Ett mobilt team, bestående av tre internationella medarbetare, har jobbat i området den senaste månaden. De försöker ge grundläggande sjukvård trots stridigheterna. Teamet jobbar på en liten klinik i staden Leer och tar sig ut med kanoter eller gående till fots för att nå ut till människor i träskmarkerna. De har behandlat sjukdomar som luftvägsinfektioner, diarré och malaria samt några fall av sexuellt våld. Varje dag träffar de på människor med krigsskador.

Barn och gravida med skottskador

Bara den senaste månaden har teamet lyckats att behandla 50 patienter med skottskador. Till exempel en treårig flicka som skjutits i benet samt en gravid kvinna som skjutits i båda benen och i högra handen. Hennes ofödda barn överlevde inte den våldsamma attacken. .

– Situationen är desperat. Attackerna, dödandet och sexuella övergrepp mot civilbefolkningen i Unity State måste upphöra, säger Tara Newell.

– Människor som flytt sina hem måste kunna söka hjälp under säkra omständigheter, oavsett var den hjälpen finns att få.

Aktuellt om Sydsudan

Nantiek och hennes familj befinner sig i flyktinglägret i Bentiu i Sydsudan.
Nyheter från fältet

”Här kommer de i alla fall inte att döda oss”

Nantiek står med sitt barnbarn i famnen. I flera månader har de befunnit sig i flyktinglägret i Bentiu, Sydsudan. Helst av allt vill hon återvända hem, men kriget gör att det inte går.

Femåriga Nyajuba, i Sydsudan, fick amputera sin arm efter att ha träffats av en kula.
Nyheter från fältet

Skottet träffade mitt i leken

Nyajuba leker med sin syster i närheten av deras hem när de hör skotten. En kula träffar Nyajubas högra arm. Mitt i all panik blir hon ensam kvar, blödande, tills hon slutligen blir medvetslös.

Vår klinik i Leer, Sydsudan, efter plundringen.
Nyheter från fältet

Ökat våld stryper tillgången till sjukvård i Sydsudan

Vi är djupt oroade över den fortgående bristen på tillgång till sjukvård och humanitär hjälp för tiotusentals människor som befinner sig på flykt över hela Sydsudan. 

En man som kommit från Mayom, med misstänkt kolera, får hjälp på sjukhuset i Agok, Sydsudan.
Nyheter från fältet

Min första kyss

"Samtidigt som vi kör mot Mayom har två fordon lämnat Mayom för att köra åt vårt håll, och till slut möts vi någonstans i mitten."
- Mara Evans, barnmorska, Sydsudan. 

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Kriget i Syrien har drivit miljontals människor på flykt. Krisen orsakar ett desperat behov av livräddande humanitära insatser.

Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.