Hoppa till huvudinnehåll

Två medarbetare dödade i Sydsudan

Publicerad 26 augusti 2015

Två av våra medarbetare har dödats i Sydsudan. I förra veckan dödades logistikern Gawar Top Puoy, när byn Wulu attackerades. Under en annan attack på byn Payak, dödades hälsoarbetaren James Gatluak Gatpieny.

Båda de byar som attackerades ligger i området kring staden Leer i den konfliktdrabbade delstaten Unity State. Vi har än så länge inte fått information om de exakta omständigheterna kring dödsfallen.

I maj var vi tvungna att evakuera all internationell personal från sjukhuset i Leer då striderna intensifierades alltmer. Den sydsudanesiska personalen, som Gawar Top Puoy och James Gatluak Gatpieny, sökte tillsammans med sina familjer skydd undan striderna i de närliggande träskmarkerna. Trots att de själva var på flykt fortsatte många av de sydsudanesiska anställda att arbeta för Läkare Utan Gränser. De gav sig bland annat ut med ryggsäckar fulla av mediciner för att behandla civila och upplysa dem om våra mobila kliniker i området.

– Vi är djupt chockade och ledsna över att våra kollegor har dödats, säger Tara Newell, Läkare Utan Gränsers akutsamordnare.

– Det visar på den nuvarande nivån av våld som människor utsätts för i Unity State.

Läkare Utan Gränser har förlorat kontakt med många medarbetare som arbetade i Leer. I slutet av juli blev en medarbetare skadad efter att ha skjutits i ansiktet under en attack på byn Dablual.

Sjukhuset i Leer stängt

Sjukhuset i Leer, som tillhandahöll avancerad vård för omkring 200 000 människor, är fortfarande stängt. Striderna i Unity State har inneburit att fler organisationer har behövt stänga ned sina sjukvårdsaktiviteter. Det har lett till att många människor i de södra delarna av delstaten inte har någon tillgång till sjukvård överhuvudtaget.

Ett mobilt team, bestående av tre internationella medarbetare, har jobbat i området den senaste månaden. De försöker ge grundläggande sjukvård trots stridigheterna. Teamet jobbar på en liten klinik i staden Leer och tar sig ut med kanoter eller gående till fots för att nå ut till människor i träskmarkerna. De har behandlat sjukdomar som luftvägsinfektioner, diarré och malaria samt några fall av sexuellt våld. Varje dag träffar de på människor med krigsskador.

Barn och gravida med skottskador

Bara den senaste månaden har teamet lyckats att behandla 50 patienter med skottskador. Till exempel en treårig flicka som skjutits i benet samt en gravid kvinna som skjutits i båda benen och i högra handen. Hennes ofödda barn överlevde inte den våldsamma attacken. .

– Situationen är desperat. Attackerna, dödandet och sexuella övergrepp mot civilbefolkningen i Unity State måste upphöra, säger Tara Newell.

– Människor som flytt sina hem måste kunna söka hjälp under säkra omständigheter, oavsett var den hjälpen finns att få.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare